Dit was het meest eenvoudige stuurtje wat ik kon vinden. Mijn stuurtje was zwart. |
Nou ja, zoiets, alleen was mijn kartonnendoosauto langer, met een deurtje erin gemaakt. De wielen moest ik er zelf bij denken. |
Make your own kind of music. Sing your own special song. Even if nobody else sings along.
Dit was het meest eenvoudige stuurtje wat ik kon vinden. Mijn stuurtje was zwart. |
Nou ja, zoiets, alleen was mijn kartonnendoosauto langer, met een deurtje erin gemaakt. De wielen moest ik er zelf bij denken. |
In 1980 kwam de film 'Fame' uit en één van de hoofdrollen, Coco Hernandez, werd gespeeld door Irene Cara. Daarnaast zong ze het titelnummer van de film en won daarvoor een Oscar. Ook een ander nummer uit de film, 'Out Here On My Own', tevens door Irene gezongen, was genomineerd en het was de eerste keer dat twee nummers uit dezelfde film, gezongen door dezelfde artiest genomineerd waren in dezelfde categorie. Drie jaar later won Irene nogmaals een Oscar voor de titelsong van de film 'Flashdance' , waarin ze niet speelde. Wel had ze meegeschreven aan het nummer.
Als kind was ze al bezig met muziek, dans en zang. In 1967 had ze op 8 jarige leeftijd, voor de Spaanstalige markt, al een lp opgenomen, 'Ésta Es Irene'. Daarnaast speelde ze vanaf jonge leeftijd in films, series en ook in het theater. Maar 1980, het jaar van 'Fame', betekende haar grote doorbraak. In 1982 kwam er een tv-serie van de film en een aantal acteurs van de film, Lee Curreri, Gene Anthony Ray, Albert Hague en Debbie Allen, prolongeerden hun rol. Irene was ook gevraagd, maar ze bedankte omdat ze zich meer wilde richten op haar muziekcarrière. De rol van Coco werd in de serie gespeeld door Erica Gimpel.
In Nederland werd haar single 'Fame' pas in 1983, naar aanleiding van de serie, een nummer één hit. Het werd gebruikt als tune voor de serie en gezongen door Erica. Maar die heeft er nooit een complete versie van opgenomen. Na haar hit 'Flashdance...What A Feeling' hoorden we in Nederland niets meer van Irene, maar tot 2018 was ze nog actief.
Van 1986 tot 1991 was ze getrouwd met Conrad Palmisano. 25 November j.l. is Irene overleden in haar woning in Largo, Florida. Over haar doodsoorzaak is (nog) niets bekend gemaakt. Ze is 63 jaar geworden.
Zaterdagochtend kwam Talitha mij halen voor een weekendje Brabant. Allereerst reden we naar 's-Hertogenbosch om, nadat we de auto geparkeerd hadden, eerst een bakje koffie te gaan drinken met de onvermijdelijke Bossche bol van Jan de Groot. Vervolgens lekker door de stad gebanjerd en wat leuke winkeltjes bezocht. Het weer was ons zeer gunstig gezind. Toen we trek hadden in lunch was het nog heel erg moeilijk om zomaar een plek te vinden, alles was afgeladen. In deze tijd dat ik hele klaagzangen voorbij zie en hoor komen over de stijgende prijzen in het algemeen en energiekosten in het bijzonder toch vrij curieus. Maar uiteindelijk heerlijk geluncht bij Deeg, waar een geweldige lunchkaart was en lekker rustig. Nog even gewandeld en toen op naar het hotel, Campanile.
Heel grappig gesitueerd in een woonwijk, een beetje motel-achtig zoals je dat ziet in Amerikaanse films, zo'n galerij waar de kamers zich bevinden. Wij zaten op de begane grond. Toen ik een kopje koffie wilde maken, ontdekte ik dat het waterkokertje er niet stond. Ben even naar de receptie gelopen en die keken er niet van op: "Ze worden gestolen, we hebben er pas weer twintig gekocht, maar er zijn er alweer tien weg". Als alternatief konden ze een thermoskan vullen met heet water. Wie doet zoiets? Wie zijn die mensen? En het voetje waar het waterkokertje op moet zit vast, dus je kunt er niets mee, daarnaast kosten ze geloof ik €10,-.
's Avonds togen we weer naar de stad, waar ik van tevoren al had gereserveerd bij Onesto, ik had er van de zomer al eens gedineerd met Chris, dat was zo goed bevallen dat ik daar met Talitha best nog eens wilde eten. Parkeren in 's-Hertogenbosch is wel een dingetje. We stonden eerst ergens waar we gelukkig op tijd er achter kwamen dat die hele kant was voorbehouden aan invaliden, vervolgens parkeerden we op een plek wat enkel voor vergunninghouders was om uiteindelijk op de tiende etage van een parkeergarage uit te komen met wel heel smalle op- en afritten voor een volwassen wagen als die van Talitha, maar het is natuurlijk gelukt, want zij is niet voor één gat te vangen. Het diner was, zoals ik al had verwacht, exquise.
Heerlijk geslapen en na een goed ontbijt zijn we op weg gegaan naar Eindhoven, daar hadden we 's middags afgesproken met Carolien en Steven. Iets met speciale koffie uit Indonesië die Talitha voor hen had meegebracht. Het weer was wat minder, veel regen, maar wij zijn niet zo makkelijk uit het veld geslagen. Talitha was nog nooit in het Philipsmuseum geweest, dus besloten we dat te doen. Ik was er jaren geleden al eens geweest, maar er was, naast de vaste collectie, toch weer een andere tentoonstelling. Het blijft een leuk museum met vele 'o ja- momenten' van Philips producten die je nog kent van vroeger. Het zoeken naar een lunchplek was deze keer geen hele onderneming en na aangesterkt te zijn wilden we nog iets bezoeken maar kwamen en passant een bijzondere locatie tegen waar verschillende ondernemers hun unieke collectie te koop aanboden. Niets is toeval, want hier vond Talitha een combinatie van drie fantastische kleurrijke kaarsenhouders, die alle andere kaarsenhouders overbodig maken.
Tijd om richting Carolien en Steven te gaan in het warme, gezellige, nostalgische jaren zeventighuis van Steven. Mede door corona elkaar te lang niet gezien. Heerlijk bijgekletst en Carolien had al gezegd dat we gingen eten met de pizzarette. Pizzarette. Ik had er nog nooit van gehoord, maar wat is dat leuk! Ik heb hieronder een foto geplaatst van een pizzarette. Je maakt kleine pizzaatjes. Carolien had een keur aan allemaal klein gesneden groentes, kaas, vis en vlees en natuurlijk mini pizzabodems, ter grote van een schoteltje, waarmee we zo onze eigen pizzaatjes konden maken. U begrijpt, mijn leven is weer een stukje completer geworden. Het verslaat gourmetten, steengrillen, e.d. omdat je er geen baklucht van hebt. De verleiding is groot, maar dat is de pizzarette ook, dus nee, ik zal er geen een aanschaffen.
We hebben weer genoten van een fijn weekend.
Peter Allan, een loodgieter die bezig was in het huis van Eilidh Simpson in het Schotse Edinburgh, moest op de eerste verdieping een radiator van de ene naar de andere muur verplaatsen. Om te controleren waar het leidingwerk lag, moest hij de vloer openbreken.
Dat was nog een heel gedoe, want onder de vloer lag nóg een vloer, hij maakte een stuk los en zijn mond viel open. "De kamer is 3 bij 4.5 meter en ik maakte de vloer op een willekeurige plek open en precies daaronder lag een fles met een briefje." Peter haalde meteen Eilidh erbij. Ze probeerde met een pincet en een mes het briefje uit de fles te krijgen, maar het begon helaas te scheuren. Ze besloot, ondanks dat ie oud was, de fles kapot te slaan. Dit stond er te lezen:
Zo zagen de eerste spreuken eruit, gekoppeld aan een kernpunt. |
Later zagen ze er zo uit. |
Heeft u het ook gezien? Onder de extreem gereformeerde godvrezende bevolking van Staphorst waren er een aantal volwassen mannen die zich met zwart geschminkte gezichten en gekleed in pietenpakjes ernstig hebben misdragen tegen van te voren aangekondigde demonstranten. De voorruit van hun auto werd met zwarte verf bespoten, deuren werden opgetrokken en er werd brandstof naar binnen gegooid terwijl er mensen met fakkels en vuurwerk vlakbij de auto stonden. Gewoon zoals elke rechtschapen gristen dat zou doen, vrede- en menslievend als ze zijn.
Ieder weldenkend mens weet onderhand wel dat het sprookjesfiguur Zwarte Piet plaats heeft gemaakt voor zijn opvolger Roetveeg Piet. Niemand trekt er een wenkbrauw over op, zeker de kinderen niet voor wie deze hele charade is bedoeld. Behalve hier en daar een boomer, maar die sterven langzaam uit, en alles wat extreem rechts is zoals het SGP dorp Staphorst. Want TrAdItIe!
Grappig is te vermelden dat tot 1994 Sint Nicolaas helemaal nooit in Staphorst mocht komen, want een katholiek feest, zie de krantenknipsels hieronder. Dus fuck off met je traditie. Trouwens, als we het echt over traditie hebben, van oorsprong zijn de metgezellen van Sint Nicolaas duivels, Krampus genaamd. In de Alpenregio's wordt het zo ook gevierd. Verkleed in schapenvachten, met maskers en horens lopen ze door de straten herrie makend met kettingen en bellen om de kinderen de stuipen op het lijf te jagen.
De eerste twee weken van december gaan ze met veel kabaal de straat op. Ze bonken op deuren en gaan samen met Sint Nicolaas de huizen binnen, de lieve kinderen krijgen cadeautjes en de stoute kinderen straf. En de Krampus is hardhandig en deelt echte klappen uit. Dit tafereel zou ik dan graag eens in Staphorst zien in het kader van de echt traditie die ze plots zo heel belangrijk lijken te vinden. Kijken of zo'n Roetveeg Piet dan niet toch een beter alternatief is.
En ook voor de curlingouders van Bloem en Splinter die, meer nog dan hun kinderen, volledig overstuur waren van het zinken van de pakjesboot in het Sinterklaasjournaal en nu ineens zich geconfronteerd zagen met een onverwacht opvoedmoment. Dat het leven ook wel eens tegenslag zou kunnen brengen voor hun Gewenste Kinderen. En dan is dit nog een verzonnen verhaal waarvan de ouders helemaal ten einde raad waren en half huilend hun heil zochten bij andere gedupeerden op de socials. God verhoede als echte tegenslag eens op hun deur klopt. Krampus zouden ze al helemaal niet aankunnen.
Kortom, tradities gaan met hun tijd mee, nu een kleine groep hakken in het zand-mensen nog.
1964 |
Random foto's van mensen en/of plaatsen die ik helemaal niet ken, maar die een tijdsbeeld weergeven van een periode uit mijn jeugd, daar kan ik me volledig in verliezen. Bij het zien van foto's van bekende plaatsen en plekken uit je jeugd zie je jezelf daar gewoon weer lopen en komen herinneringen daaraan weer bovendrijven.
Bij willekeurige mensen is het vooral hun uiterlijk en stijl die me de foto intrekken. Gisteren kwam mij de foto van de twee dames die op straat lopen onder ogen. Bam! Ik liep er in mijn verbeelding meteen voorbij, zoals die ene dame zo net even in de camera kijkt (mij in het voorbijgaan aankijkt). En dan hun outfits. Het moet voor mijn gevoel zo rond 1976 zijn. Mini was weer uit en maxi kwam in, de wijde pijpen, de plateauzolen, het horlogebandje. En dan hun fysiek, slank. Obesitasfiguren waren toen eerder uitzondering dan regel. Ik heb indertijd talloze dames gezien die er zo uitzagen, maar het viel niet op omdat het in de tijd paste.
Waar ik ook enorme fan van ben zijn schoolfoto's van welke schoolklas dan ook in de tijd dat ik zelf op school zat. Zo zagen kinderen eruit, die felle kleuren, dat haar, de brilmontuurtjes. Kinderen waren toen geen mini-volwassenen zoals nu vaak het geval is in bepaalde bevolkingslagen, met mini-Nike'jes in mini-Pumakleding en gestyled haar.
Ben Ellis was sinds 2008 leraar aan de Christ Presbytarian Academy In Nashville. In 2015 werd hij gediagsnosticeerd met kanker. Ondanks verschillende behandelingen bleef hij zo lang mogelijk naar school gaan.
In 2016 kreeg hij het afschuwelijke bericht dat hij niet lang meer te leven had. Toen dit nieuws bekend werd bij de school en de leerlingen, wilden zij hun steun en dankbaarheid betuigen aan Ben.
Op 7 september 2016 verschenen maar liefst 400 leerlingen bij zijn huis en zongen ze hem een laatste keer toe. Ben overleed een 10 dagen later.
Optreden doet de nu 78 jarige Boudewijn de Groot niet meer. Maar zoals hij zelf schreef in het programmaboekje van zijn allerlaatste grote tournee: "Muziek zal er altijd zijn, zingen zal ik blijven doen tot het niet meer kan. Dus vaarwel, maar we zien elkaar hopelijk nog weleens terug, u en ik".
En dat is gelukkig ook zo. Er kwam nieuwe muziek uit en Boudewijn werkte samen met Henny Vrienten en George Kooymans onder de naam Vreemde Kostgangers en maakte met hen twee cd's. En nu is er onlangs weer een nieuw soloalbum uitgekomen: 'Windveren'. Vanzelfsprekend heb ik die aangeschaft want Boudewijn behoort tot één van de grootste muzikanten, zangers en tekstdichters van ons land. Zijn uit duizenden te herkennen stemgeluid heeft nog niets aan kracht verloren. Daarnaast heeft hij ons muzikale erfgoed weer uitgebreid met twaalf pareltjes. Ik heb de cd nog maar één keer gehoord, maar hij heeft de bijzondere gave dat de luisteraar telkens weer iets nieuws in de teksten kan ontdekken, zo wonderschoon. Eén lied greep mij meteen, het openingsnummer 'Aarde'. Ik wil het hieronder graag aan u voorstellen. U kunt de CD, met of zonder boek, of LP gerust aanschaffen, u haalt er iets prachtigs mee in huis.
Aarde
Edvin Ryding (Wilhelm) |
Malte Gårdinger (August) |
In aanloop naar het vijfde seizoen van de Netflix serie 'The Crown' had de streamingsdienst in de trailer min of meer onder druk een disclaimer toegevoegd dat de serie een 'fictieve dramatisering is geïnspireerd op echte gebeurtenissen'. Uh, ja, dat is al vier seizoenen zo. Het ding is dat de verhaallijn steeds meer naar de huidige tijd gaat en dan wordt het wat pijnlijk nu in dit seizoen de huwelijksproblemen van Charles en Diana aan bod komen, zijn buitenechtelijke relatie met de paardachtige Camilla en natuurlijk het ongeluk van de moord op Diana, haar vriend en chauffeur en de in eerste instantie totaal verkeerde reactie (namelijk geen) van koningin Elizabeth daarop. Ik kan me die gebeurtenissen nog scherp voor de geest halen en het feit dat het voor de monarchie in Groot Brittannië zwaar weer betekende.
Nu, met het overlijden van koningin Elizabeth nog vers in het geheugen, wil men blijkbaar niet zo heel erg meer herinnerd worden aan die tijd. Dat in eerdere seizoenen de zus van Elizabeth, Margaret, als een promiscueuze zuipende bitch werd getoond en de nichtjes van de koningin, Nerissa en Katherine, werden opgevoerd die beiden een verstandelijke beperking hadden en dood waren verklaard door het koningshuis maar sinds 1941 tot aan hun dood in respectievelijk 1986 en 2014 in een inrichting zaten waar niemand van de familie zich ooit om hen heeft bekommerd, heeft niemand een wenkbrauw over opgetrokken.
Seizoen vijf is inmiddels te zien en de eerdere disclaimer is niet te vinden voor de afleveringen. Terecht ook, want hoe randdebiel denk je dat je kijkers zijn? Ik ben nog niet begonnen maar ga vanzelfsprekend de tien afleveringen bekijken en nee, ik ga niet bingewatchen, daar ben niet zo'n mens voor, gewoon één aflevering per keer.
De cast van het vijfde seizoen. |
Hallo, met veel plezier heb ik mijn verhaal op je blogje gelezen. Het was puur toeval dat ik het ontdekte Het verhaal heb ik geschreven op schoolbank. Ik was blij verrast het hier te lezen, je hebt mijn toestemming. Ieder jaar zoek ik weer of de lp nog te koop is of nog in een andere vorm is verschenen. Inmiddels staat hij ook op ITunes en Spotify. Men gaat met de tijd mee. Blijkbaar wordt er nog steeds aan ons verdiend. De cirkel is inderdaad weer rond. Hoe wonderlijk! Hartelijke groeten, Jacqueline Jacobs