vrijdag 18 juli 2025

In Memoriam: Connie Francis

Vandaag, 18 juli, is het Internationale Mandeladag. Het gebeurt niet vaak dat individuele personen een eigen dag krijgen. Daar moet je een speciaal iemand voor zijn, maar bij Nelson Mandela is daar weinig twijfel over. Mandela streed 67 jaar lang voor gelijkheid van zwarte Zuid-Afrikanen en leverde daarmee een onmiskenbaar belangrijke bijdrage aan de bestrijding van racisme en discriminatie. Zijn werk is nog lang niet klaar, en daar staan we op deze dag bij stil.

Gisteren kwam tot ons dat zangeres Connie Francis is overleden. Ik moet u bekennen dat ik dacht dat ze al niet meer onder ons was. Niet dat haar muziek geen plekje heeft in mijn muziekcollectie. 107 verschillende nummers van haar heb ik in m'n bezit, waaronder ook haar grote Duitstalige hits, Connie heeft in maar liefst vijftien verschillende talen gezongen ook in het Nederlands. 

Ze was de dochter van een Italiaans immigrantengezin en werd geboren als Concetta Rose Maria Franconero, maar nam Connie Francis als artiestennaam aan. Al in 1955 sloot ze als 18 jarige een platencontract af en in 1958 scoorde ze haar eerste grote hit met 'Who's Sorry Now'. Eind jaren vijftig tot halverwege de jaren zestig was ze de populairste popzangeres van de wereld. Zij was het die als eerste het Duitstalige 'Paradiso' opnam in 1962 voordat onze Anneke Grönloh er een hit mee scoorde met de Nederlandse versie. Ook de grote hit 'De Winter Was Lang' van Willeke Alberti was oorspronkelijk door Connie opgenomen als 'Blue Winter'. In de jaren zestig heeft ze tevens in vier muzikale films gespeeld.

Op 8 november 1974 overkwam Connie iets afschuwelijks, ze is onder bedreiging van een mes verkracht en vastgebonden aan een stoel. Bijna was ze gestikt door het zware matras wat de dader op haar had gegooid. Dit ongelofelijke drama is ze nooit helemaal te boven gekomen. Ze heeft daarna vaker een comeback gemaakt, maar rampspoed achtervolgde haar steeds. In 1978 is ze haar stem kwijt geraakt door een neusoperatie om pas vier operaties later in 1981 weer te kunnen zingen. In datzelfde jaar werd haar broer vermoord door de mafia. In 1984 ondernam ze een zelfmoordpoging en ze is meerdere malen opgenomen geweest in psychiatrische instellingen. Na zo nu en dan weer muziek maken en optreden is ze in 2018 met pensioen gegaan. 

Dit jaar ging een liedje van haar uit 1962, een b-kant van een singletje, 'Pretty Little Baby', viraal op Tik Tok. Toen haar om een reactie werd gevraagd, antwoordde ze dat ze het hele nummer was vergeten, maar dat ze het geweldig vond dat dit lieve liedje door een nieuw jong publiek werd omarmd. Ze zou deze maand, vanwege hernieuwde interesse in haar, haar opwachting maken bij een evenement, maar dat ging niet door vanwege ziekenhuisopname. Daar is ze overleden op 87 jarige leeftijd. 

Zelf zei ze ooit: "Ik wil niet zozeer herinnerd worden om de hoogtes die ik heb bereikt, maar om de dieptes waaruit ik ben opgeklommen. Ik hoop dat ik het goed heb gedaan."






Geen opmerkingen:

Een reactie posten