zondag 14 juli 2024

Vakantie

Mijn weekjes vakantie plan ik door het jaar heen, en dan zo dat ik om de twee maanden één, of in de zomer twee, weekje(s) vrij ben. Februari, mei, augustus en november zijn die maanden. Ik doe dat omdat er voor mij op die manier een soort regelmaat in zit en ik dan de rust kan nemen die nodig is. U weet inmiddels dat het voor mij als hoogsensitief mensch belangrijk is om op gezette tijden rustmomenten in te bouwen, dat doe ik bewust altijd al en die weekjes vrij zijn dan de wat grotere resetmomenten. 

Het is voor mij niet essentieel dat ik ook daadwerkelijk weg ga naar verre oorden. Bij voorkeur niet zelfs. In mijn eigen omgeving kom ik het best tot mezelf en tot rust. Op vakantie gaan geeft voor mij weer onnodige stressfactoren. Daarnaast ben ik niet graag lang van huis. Vandaar dat ik een (lang) weekendje weg al 'op vakantie gaan' noem, want zo voelt het. En een dag of drie, vier van huis zijn in een andere omgeving is voor mij precies lang genoeg, met daarna nog minstens één dag vrij om alle indrukken weer te verwerken. Voor niet hoogsensitieven is het waarschijnlijk moeilijk te begrijpen, maar dat hoeft ook niet, ik heb zelf lang naar een modus gezocht die voor mij werkt en nu richting het eind van mijn leven heb ik die gevonden. Toverformule: resetten door rust te nemen.

Uit een recent onderzoek is gebleken dat in 2023 Nederlanders gemiddeld 2,5 keer op vakantie gingen. 19% bleef thuis. Van de thuisblijvers gaf 33,6% als reden op dat ze niet graag op vakantie gaan en liever thuis blijven. Maar er zijn ook andere redenen, 30,1% gaat niet vanwege gezondheidsproblemen of lichamelijke beperkingen. 27,6% heeft geen geld om op vakantie te gaan, 15,5 % heeft geen tijd vanwege werk of studie, 8.5% gaat niet door familieverplichtingen en 3,6 % ziet af van vakantie omwille van veiligheid. Ja, dat is meer dan 100%, maar er was een combinatie van antwoorden mogelijk. 

De meeste Nederlanders houden er dus van om op vakantie te gaan, en van die 19% die niet gaan doet ruim twee derde dat vanwege gezondheid, geldgebrek of andere zwaarwegende redenen, ze willen misschien best wel. Het moge duidelijk zijn dat ik ook hierin tot een minderheid behoor, slechts een derde van de thuisblijvers doet dat met volle overtuiging. 











Geen opmerkingen:

Een reactie posten