donderdag 20 juni 2024

Gedragsregels

Albert Heijn neemt maatregelen tegen klanten die zich niet kunnen gedragen tegenover hun personeel. Zo zullen de medewerkers geen naambordjes meer gaan dragen, omdat asocialen blijkbaar op die manier medewerkers middels social media opspoorden. Het bedrijf ziet zich zelfs genoodzaakt om bij de gedragsregels die aan het begin van de winkel staan, zoals 'niet roken' en 'geen honden mee', er twee aan toe te voegen: 'hier mag niet worden gefilmd' en 'behandel onze collega's met respect'. 

Bent u daar nog? Iets wat als vanzelfsprekend zou moeten worden beschouwd, anderen, en zeker personeel van een bedrijf waar je zelf voor kiest om binnen te gaan, gewoon normaal behandelen. Dus als je wordt aangesproken omdat je iets wilt stelen, gedraag je dan als de stoere kerel of het stoere wijf die je vindt dat je bent en neem je 'verlies' en ga dan niet met die ene hersencel die je blijkbaar maar hebt een scène schoppen en de betreffende medewerker uitschelden of erger nog fysiek te lijf. Kies je ervoor om bij de zelfscankassa af te rekenen, neem je op de koop toe dat je gecontroleerd kunt worden, daar hysterisch op reageren geeft geen pas, ga dan naar de gewone kassa of doe je boodschappen online. Dat er niet gefilmd mag worden is ook zoiets van deze tijd, er zijn zelfs verstandelijk beperkten die ongevallen gaan filmen, dan heb je wel echt alle fatsoen verloren.

Maar ja.....kijk es naar de mensen die ons land willen gaan regeren en met name die van de fascistische en racistische partij PVV. Geert Wilders heeft zelfs een virtuele ijskast moeten verzinnen om alle vreemdelingenhaat in te doen nu hij als grootste partij naar voren is gekomen. De immer in Oost Europese pakjes gestoken (waar in godsnaam koopt ze die?) Marjolein Faber is niet vies van wat nazipropaganda, maar nu ze is voorgedragen als minister hangt ze nog steeds de omvolkingstheorie aan, maar zal ze, naar eigen zeggen, in die nieuwe rol zich gaan gedragen. Ze wéét dus dat ze hartstikke fout is, wij weten dat ze hartstikke fout is, zij weet dat wij weten dat ze hartstikke fout is, en wij weten dat zij weet dat wij weten dat ze hartstikke fout is, dus doet ze alsof ze die in- en inslechte inborst als één van haar wanstaltige jasjes aan de kapstok hangt en plots een minister zal zijn 'voor iedereen'. Nou schat, van mij niet hoor.

Collegaatje Reinette Klever, beoogd minister van Ontwikkelingssamenwerking (u weet wel, wat ze eerst wilde afschaffen) draagt trots een speldje met de prinsenvlag, symbool van de NSB. En zoals u weet is ze bestuurslid en commentator van het extreemrechtse omroepje ON en had ze van de week heel nadrukkelijk een opschrijfmapje bij zich van die omroep toen ze in een ON-rode jurk zich meldde voor haar gesprekje met Dick Stoof, de aanstaande premier. 

En dan heb ik het nog niet eens gehad over Kamervoorzitter Martin Bosma, natuurlijk ook PVV, die zich jarenlang denigrerend en racistisch heeft uitgelaten over Afro-Caribische Nederlanders. Hij is tegen het opzetten van een fonds voor bewustwording van het slavernijverleden, wat hij in zijn eigen woorden 'slavernijgedram' noemt. En deze man wil gewoon naar Keti Koti op 1 juli om daar een krans te leggen, ook al wordt hem met klem verzocht door de mensen om wie het gaat dat niet te doen. 

Als je dit soort types als bloem der natie ziet en je je daaraan spiegelt is het niet zo vreemd dat de hele maatschappij zich op een hellend vlak bevindt. Zou er bij de Tweede Kamer ook niet een bord moeten hangen met gedragsregels? Het gemak waarmee zo'n Geert en Marjolein dat wat ze jaren lang hebben lopen roepen, plots van zich af schudden nu ze niet meer in de oppositie zitten, dat gelooft toch niemand. IJskast schmijskast. En wat gaat er in het hoofd van Martin om, als je denkt dat mensen die je jarenlang hebt geschoffeerd je met open armen zullen ontvangen op een voor hen zo belangrijke dag? Waarom sla je ze niet meteen met vlakke hand in het gezicht? Zelfreflectie is nul bij dit soort lieden. 

Marjolein Faber in één van haar Oost Europese ensembles. 

Reinette Klever in ON-rood met bijbehorend mapje op gesprek voor haar functie als minister.

Martin Bosma, hypocrisie heeft een gezicht.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten