Het is weer zover, vanavond de eerste voorronde van het Eurovisie Songfestival vanuit Kopenhagen, omdat Denemarken vorig jaar het festival heeft gewonnen. Bulgarije, Cyprus, Kroatië en Servië waren vorig jaar nog van de partij, maar hebben dit jaar afgehaakt, daarentegen verwelkomen we opnieuw Polen en Portugal. Wat mij is opgevallen aan de 37 inzendingen van dit jaar, is dat slechts 4 landen in hun eigen taal zingen, de rest zingt allemaal in het Engels of in 4 gevallen een combinatie van eigen taal en Engels. Verder vond ik van veel inzendingen het abrupte einde van het liedje opmerkelijk, alsof plots de tijdslimiet van 3 minuten bereikt was en er gestopt moest worden. Hoe dan ook ik heb er zin an, en als traditie zal ik ter leering ende vermaeck iedere inzending onder de loep nemen, vandaag dus de 16 landen van de eerste voorronde waarvan er 10 zullen doorgaan naar de de finale aanstaande zaterdag.
Armenië
Not Alone - Aram MP3
Zijn zangcarrière is Aram pas echt begonnen in 2013, toen kwam zijn eerste single uit, maar daarvoor was hij al bekend in eigen land als acteur, presentator en stand up comedian. In aanloop naar dit festival kwam hij al in het nieuws door de nare dingen die hij had gezegd over de Oostenrijkse kandidaat, wat hij afdeed als 'een grapje'. Een knuffel tussen hem en Conchita heeft de zaak gesust. Het wat eentonige repetitieve nummer begint als een ballad om na zo'n anderhalve minuut wat steviger te worden om in de laatste seconden weer rustig te eindigen. Iets te vlak naar mijn idee.
Letland
Cake To Bake - Aarzemnieki
Je kunt onmogelijk niet vrolijk worden van de enthousiaste zanger Jöran van de Letse groep Aarzemnieki, wat 'buitenlander' betekent in het Lets, en omdat Jöran Duitser van geboorte is, is die groepsnaam direct verklaard. Je waant je meteen in de flowerpower tijd met dit ongecompliceerde nummer, waarin voor diverse onmogelijke zaken geen hand wordt omgedraaid, maar een taart bakken, dat is toch heel andere koek, maar dat moet je dan maar aan je moeder vragen. Moeders en taarten, daar horen we dit festival nog wel meer van.
Estland
Amazing - Tanja Mihhailova
"Hallo ik ben Tanja, ik kom uit Estland en ik doe Loreen na" Als dat de bedoeling was, dan had ze bij voorbaat al gewonnen. Dit is een regelrecht kopie van "Euphoria" de Zweedse winnende inzending uit 2012, inclusief de Kate Bushachtige-dansmoves. Tanja zingt al vanaf haar 15e en heeft aan de kleinkunstacademie gestudeerd en heeft aan talloze talentenjachten meegedaan, waarbij ze vaak net niet won. En dat zal ze met deze rip off ook niet doen.
Zweden
Undo - Sanna Nielsen
Al op 11 jarige leeftijd had Sanna een nummer 1 hit in Zweden en al 7 keer deed ze mee aan de Zweedse voorronde voor het Eurovisie Songfestival, en eindelijk mag ze nu dan meedoen. Sanna komt met een Engelse powerballad met een charmant Abba-esk Zweeds accent. Goed nummer en mooi gezongen.
IJsland
No Predjudice - Pöllaponk
Pöllaponk bestaat al sinds 2006 en ze hebben al 3 albums gemaakt, hun muziek is voor kinderen en volwassenen vinden ze zelf. Met dit lied wijzen ze ons er op dat we geen vooroordelen moeten hebben, 'ook al stotter ik (wat ze in dit lied ook daadwerkelijk doen), ik ben nog geen freak'. En zo is het, die lieve boodschap van deze bebaarde mannen mag best wel doorgaan naar zaterdag.
Albanië
One Night's Anger - Hersi
In enigszins onverstaanbaar Engels zingt de Albanese Hersi haar lied. Ze zingt al sinds haar 8e en heeft al aan menig festival meegedaan. Dit nummer wordt wat schreeuwerig gezongen en heeft niet echt een aansprekende melodie.Ik denk niet dat ze zaterdag nog eens mag.
Rusland
Shine - Tolmachevy Sisters
De Russische versie van de Olson twins waren 9 jaar oud toen ze in in 2006 voor Rusland het Junior Eurovisie Songfestival wonnen, ze traden ook op op het Eurovisie Songfestival in Moskou in 2009, en nu komt dan eindelijk hun lang gekoesterde wens uit om op het échte Eurovisie Songfestival hun land te mogen vertegenwoordigen. Hun liedje "Shine" ligt lekker in het gehoor en maakt zeker kans om door te gaan naar de finale. Ik weet niet hoe ver de macht van Poetin reikt, maar een andere dictator, de Spaanse generalisimo Franco, kocht gewoon de overwinning voor zijn land in 1968.
Azerbeidzjan
Start A Fire - Dilara Kazimova
Dilara heeft zangkunst gestudeerd, was lid van een operagezelschap en gooide het roer om door zangeres van hardrockband Unformal te worden waarmee ze in 2008 al mee deed aan de voorronde voor het songfestival, in 2010 probeer ze het nog eens als het duo Milk 'n' Kisses, maar nu mag ze dan echt. Vocaal stelt het ondanks haar ruime ervaring in verschillende muziekstijlen niet zo veel voor, bovendien is het Engels niet te verstaan, de muziek van dit nummer is het enige wat bijzonder is.
Oekraïne
Tick Tock - Mariya Yaremchuck
Mariya is de dochter van de in Oekraïne zeer bekende zanger Nazar Yaremchuck en zingt hier een vrij druk rommelig lied wat niet veel potten zal doen breken en dat is maar goed ook, want gezien de huidige situatie van Oekraïne heeft het land wel wat anders aan het hoofd dan een Eurovisie Songfestival organiseren.
België
Mother - Axel Hirsoux
Dit soort 'cross-over' liedjes doen het nooit zo heel goed op het festival, zo is in het verleden gebleken. Maar nu klopt het beeld wel bij het nummer, Axel, die voor deze deelname in België nog vrijwel onbekend was, ziet er namelijk precies zo uit wat je van een man verwacht die ver over de thuiswoonhoudbaarheidsdatum heen is en daardoor overtuigend lyrisch over zijn moeder zingt voordat hij zich op Aziatische of Oost Europese postorderbruiden gaat storten. Hij zingt het nummer zeer goed alleen leunt dit nummer heel opzichtig tegen Pavarotti's "Caruso" aan.
Moldavië
Wild Soul - Cristina Scarlat
Cristina is een multitalent ze studeerde viool, piano en koorzang, leerde dirigeren en ze is afgestudeerd aan de jazz,- en popafdeling van de staatsuniversiteit in Moldavië. Haar lied is opzwepend en haar zang intrigerend.
San Marino
Maybe - Valentina Monetta
San Marino is een klein land en je zou denken dat Valentina de enige zangeres is, want voor het derde achtereenvolgende jaar neemt ze voor haar land deel aan dit festival, en ook ditmaal met een lied geschreven door de Duitse songfestivalveteraan Ralph Siegel. Veel succes hadden haar twee vorige pogingen niet, want ze bleef in de voorrondes steken. Ik ben bang dat dat dit jaar ook weer zal gebeuren, want het is een draak van een lied, geen (Siegel) platitude wordt geschuwd, we heard it all before.
Portugal
Quero Ser Tua - Suzy Guerra
De lambada is weer terug van weggeweest met deze Portugese inzending, en ik vind dat het wel weer kan, gezellig vrolijk en lekker in haar eigen taal. Suzy is van kinds af aan al bezig in de muziek, heeft in de Portugese versie van "My Fair Lady" gestaan en is na haar afstuderen door Amerika en Canada getrokken, momenteel woont ze in Dubai. Portugal doet al vanaf 1964 mee, enige verstekjaren buiten beschouwing latend, en heeft nog nooit gewonnen. Ik gun het ze zo.
Nederland
Calm After The Storm - Common Linnets
Dominic Grant en Julie Forsyth toeren in Nederland al jaren rond in feestzalen en op braderieën met country repertoire, en nu dachten de in Nederland wereldberoemde Ilse en Waylon met iets soortgelijks aan het Eurovisie Songfestival mee te moeten doen, want zij zelf en niemand anders hebben bepaald dat dit het meest geschikte nummer was. Countryachtige inzendingen zijn nooit hoog geëindigd, en dat zal met dit voortkabbelende liedje waarin op mompelachtige wijze wordt gezongen naar mijn gevoel ook niet gebeuren.
Montenegro
Moj Svijet - Sergej Ćetković
Sergej heeft met al negen cd's een hele mooie staat van dienst in zijn thuisland, daarnaast is hij ook tweemaal verkozen tot 'popzanger van het jaar'. Hij zingt dit liefdeslied in het Montenegrijns, en het gaat over een verloren gegane liefde waarvan hij hoopt dat zij elkaar ooit weer terug zullen vinden. Sergej heeft een prettige stem en het lied klinkt etnisch door de gebruikte instrumenten en omdat het gezongen wordt in zijn moedertaal, beter dan dat het in (slecht) Engels gezongen zou zijn. Mag naar de finale.
Hongarije
Running - András Kállay-Saunders
Volgens het clipje wat bij dit nummer hoort handelt dit lied over kindermishandeling, dat is, laten we zeggen, vrij ongebruikelijk op het songfestival. Het is verder een energiek nummer gezongen door de zoon van een Amerikaanse soulzanger en een Hongaars fotomodel. András is opgegroeid in Amerika, vandaar dat we geen Zsa Zsa Gabor-Engels horen. Toen hij op bezoek was bij zijn oma in Hongarije schreef hij zich in voor een talentenjacht en dat resulteerde in een platencontract en een deelname aan de voorronde voor het Eurovisie Songfestival in 2013 waar hij derde werd. Dit jaar won hij wel, een mooie afsluiting van de eerste voorronde.
Voor alle deelnemers heel veel plezier en succes!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten