Minister Dijsselbloem van Financiën vindt dat we vooral in deze barre economische tijden moeten blijven consumeren, zeker nu ook de SNS bank vorige maand is genationaliseerd. Maar juist nu staat er in Nederland meer op de spaarrekeningen dan ooit.
Gisteren las ik daar een heel helder standpunt over in de krant van econoom Erica Verdegaal en besparingsdeskundige Marieke Henselmans. Zij vinden het, in tegenstelling tot de minister, juist heel verstandig dat mensen in deze onzekere tijden meer geld achter de hand houden, en zelfs onzinnig dat de consument meer zou moeten uitgeven om de economie te stimuleren.
Zij stellen dat we puur voor onszelf moeten kiezen met de stijgende werkeloosheid en pensioenen die gekort worden, het is niet verantwoord om grote risico's te nemen.
Hun heldere standpunt luidt:
"Als banken dreigen om te vallen, moeten wij betalen. Maar als wij niet meer kunnen rondkomen , redt de bank ons andersom niet. Het is dan ook vreemd om nu van mensen te verlangen dat ze zich suf consumeren"
Dat sparen betekent dat de mensen zich goed aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Het is de overheid die de economie moet steunen met behulp van nuttige investeringen in de toekomst. Een goede buffer zorgt juist nu voor zelfstandigheid en minder stress. Ook daarmee bewijs je de samenleving een dienst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten