In mijn ouderlijk huis hadden we 'm nog, een toilet met een hoog reservoir, waarbij je dus na gedane zaken aan een daaraan bevestigde trekker moest trekken om door te spoelen. De term 'de wc doortrekken', wat we nu nog gebruiken, komt daar vandaan, terwijl we nu meer de wc doorduwen dan wel doordrukken of iets dergelijks.
Nu weet ik niet meer of in mijn eerste flatje in Den Haag, wat in dezelfde periode is gebouwd als mijn ouderlijk huis, nog zo'n toilet zat. Ik heb sterke vermoedens van niet. Ik was toen heel erg precies met het inrichten in de kleuren grijs en wit met als tegenkleur wat roze accenten, en het toilet was grijs-wit. Ik heb destijds een grijze toiletpot gekocht en kan me niet herinneren dat ik heb geshopt voor een trekker die dan ook precies in die tinten zou moeten zijn. Zodat ik met een aan zekerheid grenzende veronderstelling kan zeggen dat ik na het ouderlijk huis te hebben verlaten zelf nooit meer een hoog reservoir in mijn woningen heb gehad.
Wel kan ik me nog een incident herinneren bij mijn oud collega Carla, die had nog wel zo'n toilet. Ik had het omgaan ermee klaarblijkelijk verleerd, dat ik zo hard aan de trekker heb getrokken dat ik 'm in mijn handen hield. Ik meen dat ze de woningbouw erbij heeft moeten halen om het weer te laten repareren. Oeps. Nu was ik vorig jaar bij vriend Bertus op bezoek in zijn prachtige authentieke boerderij, en kan me zomaar voorstellen dat hij nog een hoog reservoir heeft op het toilet, maar dat weet ik niet meer zeker, ook al heb ik er wel gebruik van gemaakt.
Je komt ze over het algemeen niet meer (vaak) tegen. Bent of kent u iemand met nog steeds een hoog reservoir in het toilet? Ik ben benieuwd.
Toilet met hoog reservoir. |
Wij hadden een trekker met zo'n ketting vroeger. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten