maandag 16 september 2024

St. Petrus Banden

Afgelopen weekend was het Open Monumentendag, de dag dat in Nederland deuren van bijzondere gebouwen voor één keer worden geopend. Omdat het dan vaak heel druk is bij de gebouwen die gewoonlijk niet open zijn, laat ik het vooral daardoor aan me voorbij gaan. Vriend Remco is werkzaam op één van de mooiste begraafplaatsen in Nederland, St Petrus Banden in Den Haag, daar kun je doorgaans ook gewoon heen, en ik ben er jaren geleden al eens geweest, maar nu met Open Monumentendag stond hij er om ons en de andere bezoekers te verwelkomen met koffie en lekkers.

De begraafplaats bestaat al sinds 1830 en er heerst een mooie sereniteit, er zijn grafmonumenten en zerken te zien met prachtige sculpturen van bekende kunstenaars. De kapel is ongelooflijk mooi in neoclassicistische steil met een adembenemend plafond. Ik heb er een kaarsje opgestoken voor alle dierbaren die niet meer onder ons zijn. Daarnaast is er de arcade met 32 bogen die staat voor Geloof, Hoop en Liefde, gebouwd in 1832. Wandelend over deze zeer fraaie begraafplaats zie je dat het wel een plek is voor de 'rich and famous' om hier hun laatste rustplaats te vinden. Vooraanstaande families, bekende Nederlanders of mensen in goeden doen. Op St. Petrus Banden vindt u o.m. de graven van beeldend kunstenaar Jan Toorop, van wie ook werk is te zien op diverse graven, politicus Joseph Luns, zanger, schrijver en componist Robert Long, actrice Guusje Nederhorst en familiegraven van o.m. Brenninkmeijer (oprichters C&A), Vroom (van Vroom & Dreesmann) en Paagman (van de boekhandelsketen in Den Haag en omgeving). Mocht u er van houden om een begraafplaats te bezoeken is St. Petrus Banden zeker de moeite waard.

Daarna zijn we met elkaar gaan eten op Scheveningen bij het Thaise restaurant Phuket, gelegen aan de haven. Het was een mooie afsluiting van de dag, wat is het eten er geweldig goed en de bediening heel vriendelijk. Het is zo'n restaurant waarvan je van het geserveerde eten nog lang kunt nagenieten omdat het zo exquise van smaak is. Het is niet naast de deur, maar we hebben er wel weer een adresje bij. 

De kapel.

Het plafond van de kapel.

De lichtinval door de glas in lood ramen geeft een mooi effect.

De arcade.

Heerlijk eten bij Phuket.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten