woensdag 26 juni 2024

Zomerkledingetiquette

Het onderstaande recycle ik, enigszins aangepast, om de paar jaar omdat ik me erover blijf verbazen, en al zou ik maar één mensch de ogen openen is het al een stukje winst.

Nederlanders en zon is en blijft een wat problematische relatie. Er is een bepaalde groep die alleen al bij het vermoeden van zonnig weer direct de barbecue tevoorschijn haalt. Zelf vlees, veel vlees, bakken op een met houtskool aangewakkerd vuurtje is voor hen het summum. Ook zijn velen helemaal niet (meer) bezig met welke kleding bij hun bodytype past als de temperaturen stijgen. Alle taboes, voor zover die er al waren, worden overboord gegooid. De ouder wordende mens schuwt het niet om veel, heel veel, nou ja, gewoon te veel, huid te tonen. 

Daar waar sommige jongeren nog wel weg komen met een naveltruitje, singlets en korte broeken menen mensen waarvan de elasticiteit van de huid zichtbaar heeft afgenomen zich ook en publique te kunnen vertonen in niets verhullende kledij als hun lichaam dat eigenlijk niet meer toestaat. Een naveltruitje waaronder vetrollen vandaan komen met ergens verborgen tussen twee rollen een navelpiercing is een vrij onsmakelijk gezicht. Ook vrijgekomen 'tot ziens-armen' zijn zelden een feest voor het oog.

Nu we de eerste dagen met zonnestralen hebben gehad, heb ik al de meest onprettige zaken voorbij zien komen. Zelf zorg ik er op deze gevorderde leeftijd voor dat anderen niet met het wanstaltige beeld worden geconfronteerd van mijn lichamelijk verval, ook al beginnen de temperaturen te stijgen. 'If you got it, flaunt it' is een bekend gezegde, en daar ben ik het helemaal mee eens, 'but if you haven't, please don't', zou ik er aan toe willen voegen. Er is zoveel mogelijk om je op smaakvolle wat ingetogener wijze toch naar warme temperaturen te kleden. 

En laten we vooral ook slippers en andere open schoenen niet vergeten die bij de eerste zonnestralen onnadenkend worden aangetrokken. Het is in alle lagen van de bevolking een wijdverbreid misverstand dat je rücksichtslos jezelf in open schoeisel kunt vertonen. Daar dienen wat voorbereidingen aan vooraf te gaan: knippen, vijlen, verzorgen, smeren, kortom: pedicuren. Een MAJOR turn off zijn overigens sokken (ja ook sneakersokjes) of pantykousjes in open schoenen, dat dient net als Crocs en Birkenstocks alleen als wandelend voorbehoedmiddel.

Laten we dus met elkaar afspreken dat we de 'zomerkledingetiquette' zullen handhaven en naleven, dan wordt het voor iedereen een leuk zomerseizoen zonder onverwachte beelden die zich op je netvlies vasthechten. Maar ik besef me terdege dat ik een roepende in de woestijn ben in deze.




dinsdag 25 juni 2024

Kruiden

Normaliter ben ik op maandag altijd vrij, maar gisteren mocht ik toch een paar uur werken en dat kwam in dit geval goed uit. Op Tanah Lot was een bak in gereedheid gebracht om kruiden in te gaan verbouwen en laten wij die nu net verkopen. Zodoende werd ik om vijf uur opgehaald. Ik had de potjes met kruiden en ook munt, voor in weer een andere bak, al apart gezet. Meteen even wat eten meegenomen voor het diner en wat lekkers voor de koffie.

De in principe korte weg naar Tanah Lot was zo ongeveer één grote file, maar dat maakt ons de pis niet lauw. Aangekomen hebben we meteen de kruidenplantjes en de munt erin gezet en daarna een wijntje gedronken. Tevens hebben twee van de vier kunstwerkjes van afgelopen weekend hun bestemming reeds bereikt.

Daarna heerlijk buiten kunnen eten om vervolgens even lekker te relaxen in de avondzon. In Nederland moet je het ervan nemen als het kan qua weer. Bakje koffie met lekkers en toch ook nog even één van onze series bekeken voor het tijd was om naar huis te gaan.

Zo kom ik de zomer wel door, hoor, met dit soort relaxte avondjes buiten.

Kruidenbak.

Twee kunstwerkjes zijn al gearriveerd.

Lekker eten met een wijntje.


maandag 24 juni 2024

Terra Manis

Na weer een nacht diepe slaap in hotel Hector en een copieus ontbijt stapten we in de auto op weg naar..... Ook dat was voor ons nog ongewis, maar we wisten wel dat we naar een ander eiland gingen, Walcheren. Het weer was zomers, wat ook wel eens tijd werd op 23 juni. De bestemming bleek het mooie natuurgebied De Manteling, waar museum Terra Maris met een 2,5 hectare grote landschapstuin is gevestigd in de voormalige orangerie van kasteel Westenhove.

Bij aankomst hebben we eerst koffie met wat lekkers tot ons genomen op het terras om daarna de landschapstuin te gaan verkennen. Erg leuk opgezet met doe dingen en heel veel verschillende planten en ook uitleg over de diverse dieren en insecten. Er werden wat ideeën opgedaan voor Tanah Lot, we hebben over een evenwichtsbalk gelopen, water gepompt, gewipt en een toren beklommen. Daarna was het wel tijd voor een wijntje op het terras. Vervolgens hadden we het plan opgevat om de blauwe wandelroute te lopen, maar halverwege raakte we de rode blauwe draad kwijt en zijn we na een stukje verkeerd te zijn gelopen weer terug gegaan. Al met al hebben we de afstand van de geplande route wel gelopen, enkel twee keer hetzelfde. Achteraf was het duidelijk waar we verkeerd zijn gelopen, maar het was ook niet heel duidelijk. Nou ja, wèl als je het eenmaal weet. 

Het was erg genieten van de zomerse dag, en in de namiddag zijn we naar het dorpje Zonnemaire gereden alwaar we op het terras van restaurant d'Ouwe Smisse plaats namen waar regionale en biologische producten centraal staan op hun menu. We hebben er heerlijk gegeten en met elkaar geproost op het leven in het algemeen en de vriendschap in het bijzonder.

U heeft wel gelezen en meebeleefd dat dit een fantastisch weekend was met lieve vrienden. Chris en Rick hebben het zo geweldig leuk georganiseerd, we zijn enorm verwend en verrast door alle leuke dingen en lekkere gerechten. Het voelde écht als vakantie, hier ga ik nog lang van nagenieten. 

Water pompen.

Bijenkastjes.

Landschapstuin.



zondag 23 juni 2024

Op de tandem

Er werd al steeds geheimzinnig gedaan over wat we nu precies gingen doen in Zierikzee. Kledingvoorschriften werden doorgegeven en dat was het. Na een nacht waarin ik, ondanks de nachtbrakende Zeeuwse jeugd, als een roos heb geslapen genoten we van een heerlijk ontbijt waarna we ons naar Rick's auto begaven waar elk van ons een tasje kreeg met daarin allerhande zaken die we die dag nodig zouden hebben. 

Vervolgens was er geregeld dat we fietsen gingen huren, niet zomaar fietsen, maar tandems waarmee we een tocht over Schouwen Duiveland gingen maken en allerlei pittoreske plaatsjes aan deden. Ons kennende werd er natuurlijk meermalen gestopt om de inwendige mens te laven.

Bij een strandje bij Brouwershaven stapten we af en was het de bedoeling dat we de schildersspullen die ook in de tasjes zaten tevoorschijn haalden om ons eens artistiek uit te leven. Ik ben veel, maar niet artistiek, daarom buigde ik het om naar waar ik meer mee heb: taal. Dus daar waar mijn reisgenoten prachtige impressies van de omgeving schilderde, deed ik iets met letters. 

Na nog een flink stuk tandemen, waarbij we heel erg hadden geboft met het weer, gingen de anderen nog winkelen, maar ik was best wel moe en had een beetje last van mijn rug, zodat ik het beter vond om even in bad te gaan en te relaxen voordat we ons naar het diner gingen begeven.

Volledig verkwikt door het bad en het relaxen gingen we rond half zeven in Rick's nieuwe voiture op weg naar opnieuw Brouwershaven waar we bij restaurant 't Swarte Schaep voortreffelijk hebben gedineerd. We konden buiten zitten en elke gang van het diner was onovertroffen. We hebben heerlijk genoten van het gezelschap, de wijn en alles wat ons werd voorgezet. Dit is nu al een weekend waar we lang met veel plezier op gaan terugkijken. 

Het tasje.

Work in progress.

Het resultaat.


zaterdag 22 juni 2024

Zierikzee

En zo schrijf ik dit blogje vanuit mijn hotelkamer in het pittoreske Zierikzee. Ik leg u uit. Het is in dit weekend dat vriend Chris qua leeftijd een mijlpaal zal bereiken. En hij en ik hebben in ieder geval één ding gemeen, wij zijn steevast op uitnodiging van de partij als anderen zulks groots willen vieren met dranken, spijzen, muziek en dans, maar zelf hoeven we niet per se in het centrum van de aandacht te staan. Ik ben ooit naar Londen gegaan in mijn jubeljaar. Chris heeft ons dit weekend uitgenodigd om samen met Rick en hem zijn momentum bij te wonen in het wonderschone Zierikzee. Het spreekt voor zich dat wij ons zeer vereerd voelen en gistermiddag kwamen we aan.

Wonderschoon en pittoresk, zeker, maar voor auto's is het vrij ingewikkeld om bij de parkeerplaats van het hotel te komen, we stuitten steeds op paaltjes uit de grond die pas om half zes in de grond verdwijnen. Uiteindelijk ben ik naar het hotel gelopen om Chris te verwittigen die de jonkvrouwe in nood heeft geholpen om de parkeerplaats te bereiken.

Het is een geweldig leuk en sfeervol hotel. Het regende, maar we konden toch buiten op het terras genieten van bubbels en vingervoedsel. We waren meteen in de onthaastingsmodus. Nog even een wandelingetje door het centrum gemaakt om ons op te maken voor het diner. Wat we deze eerste avond in het hotel deden. Het was allemaal even heerlijk en wonder boven wonder knapte het weer ineens op, zodat we na het diner in de avondzon een fijne wandeling door het stadje hebben gemaakt.

Het voelde gelijk aan als vakantie en dat is een goed teken. Als wij met elkaar zijn is het toch altijd meteen al leuk en vertrouwd. Na de wandeling nog een bakje koffie buiten op het terras, binnen was voetbal, ik meen zelfs dat Nederland speelde, wij hadden geen idee. Er was gejuich maar er is niet gewonnen begreep ik. Tijd om onze kamers op te zoeken voor de eerste nacht in het Zeeuwse.



Hotelkamer.

Vingervoedsel met bubbels als late lunch.






 




vrijdag 21 juni 2024

Het verhaal van de foto

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat mijn vader is geboren, dus ik had u al beloofd daar zo nu en dan bij stil te staan. Onderstaande foto's heb ik zelf dan ook geen verhaal bij, maar toch heb ik er een gevoel bij. Het zijn de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog, het is nog steeds niet vet soppen in Nederland, maar er is vrijheid en er kan weer plezier gemaakt worden. En plezier maken, daar was mijn vader van.

U ziet mijn vader achtereenvolgens in 1947, 1948 en 1949 op vakantie en op uitstapjes met vrienden, Gewoon in Nederland, op het strand in Scheveningen, op een kampeerterrein in Hoenderloo en op een bollentocht in Warmond. Jonge mensen die de afschuwelijke jaren van de oorlog hebben meegemaakt en nu een heel leven voor zich hebben, en gewoon lol willen hebben met elkaar en leuke dingen doen. Het kan weer!

Hoewel mijn vader veel meer van op vakantie gaan hield dan ik, ik ben nu eenmaal graag thuis, valt de appel wat betreft dagjes weg of korte tripjes met vrienden niet ver van de boom. Ik kan daar ook intens van genieten en het laadt me weer op met positieve energie. 

Scheveningen 1947, mijn vader in het midden.

Hoenderloo 1948, mijn vader weer in het midden.

Warmond 1949, mijn vader uiterst rechts.


donderdag 20 juni 2024

Gedragsregels

Albert Heijn neemt maatregelen tegen klanten die zich niet kunnen gedragen tegenover hun personeel. Zo zullen de medewerkers geen naambordjes meer gaan dragen, omdat asocialen blijkbaar op die manier medewerkers middels social media opspoorden. Het bedrijf ziet zich zelfs genoodzaakt om bij de gedragsregels die aan het begin van de winkel staan, zoals 'niet roken' en 'geen honden mee', er twee aan toe te voegen: 'hier mag niet worden gefilmd' en 'behandel onze collega's met respect'. 

Bent u daar nog? Iets wat als vanzelfsprekend zou moeten worden beschouwd, anderen, en zeker personeel van een bedrijf waar je zelf voor kiest om binnen te gaan, gewoon normaal behandelen. Dus als je wordt aangesproken omdat je iets wilt stelen, gedraag je dan als de stoere kerel of het stoere wijf die je vindt dat je bent en neem je 'verlies' en ga dan niet met die ene hersencel die je blijkbaar maar hebt een scène schoppen en de betreffende medewerker uitschelden of erger nog fysiek te lijf. Kies je ervoor om bij de zelfscankassa af te rekenen, neem je op de koop toe dat je gecontroleerd kunt worden, daar hysterisch op reageren geeft geen pas, ga dan naar de gewone kassa of doe je boodschappen online. Dat er niet gefilmd mag worden is ook zoiets van deze tijd, er zijn zelfs verstandelijk beperkten die ongevallen gaan filmen, dan heb je wel echt alle fatsoen verloren.

Maar ja.....kijk es naar de mensen die ons land willen gaan regeren en met name die van de fascistische en racistische partij PVV. Geert Wilders heeft zelfs een virtuele ijskast moeten verzinnen om alle vreemdelingenhaat in te doen nu hij als grootste partij naar voren is gekomen. De immer in Oost Europese pakjes gestoken (waar in godsnaam koopt ze die?) Marjolein Faber is niet vies van wat nazipropaganda, maar nu ze is voorgedragen als minister hangt ze nog steeds de omvolkingstheorie aan, maar zal ze, naar eigen zeggen, in die nieuwe rol zich gaan gedragen. Ze wéét dus dat ze hartstikke fout is, wij weten dat ze hartstikke fout is, zij weet dat wij weten dat ze hartstikke fout is, en wij weten dat zij weet dat wij weten dat ze hartstikke fout is, dus doet ze alsof ze die in- en inslechte inborst als één van haar wanstaltige jasjes aan de kapstok hangt en plots een minister zal zijn 'voor iedereen'. Nou schat, van mij niet hoor.

Collegaatje Reinette Klever, beoogd minister van Ontwikkelingssamenwerking (u weet wel, wat ze eerst wilde afschaffen) draagt trots een speldje met de prinsenvlag, symbool van de NSB. En zoals u weet is ze bestuurslid en commentator van het extreemrechtse omroepje ON en had ze van de week heel nadrukkelijk een opschrijfmapje bij zich van die omroep toen ze in een ON-rode jurk zich meldde voor haar gesprekje met Dick Stoof, de aanstaande premier. 

En dan heb ik het nog niet eens gehad over Kamervoorzitter Martin Bosma, natuurlijk ook PVV, die zich jarenlang denigrerend en racistisch heeft uitgelaten over Afro-Caribische Nederlanders. Hij is tegen het opzetten van een fonds voor bewustwording van het slavernijverleden, wat hij in zijn eigen woorden 'slavernijgedram' noemt. En deze man wil gewoon naar Keti Koti op 1 juli om daar een krans te leggen, ook al wordt hem met klem verzocht door de mensen om wie het gaat dat niet te doen. 

Als je dit soort types als bloem der natie ziet en je je daaraan spiegelt is het niet zo vreemd dat de hele maatschappij zich op een hellend vlak bevindt. Zou er bij de Tweede Kamer ook niet een bord moeten hangen met gedragsregels? Het gemak waarmee zo'n Geert en Marjolein dat wat ze jaren lang hebben lopen roepen, plots van zich af schudden nu ze niet meer in de oppositie zitten, dat gelooft toch niemand. IJskast schmijskast. En wat gaat er in het hoofd van Martin om, als je denkt dat mensen die je jarenlang hebt geschoffeerd je met open armen zullen ontvangen op een voor hen zo belangrijke dag? Waarom sla je ze niet meteen met vlakke hand in het gezicht? Zelfreflectie is nul bij dit soort lieden. 

Marjolein Faber in één van haar Oost Europese ensembles. 

Reinette Klever in ON-rood met bijbehorend mapje op gesprek voor haar functie als minister.

Martin Bosma, hypocrisie heeft een gezicht.




dinsdag 18 juni 2024

KNO

Het was minstens drie jaar geleden dat ik voor het laatst bij de huisarts was, maar voor gisteren had ik toch een afspraak gemaakt. In november had ik een zware verkoudheid en sinds die tijd bleef ik maar hoesten. In eerste instantie ga ik ervan uit dat het wel weer over zal gaan, ik ben geen hypochonder, maar nu duurde het wel heel lang en het is ook best vermoeiend. Het enige wat tijdelijk soelaas brengt zijn Antaflu snoepjes, mentholdrop, mentholhoning of mentholmenthol. Hele zakken zijn er vanaf november doorheen gegaan. Maar dat kan natuurlijk niet zo blijven, zodat ik de gang naar mijn huisarts maakte.

Hij hoorde mij aan, kwam met een aantal mogelijke oorzaken en ging me bekijken, bekloppen en beluisteren. Hij kon niks vreemds vinden en stelde een doorverwijzing naar een KNO-arts voor, die kunnen nét even iets verder onderzoeken dan hij kan. De laatste keer dat ik werd doorverwezen was ergens in de vorige eeuw. Het gaat nu allemaal heel anders. Vroeger diende je zelf actie te ondernemen, nu is er naar de KNO afdeling van het ziekenhuis door mijn huisarts aangemeld dat hij me heeft doorverwezen en zij gaan met mij contact opnemen. Als het goed is. In de naar mij gestuurde mail staat dat als ik na zeven dagen nog niks heb gehoord ik alsnog zelf even aan de bel moet trekken.

Ik hoop dat het een op zichzelf staande gebeurtenis is. Ik weet dat ik als bejaarde in een soort gevarenzone kom, ouderdom komt met gebreken, u weet toch, maar ik ben niet van ziek zijn, dokters en ziekenhuizen. Ik ben die hele covidperiode terwijl iedereen om me heen één of meerdere keren geveld was door besmetting zonder één snottebel doorgekomen, dáár ben ik meer van, een soort van immuun zijn. We gaan het zien. 
















maandag 17 juni 2024

Er was er één jarig....

 ...hoera, hoera. Afgelopen woensdag was vriend Remco jarig en hij vierde dat gisteren. Talitha kwam mij ophalen en de zon scheen zowaar, maar toen wij in het Rijswijkse arriveerden kwam het met bakken uit de hemel zodat we het stukje van auto naar woning toch nog onder de paraplu moesten lopen.

Altijd gezellig bij Remo en Pieter, de tafel met taartjes stond al klaar. Was leuk om Remco's vriendin sinds decennia Joyce weer te zien en ook zijn zus Soraya had ik al lang niet meer ontmoet. Lekker bij kunnen praten met hen en met de andere gasten. 

Zoals altijd werden we door de heren weer goed verzorgd met dranken en spijzen. Talitha en ik bleven als laatsten over toen het weer ook weer opknapte en we fijn nog even van het zonnetje konden genieten op hun gezellige balkon. Er werd eten besteld en we sloten een fijne ontspannen dag af met een heerlijk diner, waarbij we nog maar eens proostten op het leven in het algemeen en de jarige in het bijzonder. Dat we nog vele jaren van malkanders gezelschap mogen genieten. 

Als het nu eindelijk eens wat langer mooi weer blijft komen Remco en Pieter snel weer eens naar Tanah Lot voor een dagje onthaasten in de natuur.

Taartjes! Altijd lekker!

Met de jarige.

En ook proosten met Pieter. 


zondag 16 juni 2024

Sounds

Het was natuurlijk de vraag die op ieders lippen lag: welke cd's waren nou zo moeilijk te bestellen voor Bol, dat ze het gewoon maar helemaal nalieten, en is het via de andere (web)winkel uiteindelijk wel gelukt? 

Het waren cd boxjes van Tina Charles en Barry Ryan. De cd's zijn uitgegeven door de Britse platenmaatschappij Cherry Red Records die voor mensen zoals ik geweldige releases hebben van artiesten uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Klikt u maar eens op voorgaand linkje om u er in onder te dompelen. Ik heb wel eens cd's rechtstreeks bij hen besteld, maar ik vind het makkelijker om het via Nederlandse distribiteurs te doen. Bol haakte zelf af, maar pas nadat ik hen er naar vroeg waar de bestelling bleef. Dus heb ik de bestelling opnieuw gedaan bij eigenlijk mijn favoriete (internet) winkel voor muziek: Sounds in Venlo. 

De klantenbenadering van Sounds is heel persoonlijk, zo wordt je, als de bestelling langer duurt dan normaal, middels een persoonlijke mail op de hoogte gehouden. Zo ook nu, waarin werd uitgelegd waar het probleem lag en dat het zeker niet vergeten was. Gisteren zijn de boxjes bezorgd door PostNL en die hebben het doosje gewoon voor de deur gezet. Daar vind ik wel wat van, maar ik woon in een net appartementencomplex, dus die stond er gewoon nog toen ik uit mijn werk kwam. Ja, er is een bejaarde drugscrimineel opgepakt een paar weken terug, dat heeft u goed onthouden, maar dat was in de seniorenwoningen aan de overkant. 

In het doosje naast de bestelde boxjes ook de immer leuke fotokaart (steeds een verschillende) met een handgeschreven boodschap erop. U begrijpt, ik kan u Sounds erg aanbevelen als u net als ik gewoon nog cd's koopt. Er is ook een Sounds in Delft, met net zo'n uitgebreide collectie als die in Venlo, maar ik vermoed dat het twee verschillende ondernemingen zijn. Ander logo en een andere website, maar ook bij de Sounds in Delft heb ik wel eens wat besteld. Zoals ik al eerder heb gemeld heeft Bol wel afgedaan voor mij. De deskundigheid, klantvriendelijkheid en persoonlijke benadering van Sounds Venlo hebben voor mij met vlag en wimpel gewonnen. 



zaterdag 15 juni 2024

Rariteitenkabinet

Je zou toch koning zijn van een postzegellandje waar men aan ouderwetsche folklore hecht en je dientengevolge jezelf ziet koekhappen, zaklopen en met wc potten gooien. Je bent plichtsgetrouw en ondergaat die beschamende infantiliteiten voor de buitenwereld alsof je het heel gewoon vindt. Thuis weten ze wel beter. Maar nu er van je verwacht wordt dat je binnenkort met een bij elkaar geraapt zooitje randdebielen met fascistoïde trekken op een bordes gaat staan als zijnde het nieuwe kabinet van dat postzegellandje, zal niemand het je kwalijk nemen als je tegen je vrouw uitroept dat je er klaar mee bent, dat jullie nog een leuk huis in Griekenland hebben waar jullie stante pede heentrekken en dat ze de tering kunnen krijgen. Trouwens, je wilt je oudste dochter die treurnis toch ook niet aandoen.

Dit aankomende kabinet wil cabaret en toneel onbetaalbaar maken, ze kunnen het zelf beter. Er zijn dan ook geen satirici die kunnen tippen aan wat zich voor onze ogen bij hen afspeelt, met louter Koefnoen typetjes die net doen of ze politiek bedrijven maar er een beschamende, doch amusante shitzooi van maken. Jacobse en van Es in real life. Zo'n Geert Wilders alleen al, dat peroxide hoofd vol met haat tegen alles wat anders is dan hetero en Arisch. Caroline (Kèr'olai'n) van der Plas die het levende afschrikwekkende voorbeeld is hoe je er uit gaat zien als VLEESCH! je belangrijkste voeding is, morbide obesitas en een slechte huid en daarnaast door gebrek aan kennis totaal misplaatst in welke politieke setting dan ook, zodat ze een soort buikspreekpop is van Geert. 

En dan het lijstje met beoogde ministers, omdat de PVV louter plebejers en tegen de criminaliteit aanschurkende lieden trekt is het natuurlijk geen wonder dat Geert al drie keer iemand heeft moeten terugtrekken vanwege integriteitsproblemen, de laatste kwam zelfs niet door de AIVD screening. Fun fact is dat de beoogde Minister President, Dick Schoof, in een vorig leven topman bij de AIVD was, je verzint het niet. Die, vooralsnog, laatste was Gidi Markuszower. Type foute autoverkoper, waarbij je hand meteen naar je portemonnee gaat als je hem zou ontmoeten om te controleren of ie nog wel in je zak zit. Hij zou minister van Asiel en Migratie worden en zelfs vice premier, mind you. Na een halve dag was het al wel klaar voor hem en meteen schoof Geert Marjolein Faber naar voren, een vrouw met het uiterlijk en manier van doen van een soort Obersturmbannführerin, een Florrie Rost van Tonningen 2.0. Ook zij is niet onomstreden, citeert zo nu en dan nazipropaganda en is van de eerste leugen niet gebarsten. 

Reinette Klever, ook van de PVV, wordt minister van Buitenlandse handel en Ontwikkelingshulp. Dit is dezelfde vrouw die een paar jaar geleden van ontwikkelingshulp af wilde. Daarnaast is ze commentator bij het bruine extreemrechtse omroepje Ongehoord Nederland. Bent u daar nog? Maar BBB kan er ook wat van, het fascistische Volendamse viswijf Mona Keijzer, die uit hetzelfde waterstofperoxide potje snoept als Geert, heeft op camera haar verbazing geuit over de vloerbedekking in de tijdelijke Tweede Kamer: "Wie bedenkt zoiets?!", had ze ontzet uitgeroepen. Dat was voor BBB blijkbaar meteen een geslaagde sollicitatie om haar minister van Volkshuisvesting te maken, Mona heeft er kijk op! Voormalig 'Boer Zoekt Vrouw' kandidate Femke Wiersma wordt namens BBB minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (let u vooral op de volgorde van belangrijkheid volgens dit toekomstige kabinet). 

Dit waren voor mij de meest opvallende verbazing- en lachwekkende moves die er door dit rariteitenkabinet zijn gemaakt, en er zullen gerust nog heel wat lijken uit de kast komen, is het niet nu, dan is het later, want het is een zooitje ongeregeld. Officieel zijn ze nu 'kandidaat-ministers' en volgt er nog een screening. Maar u en ik zien al dat dit geen lang leven is beschoren, de vertrouwensbasis van dit kabinet is wankeler dan wankel. Arme Wim-Lex, wat voor een gezicht trek je tussen dit soort nitwits op een bordes? Griekenland, jongen. Ga! Ga!

Marjolein Faber.

Gidi Markuszower, kandidaat minister en vice premier voor een halve dag.

'Boer Zoekt Vrouw'-vrouw Femke Wiersma met haar gescoorde boer waar ze inmiddels alweer
van gescheiden is, wordt nu minister. 


vrijdag 14 juni 2024

Alweer vier jaar om

Als voetbalonverschillige dacht ik dat het EK/WK (ik weet nooit welke het is) al begonnen was, omdat ik in de televisiegids wedstrijden zag staan, maar het blijkt ergens volgende week pas te beginnen. Geen idee wat dat voor wedstrijden waren dan, misschien oude wedstrijden van jaren geleden om in de stemming te komen? Ik denk altijd: goh, is het alweer vier jaar geleden? Mij ervan bewust dat ik tot de kleine groep behoor die geen enkele wedstijd zal kijken omdat het me gewoon niet interesseert, heb ik jaren geleden ooit eens een blogje geschreven over hoe je je het beste kunt gedragen als non liefhebber tussen de voetbalhysterie. Ik ben als bewust alleenstaande in de luxe positie dat in mijn huis de tv niet eens voetbalwedstrijden toont, maar niet iedereen kan zich dat permitteren. Voor hen herhaal ik eens in de zoveel tijd de tips en trucs om die paar weken door te komen.

De liefde voor voetbal in het algemeen en de EK en WK competities in het bijzonder, zijn in alle lagen van de bevolking voelbaar, maar over het algemeen geldt hoe lager op de sociale ladder hoe fanatieker de supporters zijn. Denk maar aan de uitdrukking 'Geef het volk brood en spelen'. Dit verklaart ook de verbazingwekkende versieringen in achterstandswijken waar hele straten op brandgevaarlijke wijze in een visioen van oranje worden omgetoverd.

Buiten voetbal zijn er talloze andere sporten, maar die doen tijdens een EK/WK niet ter zake, hou dat voor ogen. Supportend Nederland denkt steeds dat Nederland ook gaat winnen, dat is echter nergens op gebaseerd, slechts één keer heeft Nederland een EK gewonnen, in 1988, een WK nog nooit.

Er zijn mannen die aanwijzingen schreeuwen naar het TV-scherm en voetbal,- en clubliederen drie octaven lager zingen dan hun eigenlijke stem is, ik heb eens gevraagd waarom dat is, maar daar komt niet echt een zinnig antwoord op, ik denk dat het een soort restje oergevoel is wat nog niet is weggeëvolueerd, net zoals mannen die nooit koken, maar wel barbecueën. Heeft het Nederlands elftal gewonnen wordt er gesproken van 'wij' en 'ons', hebben ze verloren gebruikt men 'zij' en 'hun'.
Tijdens het EK/WK kun je voor iedere gemoedstoestand het woord 'oranje' zetten, dat wordt geaccepteerd.
Oranjegevoel, oranjevreugde, oranjeverdriet, oranjeteleurstelling, oranjeslapeloosheid, etc.
Voor ons geldt de gemoedstoestand oranjemoe, zelfs al vóór er ook maar één wedstrijd gespeeld is.

Wat je nooit moet doen:

  • Bij het zien van een leuke voetballer zeggen: "Zo, die mag mij wel eens stevig in dekking nemen."
  • Na een nederlaag zeggen: "Het is maar een spelletje."
  • Dingen zeggen als: "Wat zit dat shirtje raar, zou het wel goed gewassen zijn"
  • Als non supporter tijdens een EK/WK oranje kleding dragen, je wilt niet dat men denkt dat je bij die ordeloze troep hoort. Zodra Nederland is uitgeschakeld kan het weer wel.
  • Praten over de verloren WK finale in 1974 tegen Duitsland, dit zorgde voor een nationaal trauma zelfs voor degenen die toen nog niet geboren waren.
  • Ook de WK finale uit 1990 maar liever niet aansnijden, daar werd Nederland al in de kwartfinale uitgeschakeld door alweer Duitsland.

Wat je wel kunt doen, terwijl je een boek leest of iet anders nuttigs doet tijdens de door de supporters bekeken wedstrijd, is op ieder willekeurig moment, zelfs zonder op te kijken, roepen:

  • Is die scheidsrechter blind of zo
  • Wat is Ronaldo* een eikel
  • Geef eerst mijn fiets maar terug (als de wedstrijd tegen Duitsland wordt gespeeld)
  • Bier allemaal?

Door rekening te houden met en begrip te tonen voor deze massale tijdelijke uitbarsting van verstandsverbijstering zijn de komende vier weken best door te komen.

*Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro is de duidelijke, maar niet openlijke, homoseksuele voetballer uit Portugal. Homoseksualiteit is een no go area binnen de voetballerij, er is geen plaats voor binnen dit bolwerk van 'echte mannen'. Hetero voetbalsupportenden voelen ook wel aan dat Ronaldo 'anders' is, maar kunnen er niks meer mee dan hem een eikel te noemen, vooral omdat hij er honderddertig keer beter uitziet dan zijzelf en hun vrouw/vriendin dat verschil ook wel ziet.



donderdag 13 juni 2024

In Memoriam: Françoise Hardy

Als ik de grote hit van Françoise Hardy, 'Tout Les Garçons Et Les Filles De Mon Âge', uit 1962 hoor, ben ik binnen een paar seconden terug in een tijd die ik niet eens heb meegemaakt. Ze zingt het mede door haarzelf geschreven chanson op zo'n manier, melancholisch, met een vleugje tristesse, dat ze je meeneemt in haar gevoel en verhaal. 

Ze was pas 18 jaar toen ze die hit scoorde en ze is daarna nooit meer verdwenen. In 1963 vertegenwoordigde Françoise Monaco op het Eurovisie Songfestival met het eveneens door haarzelf geschreven 'L'amour S'en Va' en behaalde er een 5e plaats mee. Ze was in die tijd één van de iconen van de 'yé-yé', het Franse equivalent van de Britse beatmuziek. Haar kledingstijl en kapsel werd door menig tienermeisje geïmiteerd. 

Haar chansons zijn door vele andere artiesten gecoverd, zo werd haar hit 'Comment Te Dire Adieu' in 1989 een dancehit voor Jimmy Sommerville, en nam Willeke Alberti een hertaling van haar chanson 'Message Personnal' op als 'Als Je Komt Dan Zal Ik Thuis Zijn'. Als enige Franse artiest stond ze genoteerd op de ranglijst van beste zangers aller tijden van het Amerikaanse magazine Rolling Stone. In 2008 kwam haar autobiografie uit: 'Le Désespoir Des Singes Et Autres Bagatelles'.

Naast zangeres, tekstschrijver en componist was Françoise ook actrice en werkte ze samen met modeontwerpers als Paco Rabanne en Yves Saint Laurent. Ze was getrouwd met zanger Jacques Dutronc en ze hebben samen een zoon, Thomas. Françoise was al enige jaren ziek, ze had lymfeklier- en strottenhoofdkanker. Op 11 juni j.l is ze overleden op 80 jarige leeftijd. 




woensdag 12 juni 2024

Deel twee

Gistermiddag is het tweede deel van de paxkasten geleverd. De jongens kwamen zo rond half vier aan en ik had natuurlijk de gouden tip van een paar weken geleden: de noodtrap in plaats van de reguliere trap. Ook zij konden hun auto er vlakbij zetten en aan het werk. "O, twee trappen", was het eerste wat werd geconstateerd. Ik had aangegeven 'één hoog' omdat de pakketten naar de eerste etage in mijn woning moeten, maar de trap buiten telt ook mee, dus had ik 'twee hoog' moeten aangeven. Maar met wat humor gingen ze aan de slag. 

Ik dacht na mijn tip van de noodtrap ook van dienst te kunnen zijn door te vertellen hoe hun collega de pakketten een soort van op z'n rug nam en het zo naar boven tilde, maar zij deden het samen. "U was toen vast niet de laatste van de dag", zei één van hen. Dat klopte de vorige keer was ik de eerste klant, dan is de bezorger natuurlijk nog helemaal fris en fruitig. 

Ik voel me altijd een beetje ongemakkelijk in m'n eigen huis als bezorgers of andere vreemde werklui bezig zijn voor het één of ander, maar het ging allemaal prima. Alle pakketten kloppen, heb ik wel even nagecheckt toen ze weg waren, omdat ik vorige keer één ding extra had, wat helemaal niet bij mijn bestelling hoorde. Het zou zomaar kunnen zijn dat ik onbedoeld iets zou missen, maar nee, alles zat erbij. 

Vrienden Rick en Chris verwittigd dat de levering had plaatsgevonden en wanneer het hun schikt kunnen we weer een dagje IKEA inplannen. Geen druk, want het ligt prima in de logeerkamer opgestapeld, en het is niet zo'n gedoe als de vorige keer, toen was het kleding wat hing aan rekjes die allemaal naar andere kamers moesten. Nu enkel drie stellingen met vouwgoed wat ik zo leeg heb, en de stellingen haal ik dan uit elkaar, die gaan een mooi tweede leven krijgen in Frankrijk. 



dinsdag 11 juni 2024

Productieve middag

Gistermiddag kwam Talitha me ophalen om eerst wat spullen van mij die ik na het opruimen over had naar de Kringloopwinkel te brengen. Ze was verrast dat het zo heel soepel ging, je komt aan, er is genoeg ruimte om te parkeren, je geeft je spullen af en weer door. Doordat het zo zonder omhaal ging, heeft ze idee erin om kleding die ze niet meer draagt erheen te brengen. Dus binnenkort zijn er in de Kringloopwinkel in Capelle designerjurkjes te koop, dat u het weet. 

Vervolgens hadden we de missie om maar weer eens naar Intratuin te gaan, voor twee plantjes voor het balkon van Talitha, een aantal planten voor Tanah Lot en een kweekbak voor moestuinplanten die oom had gegeven. Vrij snel waren we geslaagd. Ik heb een leuk sonar mozaïek lampje gekocht voor op de lanai. Tijd voor koffie met lekker appel-notengebak om daarna naar Tanah Lot te gaan om het allemaal te brengen en meteen maar te planten en in elkaar te schroeven. Maar het weer speelde ons parten, wat een regen! Dus eerst maar een wijntje, en onder de overkapping konden we droog de bak voor de moestuinplantjes in elkaar zetten. Dat kan op één manier verkeerd, en dat hadden we dan ook bij het eerste plankje gedaan, gelukkig kwamen we daar meteen achter. Worteldoek, hydrokorrels, aarde en de plantjes erin, klaar!

Tijd voor een diner van vingervoedsel met wijn om dan de plantjes te planten die moeten gaan klimmen en ze alvast op weg geholpen met een klein raamwerkje, dat gaat vast goed komen. Koffie met wat lekkers en onze series die we 's maandags altijd kijken nu in Tanah Lot gedaan. Qua temperatuur is het echt geen juni, hoor. Een beetje klappertandend naar de auto gelopen om weer op huis aan te gaan. Al met al een gezellige en productieve doordeweekse maandagmiddag.

Een kar vol bij Intratuin.

De moestuinbak en vingervoedsel met wijn als beloning.

Het mozaïeklampje.


maandag 10 juni 2024

We zijn er altijd al geweest....

We zijn in een tijd aanbeland waarin mensen weer worden afgerekend op wie ze zijn of waar ze vandaan komen. Er zijn buurten waar men zich inspant om in een vrijgekomen woning zeker geen mensen van buitenlandse afkomst te tolereren. Nu Israël genocide pleegt op de bevolking in Gaza, worden Joden waar ter wereld ze ook wonen verantwoordelijk gehouden voor de keuzes en daden van de Israëlische regering. Palestijnen worden gelijkgesteld met de terreurgroepering Hamas, zelfs baby's en kinderen. En nu er weer een gure rechtste wind waait door Europa en de wereld komen ook de verworvenheden van lhbti+'ers onder druk te staan, waar met veel bloed, zweet en tranen voor is gestreden. Extreemrechts heeft het enkel over 'onze homo's' wanneer ze er moslims mee om de oren kunnen slaan, daarnaast vinden ze dat lhbti+'ers 'gewoon' moeten doen, wat dat ook moge betekenen. Terug naar de benauwde spruitjesgeur van de jaren vijftig is wat men in die kringen het liefste zou willen. Naar een geromantiseerd tijdsbeeld dat nooit heeft bestaan. 

LHBTI+'ers zijn er altijd al geweest, ook in tijden die voor hen nog veel grimmiger waren en het heimelijk en in het geniep moest. Ook toen was de liefde sterker dan de destijds geldende moraal. Er is een mooie fotoserie onder de titel 'We have always been there...', waarvan ik er u een paar wil laten zien, om maar aan te tonen dat liefde zich niet laat dwingen en mede daardoor het kwaad zal overwinnen. Altijd.








zondag 9 juni 2024

Het staartje

Dat het Eurovisie Songfestival al die jaren een naïeve politiekloze kumbaya achtige sfeer achter de schermen zou hebben gehad, dat gelooft natuurlijk niemand. 

In 1968 doet het grote idool Cliff Richard mee voor Groot Brittannië met zijn latere wereldhit 'Congratulations' maar wint net niet, dat doet met één punt verschil de Spaanse Massiel met het wat lullige 'La La La'. Voordat het festival plaatsvond was er in Spanje al gedoe. Het lied zou in eerste instantie gezongen worden door Joan Manuel Serrat, maar die wilde het lied in het Catalaans zingen, wat de Spaanse dictator generalísimo Franco verbood en dus Massiel liet invliegen om het over te nemen. Vervolgens heeft Franco verschillende nationale omroepen geld geboden om voor Spanje te stemmen, wat dus geresulteerd heeft in de, zeer nipte, Spaanse overwinning.

In 1969 haakte Oostenrijk af omdat het niet wilde aantreden in het destijds dictatoriale Spanje. In 1970 deden naast Oostenrijk, Portugal, Zweden, Noorwegen en Finland niet mee vanwege de gang van zaken op het festival in 1969 toen er vier winnaars uit de bus kwamen. De EBU had er geen rekening mee gehouden dat zoiets überhaupt zou kunnen gebeuren en dus ook geen draaiboek ervoor klaar. In 1976 toen het festival in Nederland werd gehouden en de Duitse Jürgen Marcus, die voor Luxemburg aantrad, door de stagemanager werd gesommeerd het podium te betreden, was dat met een "Hé nazi, jij moet nu". 

Dus u ziet, gedoe op het Eurovisie Songfestival is van alle tijden. In 2022 werd Rusland uitgesloten van deelname door de EBU, vanwege de inval in Oekraïne. Boos zegden de Russische omroepen hun EBU lidmaatschap op, een vereiste om überhaupt aan het festival te mogen deelnemen. Ieder weldenkend mens had dus verwacht dat Israël dit jaar hetzelfde lot zou ondergaan, een volledige bevolking van de wereld willen vagen, is een reden zo goed als elk andere om te zeggen: 'Slaan jullie maar even over'. 

Maar nee, zelfs nadat twee gekozen nummers die Israël wilde inzenden vanwege de té politieke tekst door de EBU werden afgekeurd, werd een derde poging alsnog goed bevonden. Zou deze dubbele moraal te maken kunnen hebben met sponsor Morrocan Oil, die, anders dan de naam doet vermoeden, Israëlisch is? U heeft het allemaal kunnen vernemen dat verschillende delegaties tijdens het afgelopen songfestival hebben geklaagd over de misdragingen van de Israëlische delegatie die zich onaantastbaar waande, want eeuwig slachtoffer. Gabe Milne die er als moderator bij was heeft er een video over opgenomen wat de moeite waard is om te bekijken (klik hier om het tot u te nemen).

Joost Klein werd gediskwalificeerd vanwege 'Het Incident', waarvan nog steeds niet duidelijk is wat het nou precies is. Maar toen op de persconferentie na de tweede halve finale aan de Israëlische zangeres werd gevraagd of ze er over na had gedacht dat haar aanwezigheid als vertegenwoordigster van Israël voor iedereen grote veiligheidsrisco's zou betekenen, en door haar delegatieleider werd gezegd dat ze daar niet op hoeft te antwoorden, reageerde Joost met: "Waarom niet?" Dat zou wellicht ook wel hebben meegewogen en in het verkeerde keelgat zijn geschoten van zowel de Israëlische delegatie als de sponsor. 

Kortom, iedereen wist natuurlijk, zeker als je de gang van zaken, uitgelegd door Gabe, tot je neemt dat dit nog wel een staartje zou gaan krijgen. En dat staartje is nu. EBU kan die klachten over het gevoel van onveiligheid achter de schermen in het algemeen en over de misdragingen van de Israëlische delegatie in het bijzonder niet naast zich neerleggen, hoewel ze dat in eerste instantie wel probeerden, door de schuld bij de klagende delegaties te leggen. Maar nu hebben ze opdracht gegeven voor een onafhankelijk onderzoek naar hun eigen (niet)functioneren. Ik ben benieuwd.

Nederland en Noorwegen hebben al aangeven niet mee te willen doen volgend jaar als er geen grote veranderingen worden doorgevoerd en ik vermoed zomaar dat andere landen, zeker die dit jaar al hebben gezegd zich niet senang te voelen, ook zullen bedanken als het zogezegd onafhankelijke onderzoek tot niets zal leiden. U weet ik ben al decennia een groot liefhebber van het Eurovisie Songfestival, maar op deze manier is het wel klaar. 

EBU voorzitter Martin Osterdahl geeft onder luid boegeroep de punten van Nederland door, omdat je als gediskwalificeerd land natuurlijk niet randdebiel bent. 


vrijdag 7 juni 2024

Europa

Letland en wij zijn gisteren naar de stembus gegaan om te kiezen voor Europa, de andere 25 landen van de Europese Unie gaan t/m zondag stemmen. Het zijn bange tijden. Op nationaal niveau zien we hoe verkeerd het kan gaan, met onder meer ons eigen Nederland als afschrikwekkend voorbeeld. Parlementariërs die verworden zijn tot een samenraapsel van van Kooten en de Bie personages die politiek bedrijven tussen de schuifdeuren. 

In 1994 zong cabaretière Lenette van Dongen het lied 'Europa' in haar eerste soloshow. Het bleek profetisch.

Europa
Kijk naar Europa, trots was haar debuut als jonge vrouw
Ze schonk het leven aan genieën en aan helden
Ze werd een dame, die zich wereldwijd liet gelden
Ze takelt af, haar nagels zijn al in de rouw
De oude dame dementeert
Ze heeft het zelf niet door, de stakker
Haar oude spoken zijn weer wakker
Alsof ze nooit iets heeft geleerd
De oude dame dementeert
De waanzin tekent zich weer af op haar gezicht
Het eerst herkend door de getuigen van haar schande
Die zagen hoe zij ooit haar kinderen verbrandde
Ze dementeert, ze heeft weer kampen ingericht
De oude dame dementeert
Ze heeft het zelf niet door, de stakker
Haar oude spoken zijn weer wakker
Alsof ze nooit iets heeft geleerd
De oude dame dementeert
Ze denkt steeds vaker aan die schaamteloze tijd
Toen ze gewillig door haar minnaar werd genomen
Het duurt niet lang meer voor haar Führer thuis zal komen
Heel even nog, ze heeft haar benen al gespreid
De oude dame dementeert
Ze heeft het zelf niet door, de stakker
Haar oude spoken zijn weer wakker
Alsof ze nooit iets heeft geleerd
Alsof ze nooit iets heeft geleerd
De oude dame dementeert...

© Hans Claus, Diederik van Vleuten, Lenette van Dongen







donderdag 6 juni 2024

Pride-maand

In juni is het wereldwijd Pride-maand. De maand juni is daarvoor gekozen omdat op 28 juni 1969 de Stonewall-rellen plaatsvonden. In mijn tijd als columnist voor het radioprogramma 'Uit De Kast' en 'Roze Golf' heb ik er een column aan gewijd over hoe we als community schatplichtig zijn aan die stoere LHBTI+'ers en hun medestanders van toen. Graag deel ik die column hier, geactualiseerd, nogmaals omdat de huidige tijd voor minderheden, waartoe LHBTI+'ers ook behoren, helaas niet altijd meer veilig is. 

Het is voor de huidige LHBTI+ gemeenschap goed om te beseffen dat de verworvenheden die er zijn, en die we allemaal vanzelfsprekend als vanzelfsprekend beschouwen nog helemaal niet zo lang geleden alles behalve vanzelfsprekend waren. Het was in de zomer van 1969, nog maar 55 jaar geleden dus, dat in New York een opstand uitbrak toen de politie de homobar ‘The Stonewall Inn’ wilde ontruimen en onverwacht geconfronteerd werd met bezoekers die op hardhandige wijze tegenstand boden. De LHBTI+’ers waren de jarenlange pesterijen, geweld en vernederingen door de politie op hun gemeenschap zat. Deze opstand wordt algemeen beschouwd als het startpunt van de emancipatie van de LHBTI+ gemeenschap. Deze opstand, bekend onder de naam ‘The Stonewall riots’ zijn wereldwijd het voorbeeld geworden voor LHBTI+ demonstraties.

Het ging er niet zachtzinnig aan toe. De, overigens heteroseksuele, zanger Dave van Ronk werd door de politie het pand binnen getrokken waar zij zich hadden verschanst, nadat er een handgemeen was ontstaan tussen de acht agenten en de bezoekers, en sloegen hem in elkaar. De bezoekers bleven de politie onophoudelijk aanvallen.  

Het bleef niet onopgemerkt in de buurt, bewoners en klanten van andere bars kwamen er op af, meer dan 2000 demonstranten wierpen, onderwijl ‘Gay Power!’ scanderend, flessen, stenen en wat ze maar voor handen kregen naar de politie, die inmiddels versterking had gekregen van 400 collega’s en de Tactical Patrol Force, die zich eerder al had beziggehouden met het neerslaan van Vietnam-manifestaties. Maar ook zij slaagden er niet in om de menigte te verspreiden. Gedurende de nacht sloeg de politie willekeurig vrouwelijk uitziende mannen, travestieten en transseksuelen in elkaar. Uiteindelijk doofden de rellen uit, maar de geest was uit de fles. De volgende nacht was de menigte er weer, en vijf dagen na de inval waren er opnieuw rellen.

Dit alles gebeurde omdat de LHBTI+ gemeenschap niet meer weggezet wenste te worden als tweederangs burgers, als mensen die je kon bespotten, uitstoten, uitsluiten en verbaal en fysiek geweld kon aandoen. Ze vochten terug. Letterlijk. Het heeft er in geresulteerd dat een maand na de rellen in New York het Gay Liberation Front werd opgericht, welke ook afdelingen in andere Amerikaanse steden en op universiteiten openden. Precies één jaar na de Stonewall-rellen vond de eerst Gay Pride Parade ooit plaats, tussen Greenwich Valley en Central Park in New York. Er waren ongeveer 10.000 deelnemers.

Na dit kleine lesje geschiedenis weten we de reden en de oorsprong van Gay Pride en Pride-maand, die nadien ook in andere landen, waaronder natuurlijk Nederland, worden gehouden. En zal het duidelijk zijn dat het een herinnering is aan de strijd die er door de generaties voor ons is geleverd die we levend moeten houden, dat hoe terecht vanzelfsprekend we het ook vinden dat we mogen zijn wie we zijn als LHBTI+’er, het nog maar kort geleden zo heel anders was. Erger dan dat, er zijn nog landen op de wereld waar op homoseksualiteit de doodstraf staat of op z’n minst martelingen en gevangenisstraf. En laten we onze ogen ook niet sluiten dat de acceptatie van LHBTI+’ers in westerse landen, dus ook in Nederland niet altijd meer evident is.

De strijd is dus nog niet gestreden. Sterker nog, ik denk dat de LHBTI+-gemeenschap, zoals elke andere minderheid in de samenleving, hun verworvenheden moet blijven bewaken en daar waar nodig aanscherpen. Alert blijven is dus het credo. Er zijn talloze mensen en organisaties die zich, vaak op vrijwillige basis, daarvoor inzetten en dat is bewonderenswaardig. Zij zetten dat, wat de voorvechters voor onze gemeenschap zijn gestart in de zomer van 1969, voort. Nooit meer in de kast, ‘we’re out and we’re proud’, ‘we’re here, we’re queer. Get used to it’.

Zelf ben ik van de generatie direct na de Stonewall-rellen. Buiten het gebruikelijke gevecht in en met mezelf en een vervelende middelbare schooltijd heb ik de vruchten geplukt van wat zij in gang hebben gezet. Ik ben niet veel moeilijkheden tegengekomen. Ik ben niet iemand om op de barricade te gaan staan, maar, tot het uiterste getergd weet ik niet wat ik zou doen, zelfs al ben ik nu langzaam in mijn schemerjaren aan het komen.

Er zullen altijd mensen blijven die homoseksualiteit vanuit het diepst van hun wezen afkeuren. Of dat echt vanuit henzelf komt of dat een geloof wat zij aanhangen hen dat voorschrijft, en ze het zonder zelf na te denken als enige waarheid aannemen laat ik even in het midden. Feit blijft dat wie of wat je ook bent door anderen kan worden afgekeurd, ieder mens is nu eenmaal verschillend van de ander, met andere normen en waarden. En als je eerlijk naar jezelf bent kijk je zelf ook wel eens op van hoe een ander in het leven staat. Verbaas je er over, en accepteer vervolgens gewoon het feit dat het hun manier van leven is, en ga door met ademhalen. Niemand wil in de kast of in de schaduw leven, voor iedereen moet en mag er ruimte zijn.







woensdag 5 juni 2024

Het verhaal van de foto

Het was begin jaren negentig toen op mijn initiatief werd begonnen met zogenaamde 'Van Ettendagjes'. Van Etten is de oorspronkelijke achternaam van mijn moeder, tante en zus en ik deelde me daar voor het gemak maar bij in. De bedoeling was dat we met ons vieren met enige regelmaat een dagje uit gingen. Het was de tijd voor het internet, dus de planning verliep via tante Pos. We hebben dagjes Rotterdam, Amsterdam, Delft, Efteling en Volendam en Marken gedaan. Toen hield het op omdat mijn zus naar Argentinië verhuisde. 

Op 26 mei 1995 hadden we ons laatste van Ettendagje die ons naar Volendam en Marken bracht. Met het openbaar vervoer. Eerst met de trein naar Amsterdam en vervolgens met de bus naar Volendam, toen met de boot naar Marken en 's avonds dineren in Amsterdam alvorens weer naar huis af te reizen.

In Volendam hebben we gedaan wat duizenden voor ons en duizenden na ons hebben gedaan, een foto in Volendams kostuum. Ook omdat mijn zus zou afreizen naar den vreemde. En wat me bijstaat van die fotosessie is dat we echt tot tranen toe hebben gelachen, we kwamen niet meer bij! Die mensen die ons op de foto moesten zetten wisten niet wat ze meemaakten. Die kleding zijn hele grote lappen die je over je eigen kleding aan moet, dat vonden we al hilarisch. Vervolgens word je door de fotograaf in scene gezet, met attributen en in een bepaalde houding. Dat het gelukt is om ons toch enigszins behoorlijk op de foto te krijgen is welhaast een wonder. Aan mijn zus haar rode neusje en betraande oogjes is nog te zien dat we kort daarvoor nog tegen elkaar aanvielen van de onbedaarlijke lol die we hadden.

Gouden herinneringen, tante Jopie en onze moeder zijn er niet meer, maar het zijn dit soort momenten uit ons gezamenlijke verleden die toch steeds weer een glimlach geven. 

Els, tante Jopie, ik en mama. 

Die mensen vonden ons zo hysterisch met al dat gelach dat ze ook wel een foto van ons wilden
maken met mijn fototoestel in de kleedruimte.