vrijdag 2 augustus 2024

Herinnert U zich deze nog? #236

JOHNNY & ORQUESTA RODRIGUES
'HEY MAL YO'
1975
Aantal weken: 11
Hoogste positie: 1


Mocht de video niet te zien zijn, klik hier.

In het voorjaar van 1975 werd de hitparade opgeleukt door dit Portugese liedje met een hilarisch dansje. Johnny is ontdekt door Peter Tetteroo, de zanger van de vermaarde Delftse popgroep Tee Set, in diens discotheek Belle Amie in Scheveningen. Het liedje werd zelfs een nummer één hit. 

Maar veel klopte er niet. Ten eerste is er geen sprake van een orkest, ten tweede is 'orquesta' het Spaanse woord voor orkest, terwijl het om een Portugees liedje gaat. In het Portugees zou het 'orquestra' zijn. En dan, was het wel Johnny die we hoorde zingen? Al meteen toen het nummer een hit bleek waren er vragen. Het nummer zou een exacte kopie zijn van het in 1973 door Roberto Leal opgenomen 'Ò Malhão'. Johnny's manager deed het af als nonsens, het was weliswaar een coverversie, maar de bandleden van Tee Set zouden het opnieuw hebben ingespeeld, en het was toch echt Johnny die het zong. "Al die Portugese zangers klinken hetzelfde...."

Maar jaren later bleek het gerucht toch waar te zijn. In zijn biografie uit 2012 schrijft Roberto er over, hij had de single van Johnny via via in handen gekregen en het was gewoon zijn opname. En in 2019 dook de muziekkenner bij uitstek, Leo Blokhuis, er nog es in en ook hij kwam tot de slotsom dat het gewoon de uitvoering van Roberto Leal was die onder de naam van Johnny & Orquesta Rodrigues is uitgebracht met een playbackende Johnny op de stem van Roberto. 

Johnny is inmiddels overleden in 2001 op 50 jarige leeftijd. 

En vooruit, hier dan ook nog de uitvoering van Roberto Leal, wat dus gewoon dezelfde is.

Mocht de video niet te zien zijn klik hier.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten