donderdag 3 oktober 2024

In Memoriam: Martin Lee

Martin Lee werd geboren in Londen en heeft vijf jaar als kind in Australië gewoond. Zijn moeder overleed toen hij nog jong was en samen met zijn vader is hij teruggekeerd naar Engeland. Al vroeg was hij geïnteresseerd in muziek en leerde gitaarspelen en vormde zijn eerste band.

Tony Hiller had in 1969 een groep samengesteld van verschillende steeds wisselende sessiemuzikanten onder de naam Brotherhood Of Man en zij hadden in 1970 een grote hit met 'United We Stand'. In 1971 viel het doek voor het project, maar Tony wilde onder de vlag van Brotherhood Of Man een nieuwe en permanente line up formeren. Tony kende Martin als zanger van de Johnny Howard Band en contracteerde hem in eerste instantie als liedjesschrijver maar samen met Lee Sheriden, Nicky Stevens en later ook Sandra Stevens (geen familie) vormde Martin, als leadzanger, de nieuwe Brotherhood Of Man. 

Ze hadden hun eerste successen op het Europese vasteland met 'Lady' en 'Kiss Me Kiss Your Baby'. In 1976 deden ze mee aan de Engelse voorronde voor het Eurovisie Songfestival van dat jaar. Er deden grote namen mee als, Tony Christie, Hazel Dean en Frank Ifield, maar toch won Brotherhood Of Man met het door Martin, Tony en Lee geschreven 'Save Your Kisses For Me'. Ze brachten het op 3 april 1976 in Den Haag en wonnen het festival met een puntenaantal wat lange tijd procentueel gezien het hoogste aantal ooit was. 

Brotherhood Of Man bleef succesvol en hadden in hun thuisland en Europa nog vele hits. De groep bleef actief tot 20 oktober 2020. Martin had een dochter uit een eerder huwelijk en was sinds de jaren zeventig getrouwd met bandlid Sandra. Hij is op 29 september j.l. overleden aan hartfalen na een kort ziekbed, Martin is 77 jaar geworden. 

Voor mij was het songfestival van 1976 mijn eerste songfestival en Brotherhood Of Man de eerste groep waar ik fan van werd als basisschoolkind. Ik kocht de singles, later lp's en hing posters van hen aan de muur. Als ze op tv waren zat ik aan het toestel gelijmd. Ze zijn sinds die tijd altijd muzikaal met me meegereisd door het leven als waren het goede vrienden van vroeger. En nu is één van hen overleden, het voelt als een stukje jeugd wat is weggenomen. 




Brotherhood Of Man: Lee, Nicky, Sandra en Martin na hun overwinning van het
Eurovisie Songfestival in 1976.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten