zondag 19 mei 2024

Herinnert U zich deze nog? #232


  ANEKA
'JAPANESE BOY'
1981
Aantal weken: 9
Hoogste positie: 7


Mocht het clipje niet te zien zijn klik hier.

Mezzosopraan Mary Sandeman zong Schotse traditionele liederen en nam in 1981 dit 'Japanese Boy' op. De platenmaatschappij was er zo van onder de indruk dat men het als single wilde uitbrengen met flink veel promotie eromheen. Mary vond de naam 'Aneka' in het telefoonboek en zocht naar een image wat bij het nummer past. Het werd een Japanse look. Kom daar nog eens om, een witte Schotse dame die zich als Japanse kleedt. Het werd een grote hit in heel Europa en zelfs Canada. 

Door dit grote succes moest er een opvolger komen en een album. 'Little Lady' werd de tweede hit en Aneka nam weer een ander personage aan, die van een 18e eeuwse dame. Er volgde nog een klein hitje, 'Ooh Shooby Doo Doo Lang', waarin Aneka zich voordeed als zangeres die was gereduceerd tot het zingen van koortjes als backingvocaliste. Er kwam dus een album en daarna nog twee singles, maar haar uitstapje als popzangeres was snel weer voorbij. 

Ze pakte in 1984 haar carrière als Schotse folkzangeres weer op, gewoon weer onder haar eigen naam. In 1979 had ze al een album gemaakt 'Introducing Mary Sandeman' en in 1991 volgde 'Reflections On Scotland'. In 2006 was er een documentaire op de Britse tv, 'Bring back the one hit wonders' om nog één keer hun hit te zingen, waar men Mary/Aneka ook voor benaderde. Ze bedankte ervoor, ze wilde niet vanuit Schotland naar Londen reizen en had bovendien niet de behoefte om haar toen 25 jaar oude hit nog eens te zingen.

Mary is nu 76 jaar en al lang gestopt als zangeres en heeft daarna parttime gewerkt als tourgids in de Schotse stad Stirling.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten