donderdag 18 juli 2024

In Memoriam: Wieteke van Dort

Als een rode draad liep ze door mijn jeugd, Wieteke van Dort. Ze heeft ontzettend veel voor kinderen gedaan in haar carrière, ze was erbij toen jeugdtelevisie volwassen werd. In 'Oebele' en 'Hamelen' zong ze liedjes van Harrie Geelen op muziek van Joop Stokkermans, en dat waren de meest prachtige teksten, omdat Harrie het principe aanhing nooit op hurkniveau voor kinderen te schrijven. Wieteke onthaalde Sint Nicolaas bij zijn aankomst in Nederland in mijn kindertijd. De, voor mij, échte Sint en de échte hoofdpiet, Adrie van Oorschot en Piet Römer, die laatste sprak haar dan aan als 'vrouwtje Wiet'. Samen met Aart Staartjes en Joost Prinsen was ze te zien in de destijds baanbrekende kinderprogramma's 'De Stratemakeropzeeshow' en 'J. J. De Bom Voorheen De Kindervriend'. En bij een bezoek aan de Efteling in mijn jonge jaren was daar Wieteke's stem die een groot aantal sprookjes had ingesproken.

In 'Oebele' speelde ze samen met Willem Nijholt en het betekende voor hen een vriendschap voor het leven, beiden met Indische roots, daarin vonden ze elkaar en kwamen ze ook in hun werk elkaar steeds weer tegen in tv- programma's en het maken van platen. Een ander groot succes van Wieteke was haar alter ego tante Lien, een Indische dame op leeftijd die haar oorsprong vond toen ze een keer een Indische tongval gebruikte in 'De Stratemakeropzeeshow'. Dat viel op en ze werd gevraagd of ze het nog eens wilde doen op een feestavond van een Indische vereniging. Ze stelde een kort programma samen en noemde zich Adeline Multatula-van Dommelen, kortweg tante Lien.

Tante Lien, die haar publiek steevast begroette met 'Hallo luitjes' kreeg een eigen programma, 'Late Late Lien Show' waarin ze met humor in sketches, verhalen, dansen en liedjes met weemoed terugkeek naar het oude Nederlands-Indië. In met name de liedjes, die ze ook op de plaat zette, kon Wieteke als geen ander het verlangen naar het Indië van vroeger wat vooral onder de Indische Nederlanders leefde verwoorden. Zelfs ik als witte Nederlander voel de heimwee en het verlangen als ze zingt over het Indië van toen.

Zelf zei ze dat ze tante Lien tot in lengte van dagen zou kunnen spelen, en dat deed ze ook, in bejaardenhuizen en op Pasar Malams bleef tante een graag geziene gast. Maar ook als zichzelf was ze innig verbonden met de Indische gemeenschap en heeft talloze keren gesproken op de 15 Augustus Herdenking bij het Indisch Monument in haar woonplaats Den Haag. Ook nam ze het initiatief voor het oprichten van een gedenkteken op het Ereveld Loenen voor de slachtoffers die vielen bij de Strijd om Tarakan. 

In 2023 was de cirkel rond en speelde ze een rol, opgenomen op locatie, in de speelfilm 'Verliefd Op Bali', die dit voorjaar in de bioscoop verscheen. Wieteke was sinds 1970 getrouwd met Theo Moody, die al twee kinderen had uit een eerder huwelijk, samen kregen ze een zoon. In mei werd bij Wieteke uitgezaaide kanker geconstateerd en op 15 juli j.l. is ze overleden, ze is 81 jaar geworden. Haar man Theo overleed een week eerder op 8 juli, 86 jaar oud.

Selamat Jalan, lieve Wieteke, je hebt mijn jeugd en dat van vele anderen zo mooi gekleurd. 



Met Willem Nijholt in 'Oebele'.

Met Martin Brozius in 'Hamelen'.

Wieteke als tante Lien. 


1 opmerking:

  1. Weer een icoon uit mijn kindertijd verdwenen. Oebele, Hamelen, Stratemaker, J.J. de Bom, Klokhuis. Waar blijft toch de tijd.... Rust zacht Wieteke.

    BeantwoordenVerwijderen