dinsdag 20 oktober 2015

De naam is Bond. Lida Bond

Nou, eigenlijk Lida Jonkman-Bond, want Lida is al jaren gelukkig getrouwd met Roel Jonkman. Bij mensen die de jaren 70 bewust hebben meegemaakt, en geïnteresseerd waren in de muziek uit die tijd gaat bij het horen van deze naam een lichtje branden, en de lezers en bezoekers van mijn blogje zal iets bijstaan dat ik al meer over haar heb geschreven. Dat klopt, al twee keer eerder was Lida onderwerp van mijn blogjes, 7 april 2011 en 18 augustus 2013, en ik heb zo'n ontzettend leuke reden voor een derde blogje over Lida, maar daarover later meer.

Nog even in het kort: Lida was vanaf 1974 tot 1978 zangeres bij de George Baker Selection. De grootste successen behaalde de groep toen zij erbij kwam. Toen George besloot solo te gaan viel de groep uit elkaar en Lida heeft er sindsdien voor gekozen om niet meer in de publiciteit te komen. Reken even mee, dat is nu 37 jaar geleden. Sinds ik de twee blogjes over Lida geplaatst heb, zijn dat de meest gelezen blogjes, waar door verschillende mensen op gereageerd is, bovendien blogjes die men het meest in een (globale) vertaling heeft gelezen.

En dat geeft toch wel iets aan, dat na al die jaren mensen uit binnen- en buitenland oprecht belangstelling hebben over hoe het nu met Lida is, dat ze in de tijd als zangeres van de band een indruk op velen heeft achter gelaten dat men na 37 jaar er nog mooie herinneringen aan heeft en haar het beste wensen. Iemand had, waarschijnlijk goed bedoeld, haar adres in een reactie geplaatst, maar ik heb het direct verwijderd, ik vond het niet gepast dat in het openbaar te plaatsen. Maar goed nu had ik dus haar adres. Zou ik daar iets mee doen? Zou ik haar een kaartje of briefje sturen om haar er op te attenderen dat ze zeker nog niet vergeten is? Ik twijfelde zeer, maar heb het niet gedaan. Haar keuze om uit de publiciteit te verdwijnen woog voor mij zwaarder, dat wilde ik respecteren, en misschien stelde ze het wel helemaal niet op prijs.

Wat was ik vorige week enorm verrast dat Lida zélf op één van de blogjes had gereageerd!

"Hoi allen, hier een teken van leven. 
Het gaat goed met mij, bijzonder dat er nog steeds mensen belangstellend zijn en mij een warm hart toe dragen. 
Fijn dat mijn bijdrage in de muziek jullie enig plezier heeft gebracht.
De foto hierboven ben ik inderdaad niet. Maar wil je wel een foto van mij doormailen."
Liefs, Lida

Hoe leuk is dat!? Ik vond het geweldig. De foto waaraan Lida refereerde was een foto van een ándere Lida Bond, die zong bij een koor in de regio waar Lida woont. Dus ik nam aan... Nooit zomaar iets aannemen, heb ik hiervan geleerd. Lida heeft me inderdaad een foto gestuurd, en ik had haar beloofd er een mooi blogje bij te maken. Niet vanwege het feit dat Lida en Roel dit onder ogen krijgen, maar omdat ik het uit de grond van mijn hart meen: Lida, kind, wat zie je er geweldig uit! Zo heel erg veel ben je niet veranderd, de tijd is lief voor je geweest. Ik denk ook dat de vele fans die er nog steeds zijn en die al googelend op dit blogje zullen stuiten het net als ik heel erg leuk vinden en verrast zijn om dit, zoals je het zelf noemt, 'teken van leven'. Heel hartelijk bedankt!




47 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Hoi beste mensen,
      omdat ik George Baker nu in een broodjes reclame van Lidl voorbij zie komen met "little brown Bag", zat ik ook aan Lida te denken en ging er maar eens naar Googlen,
      Leuk om te lezen dat het goed met haar gaat, is al met al een onsterfelijke tijd met George Baker Selection.
      Ik doe haar lieve groeten.

      Christiaan.

      Verwijderen
    2. Ze zong altijd heel erg mooi

      Verwijderen
  2. Heel bijzonder Aidan, Ik vind het geweldig dat Lida op deze manier gereageerd heeft en er nu duidelijkheid is dat zij nog steeds bestaat. Het zegt iets over haar of niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker. Ze vond het verrassend en heel leuk dat er belangstelling voor haar is.

      Verwijderen
  3. Ik lees dit nu pas. Ik hoorde net Una Paloma Blanca en dacht dus ook, waar is ze gebleven. Even gegoogled en nu dus hier. Goed te lezen dat het zo goed gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heb dit blogje net gevonden en gezien hoe Lida er nu uitziet. Geweldig. Lida noem ik nog steeds de nachtegaal van de George Baker Selection. Ik was heel jong toen ze triomfen vierde met de GBS. Haar stem viel me toen al op in die prachtige nummers als Fly away little Paraguayo, Morning sky, Wild bird en Manana. Nog altijd geniet ik heel erg van die nummers. Krijg er iedere keer kippevel van als zij zingt. Eigenlijk zou ik heel graag haar handtekening op het singletje 'Morning sky' hebben. Een wensdroom. Lida: heel hartelijk bedankt voor jouw muziek!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik las op deze pagina dat er eens een reportageserie (soort van reünie) van de GBS op de televisie is geweest. Bent u of iemand anders toevallig in het bezit van het filmpje, misschien leuk om het op youtube te plaatsen. Eerlijk gezegd ben ik ook wel benieuwd hoe het tegenwoordig gaat met Jan Hop (drummer), Jacques Greuter (toetsenist), Martin Schoen (bassist) en George Thé (gitarist).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ik ervan weet is dat het destijds, ik vermoed jaren 90, door, ik dacht, AT5 is uitgezonden. Lida heeft er niet aan meegewerkt. U kunt daar misschien even informeren.

      Verwijderen
  6. Zeer knappe vrouw.Ze leek in die tijd erg veel op die blonde van ABBA.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Agnetha Fältskog :) Ze waren in dezelfde periode actief in de muziek.

      Verwijderen
  7. Lida, in case you ever look here, I want to thank you for that sign of life, and Aiden, thank you for your posts that inspired her to give it.

    The English translation of her note says "people who are interested and have a warm heart for me." That describes me perfectly.

    "Una Paloma Blanca" is on of my favorite songs from all time, and I just realized now, after all these years, that Lida's part was part of what made it so special. I had never watched any video of that song until yesterday, and I kept playing Lida's part over and over again. I don't know how to explain how she looks to me, kind, generous, warm-hearted, maybe a little shy, maybe not really wanting the spotlight but generously accepting it. The song is so uplifting already, and watching her makes it even more so. Then of course I was wondering what ever happened to her, and my Web searches eventually brought me here.

    It was such a wonderful surprise to see this news from her and that she's doing well. Thanks again to both of you.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Jim,

      Thank you very much for your kind words. The English translation is pretty accurate at what Lida has said. After the band stopped she chose to step out of the spotlight to never return again. But to know that after all these years people are still interested in her warms her heart.

      Verwijderen
    2. Lida kon goed zingen en had een prachtige stem en was leuk bij de bend van George Baker Selection ze paste daar goed in met haar pray stem .

      Verwijderen
  8. Er kwam via facebook een filmpje voorbij van GBS. De tijd vóór de samenwerking met Lida. Iemand zei hier op het blog: een stem als een nachtegaal, en dat was het ook. Jij gaf de band meer kleur. En in de vergetelheid zal je nooit raken, want....we hebben de liedjes toch nog waar jij meezong.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van een afstand geniet Lida van je lieve woorden. Dank je wel.

      Verwijderen
  9. Leuk om dit allemaal te lezen! GBS waren mijn idolen 😍

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ben op 27 dec. naar het jubileum concert van George Baker geweest. Toen dacht ik ook weer aan die goede oude tijd met de prachtige warme stem van Lida.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Greetings and best wishes to Lida Bond from Russia.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you I shall pass it on to her.

      Verwijderen
    2. Good morning!
      Today is the birthday of Lida Jonkman Bond, the wonderful lady and talented singer, who created a number of bright, unforgettable images.
      On this beautiful day I would like to express my congratulations and the best wishes to Mrs. Jonkman Bond: a lot of happiness, excellent mood, success and good luck in everything, peace and prosperity!
      Sincerely, Gregory.

      Verwijderen
    3. Thank you on behalf of Lida for remembering her birthday. She is enjoying it in France at the moment.

      Verwijderen
    4. Merry Christmas to Mrs. Jonkman Bond!
      And to You, Mr. Heemskerk!
      Sincerely, Gregory.

      Verwijderen
    5. Thank you from both of us, and we wish you a merry Christmas as well, Gregory!

      Verwijderen
    6. Happy New Year, dear Mrs. Jonkman Bond and Mr. Heemskerk!
      My best wishes!
      Sincerely, Gregory.

      Verwijderen
  12. I can not go a day without listening to GBS and Lida. I play it constantly in my shop and car. I graduated high school in 1972. I never heard of this song until this year. How is that even possible? I dont know but Lida's performances are heartwearming.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Klasse zangeres was nog jong in the 70 jaren.maar geniet nu nog van haar mooie stem.t ga haar goed.x

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik vond lida een zeer goede zangers .Ze had een mooie stem .Ik heb alle lp.s van de George Baker selection en vanmiddag kwam ik er nog een tegen die nog miste..ik vond het altijd wel leuk hoe lida danste op het nummer .Ik draai nog altijd de lp.s van de groep George Baker en word vrolijk van haar mooie stem.Jammer dat ze nooit een solo lp heeft gemaakt .Nou lida veel succes en hoop je gauw nog een op de TV te zien met de groep je heb nogmaals een mooie en lieve stem .En dat wil nog zeggen ik heb 30.000 lp.s waarvan ook alle lp.s van de George Baker selection.ik draai ze graag het zijn vrolijke numer .Heel veel plezier .

    BeantwoordenVerwijderen
  15. My congratulations to Lydia Jonkman Bond!
    Happy birthday to her!
    Sincerely, Gregory.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. I had to use google translate to read some of this. But, well worth it. I just stumbled on Una Paloma Blanca yesterday by George Baker Selection and it made me smile. I played the song quite a few times. LOL. It was great fun. My name is Rob. Im 66 years old and lived those days also. I played music on the streets of San Francisco in the late 70s and the times were very different and very special. Love Lidas' vocals in this song. The accent was fun and added much to it. My best to her and all the members of GBS. Thank you for this blog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you for your compliments, Rob. As a fellow musician who played her song Lida thanks you also. All the best to you!

      Verwijderen
  17. On this beautiful day I would like to congratulate Mrs. Jonkman Bond with her anniversary! Happy birthday, dear Lydia! My wishes are: the long and amazing life, the perfect health, a lot of happiness, positive emotions, success and good luck in everything, excellent mood! And all of her dreams will be true! Sincerely, Gregory.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Komt zij uit Vollendam?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Greetings from Australia Aidan. I was fascinated by your story about Lida.
    I recently learned to play Una Paloma Blanca and was taken by Lida's singing and nice face of course. I wondered if she had joined any other groups, etc, but you have answered that for me, so thank you very so much for that. Lida may not be interested but she has an 80 year old fan in Australia. Cheers Arthur

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dear Arthur, thank you for your message, I make sure that Lida will get it. Take care, Aidan

      Verwijderen