dinsdag 21 mei 2024

In Memoriam: Frank Schaafsma

Mensen van mijn generatie zien hem zo voor zich, brutale kop, warrige bos blonde krullen: Frank Schaafsma in de film 'Schatjes', het betekende zijn doorbraak. Daarna heeft hij in talloze films, series en in het theater gespeeld w.o. 'Spijkerhoek', 'Bureau Kruislaan' 'Zonder Ernst' en 'Combat'. Naast acteren speelde hij basgitaar bij verschillende bands, Drukwerk, Bertje Beenens Bloedgroep. Ook was hij een wielrenfanaat.

Een paar jaar geleden werden we Facebookvriendjes via een wederzijdse vriend. Frank was duidelijk het type 'ruwe bolster, blanke pit'. Lekker ongenuanceerd met een gestrekt been erin, en tegelijkertijd vol liefde en tederheid praten over de tijd dat hij met Conny Vandenbos in een toneelstuk speelde en hij met haar en ook met Carry Tefsen mee mocht rijden. 

We reageerden op elkaars posts en hoewel ik hem nooit ontmoet heb leek Frank me geen makkelijke maar wel een heel aimabele man. Niet zo lang geleden heeft hij een documentaire gemaakt over de locaties van de film 'Schatjes', volgens mij te zien op YouTube. Daar was hij al een tijdje mee bezig om het voor elkaar te krijgen en was terecht trots en blij dat het gelukt was. 

Gisteren zag ik dit bericht op zijn Facebookpagina en ik was echt in shock: 

Met verdriet willen wij kennis geven dat Frank Schaafsma op zaterdag 18 mei
onverwachts een natuurlijke dood is gestorven.
Wij zijn geschrokken, maar putten troost uit de verwachting dat hij rust heeft gevonden
na een leven waarvan hij regelmatig zei het "geen makkie" te vinden.
Op naar de 'lipstick sunset' lieve Frank.
Papa & mama
Boyke & Susanne
Kim
Mark

Frank is maar 59 jaar mogen worden.


                                                                                                                 © Mark Uyl.


2 opmerkingen: