woensdag 7 augustus 2024

Picadilly Line

Er kan een wat vertekend beeld zijn ontstaan als zou ik gelijk een muzikale Scrooge alles wat de huidige tijd ons te bieden heeft om toegang te krijgen tot de muziek van toen tot nu met een van uit mijn tenen komend 'humbug!' wegwuiven. Dat ik met de gordijnen dicht om maar niets van de buitenwereld binnen te laten muziek op een opwindbare grammofoon met hoorn of godbetert cassettebandjes beluister.

Niets van dit alles, ook ik gebruik de streamingsdiensten om nieuwe ontdekkingen te doen. Soms is dat nieuwe muziek van deze tijd, zo heb ik de geweldige John Grant en zijn bijzondere oeuvre leren kennen. Maar ik leer ook muziek kennen van vroeger welke ik nog niet eerder heb gehoord. Zo kwam ik op het Britse duo Picadilly Line, bestaande uit Rod Edwards en Roger Hand die in 1967 een album hebben uitgebracht met de welluidende titel: 'The Huge World Of Emily Small'. De naam van het duo, de hoes en titel van het album maakten me nieuwsgierig. Ook het jaartal 1967 ('the summer of love') sprak me aan omdat het een belangrijk jaar in de muziekgeschiedenis is, men ging experimenteren. 

Als u van Simon & Garfunkel houdt, of van het Nederlandse duo Greenfield & Cook en naast de mooie samenzang een vleugje psychedelische invloeden wel kunt waarderen, kan ik u Picadilly Line van harte aanraden. Ik was meteen in het Londen van eind jaren zestig, zo liet ik me meevoeren door de wonderschone klanken en zang.

In Nederland heeft het niks gedaan, en na dit album gingen ze verder onder de naam Edwards Hand en maakten nog twee albums 'Edwards Hand' (1969) en 'Stranded' (1970), geproduceerd door niemand minder dan George Martin, die wel de vijfde Beatle werd genoemd. Een derde album, 'Rainshine' zou in 1971 verschijnen maar hun platenmaatschappij trok de stekker eruit. In 2010 kwam het album alsnog uit. In 1975 werkten Rod en Roger mee aan het poëziealbum 'The Butterfly Ball And The Grasshopper's Feast' met de stemmen van Judi Dench en Michael Hordern. 

U begrijpt dat ik me ook ga laten verrassen door hun latere albums. 


Picadilly Line, Rod Edwards en Roger Hand.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten