woensdag 1 februari 2023

In Memoriam: Heddy Lester

Vanaf 1969 t/m 1973 vormde Heddy Lester samen met Gert Balke het duo April Shower en maakte een aantal singles waarvan 'Railroadsong' de grootste hit werd. Ze traden ook op in het restaurant van haar ouders, daar zag een Mexicaan het duo en heeft ze naar Mexico gehaald waar ze een grotere bekendheid hadden dan in Nederland.

Na het uiteen gaan van April Shower bleef Heddy zingen, nog steeds in het restaurant maar ook in het theater, o.m met Ramses Shaffy, maar echte bekendheid had ze niet. Haar werd aangeraden om mee te doen aan de nationale finale voor het Eurovisie Songfestival van 1977. Daar zag Heddy helemaal niets in: het sóngfestival, het idee! Uiteindelijk ging ze overstag en zong naast een aantal grote namen als Rita Hovink, Maggie MacNeal, Bonnie St, Claire en Oscar Harris het liedje 'De Mallemolen' geschreven door haar broer Frank Affolter en Wim Hogenkamp. En tot haar grote verbazing won ze en ging ermee naar Londen om er uiteindelijk als twaalfde te eindigen. 

Meteen begon toen al haar haat/liefde verhouding met het lied en het hele songfestival gebeuren. Ze was een theatermens, live optreden met muzikanten. Niet met een orkestband het land in. Ze maakte er een halszaak van dat aan het album, 'Deel Van M'n Bestaan', wat na het songfestival uitkwam, haar songfestivallied niet zou worden toegevoegd. Wél het liedje 'Pats Boem'. waarmee de plaat opende en het meteen duidelijk was hoe ze tegen dat hele songfestival aankeek. Jaren heeft ze ook geweigerd 'De Mallemolen' te zingen. Ze acteerde en zong in het theater. Later heeft ze toegegeven hoe ongelooflijk stom die keuzes waren. Met die hit op haar lp zouden er meer van verkocht zijn en hadden de mensen de andere liedjes ook van haar gehoord. En op een gegeven moment heeft ze 'De Mallemolen' ook weer omarmd en zong ze het bij gelegenheid en accepteerde ze dat ze daarmee toch een songfestivalklassieker op haar naam had staan. 

Pats Boem

Pats boem daar ben je dan
Men vraagt zich af hoe of dat kan
Men vraagt elkaar wie is dat dan
En wat komt ze hier doen

Pats boem dan ben je in
Nooit van gehoord een vreemdeling
Wat wil ze en wat doet ze
En vanwaar plots al die roem 
pats boem

Drie minuten is niet veel op een mensenleven
Drie minuten is niet veel om heel je ziel te geven
Een liedje en een glimlach en plots is het gebeurd
En voor je 't beseft in de mallemolen meegesleurd

Pats boem daar ben je dan
Laat nu maar zien wat of je kan
Je wou zo graag bewijzen dan
Wat je werkelijk kunt doen
Pats boem

©Wim Hogenkamp, Nico van der Linden jr., Heddy Lester

Op 29 januari is Heddy overleden aan de gevolgen van blaaskanker, ze is 72 jaar geworden. 


Heddy Lester op het Eurovisie Songfestival in 1977 in haar zeer roze outfit. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten