woensdag 14 augustus 2024

De dikke dame heeft gezongen

Iedereen, op een enkele wereldvreemde bejaarde na, wist meteen al dat de EBU een te grote broek had aangetrokken door Joost Klein in mei te diskwalificeren voor het Eurovisie Songfestival vanwege 'het incident'. Wat 'het incident' nu was bleef lange tijd ongewis en zelfs nu komt men niet verder dan dat Joost 'een beweging heeft gemaakt en daarbij de camera van een cameravrouw heeft geraakt'. De cameravrouw in kwestie heeft destijds aangifte gedaan, dat zij Joost filmde na zijn optreden, terwijl hij haar herhaaldelijk had gevraagd dat niet te doen, bleek er nauwelijks toe te doen. 

Nu na drie maanden heeft de dikke dame eindelijk gezongen; het onderzoek naar het 'wangedrag' van Joost is geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. Het was een fucking cameravrouw for crying out loud! Hoe slecht ben je in je vak? Had het opgenomen. Maar goed het heet nu dat de aanklager niet kan bewijzen dat de beweging van Joost grote angst kon veroorzaken of dat dat zijn bedoeling was.

Een te grote broek, ik zei het u al. Je zou dus verwachten dat de EBU zich in allerlei bochten wringt en het boetekleed aantrekt vanwege de buitenproportionele sanctie van diskwalificatie, maar nee hoor, EBU zegt achter het besluit te blijven staan. Het nummer van Joost, 'Europapa', deed het in aanloop naar het festival buitengewoon goed. In de halve finale, waar enkel de publieksstemmen golden behaalde hij de tweede plaats. Of hij de finale, waar hij dus voor gediskwalificeerd werd, zou winnen betwijfel ik. De Zwitserse winnaar was qua compositie, staging en zeker vocaal uitmuntend. Maar een plekje in de top 5 had ik zeker verwacht. Het succes wat Joost na het festival heeft mogen ervaren is gigantisch, in diverse landen werd 'Europapa' een hit, maar de nare nasmaak van het hele gebeuren overschaduwde dat.

Ik vraag me af of de EBU nog iets gaat doen aan de vele klachten uit diverse landen over het wangedrag van de Israëlische delegatie, en ik weet eigenlijk wel zeker van niet omdat de sponsor van het Eurovisie Songfestival het Israëlische Morrocanoil is. En ik vermoed zomaar dat Joosts diskwalificatie te maken zou kunnen hebben met het feit dat hij heeft gereageerd tijdens de persconferentie op de weigering te antwoorden van de Israëlische deelneemster op de vraag of ze er over nagedacht had dat haar aanwezigheid een veiligheidsrisico betekende voor alle aanwezigen. 'Waarom niet?" had Joost gevraagd, waarop ze toch nog iets heeft gebrabbeld. 

U weet het, Israël, daar mag men geen kritiek op hebben, want dan wordt meteen de antisemitismekaart getrokken. Op dit moment proberen ze een hele bevolkingsgroep van de wereld te vegen, iets waarvan juist zij, gezien hun afschuwelijke maar tevens door hen zo gekoesterde geschiedenis, zouden moeten weten hoe vreselijk dat is. Maar ook hier gaat men heel omzichtig mee om, de eeuwige slachtofferrol past hen als gegoten. 

Ik zag dat Israël zich al heeft aangemeld voor het Eurovisie Songfestival van volgend jaar. EBU vindt de genocide die het land pleegt minder erg dan een duw tegen een camera of wat Rusland in Oekraïne doet, dat land is wel uitgesloten van deelname. Of is het toch de dikke vinger in de pap van Morrocanoil? Nederland heeft zich nog niet aangemeld en ik hoop en verwacht ook dat we voorlopig even van deelname gaan afzien.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten