vrijdag 9 september 2022

In Memoriam: Queen Elizabeth II

Een blogje van mij doet geen recht om het leven en werk van Queen Elizabeth II te beschrijven, ik ga er niet eens aan beginnen, en dan, er zullen de komende tijd talloze programma's, boeken, tijdschriften, en wat dies meer zij uitkomen die dat veel beter kunnen. Net als voor de meeste mensen was zij voor mij iemand die er altijd was: de koningin van het Verenigd Koninkrijk. Maar liefst zeventig jaar heeft ze die functie/rol vervuld. Zeventig jaar. Afgelopen dinsdag was ze nog in beeld toen Liz Truss werd geïnstalleerd als de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, het was haar vijftiende, de eerste was Winston Churchill. En twee dagen later is Elizabeth overleden. 96 jaar oud. 

Ik moet bekennen dat ik waardering voor haar heb gekregen door de serie 'The Crown' waarin haar leven en dat van haar familie wordt gevolgd vanaf het moment dat bekend werd dat haar vader koning zou worden omdat zijn broer, op dat moment de koning, wilde trouwen met een gescheiden Amerikaanse, en Elizabeth daardoor troonopvolger werd. Een verhaal op waarheid berustend, maar natuurlijk wel geromantiseerd. 

Daarnaast haar humor, onlangs nog haar theemoment met Beertje Paddington tijdens haar zeventig jarig regeringsjubileum en eerder haar entree met James Bond bij de Olympische Spelen die haar vanuit het paleis naar het stadion escorteert waarna ze uit de helikopter springt. Hilarisch! En het verhaal van een stel dat ging trouwen, haar een uitnodiging stuurde, hopend op een eventueel felicitatiekaartje, maar waar ze, tot grote hilariteit van iedereen en van het bruidspaar in het bijzonder, gewoon op de receptie kwam.

Maar veel belangrijker is natuurlijk wat ze heeft betekend voor haar land en het Britse Gemenebest. Gisteren werd ze daarom al geroemd, haar standvastigheid en plichtsbesef, ze werd een rots genoemd waarop het Britse rijk is gebouwd. Maar nogmaals, dat laat ik aan anderen over. Koning Charles, dat is wennen en dan heb ik het nog maar niet over koningin Camilla. 


Queen Elizabeth II twee dagen voor haar overlijden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten