zaterdag 29 januari 2022

Abah abortus

Om te beginnen een link naar het clipje van het lied van Jasperina de Jong 'Abah Abortus', geschreven door Guus Vleugel en Joop Stokkermans. Het dateert uit begin jaren zeventig en nu zo'n vijftig jaar later blijkt het nog steeds een heet hangijzer nu de meerderheid voor het afschaffen is van de verplichte bedenktijd van vijf dagen voor abortus.

Nu vind ik dat ik als middelbare man me absoluut niet met die hele abortusdiscussie moet bemoeien. Vrouwen zijn zelf mens genoeg om te beslissen over hun eigen lichaam. Daarnaast is er heel veel onderzoek naar gedaan om tot deze afschaffing te komen, wat niet betekent dat vrouwen helemaal geen bedenktijd mogen nemen. Als zij dat zelf graag willen, juist wel, iedere mens, dus ook iedere vrouw is anders. 

Wat mij vooral stoort is dat er mannen zijn die nog steeds qua denkbeelden in de priktollentijd leven en immer nog menen dat vrouwen handelings- en wilsonbekwaam zijn. De Pavlovreactie uit de hoek van de mannenbroeders van de SGP inzake dit soort kwesties is te verwachten, zij hebben het 'vrouwenstandpunt'. Vrouwen zijn voor hen nog steeds tweederangs burgers met slechts één recht, het aanrecht. Al vanaf hun oprichting in 1918 zijn ze van mening dat vrouwen op grond van de Bijbel geen regeermacht toekomt. Dat 'geloofspartijen' als SGP, CU, CDA en Denk dus tegen het initiatiefwetsvoorstel hebben gestemd ligt in de lijn der verwachting.

Maar een partij als FvD die bij vaccinatie roept:  'Mijn lichaam, ik bepaal, ik wil niet gedwongen worden, we zijn de Joden van nu, tribunalen' vindt bij abortus opeens: 'Aangifte van verkrachting als bewijs, verplicht naar een echo staren, kindermoord!' Ik deel met enige walging het relaas van het Kamerlid Pepijn van Houwelingen:

-'In het voorliggend initiatiefwetsvoorstel wordt de beraadtermijn van 5 dagen voor een abortus afgeschaft. FvD is hiertegen. Ervan uitgaande dat dit wetsvoorstel aangenomen gaat worden zouden we graag dit amendement ter overweging willen meegeven. Het amendement stelt het bekijken van een echoscopie door de moeder verplicht voordat tot de abortus wordt overgegaan bij een zwangerschap die langer dan tien weken heeft geduurd. Deze verplichting geldt alleen als het verzoek voor abortus niet voortkomt uit een verkrachting, incest, omdat het leven van de moeder gevaar loopt of omdat een (ernstige) aandoening bij het embryo is geconstateerd (m.a.w. het betreft een ongewilde maar normale zwangerschap waarbij geen sprake is van verkrachting, incest of gezondheidsproblemen bij moeder of kind).'
Van Houwelingen

In het debat benoemde Pepijn, met veel stotteren en haperen, dat het wenselijk is dat de vrouw in geval van verkrachting en/of incest wel als bewijs een aangifte moet hebben gedaan. Waarschijnlijk heeft u na het lezen hiervan een weinig gevomeerd in uw mond, dat is begrijpelijk. Zelfbeschikkingsrecht van vrouwen wordt in deze door Pepijn en zijn FvD volledig weggevaagd.

Pepijn van Houwelingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten