zaterdag 17 augustus 2024

Dat hele kleine stukje aarde

Dertien miljoen mensen wonen er in Nederland, zo vertelde ons de leraar op de lagere school in de jaren zeventig. In 1996 zongen Jochem Fluitsma en Eric van Tijn in een tv-commercial van de Postbank over vijftien miljoen mensen die op dat hele kleine stukje aarde wonen, dat sloeg zo aan dat er een single van werd opgenomen. In 1900 waren dat er nog maar iets meer dan vijf miljoen.

Toen in de jaren vijftig van de vorige eeuw de teller van het inwonersaantal snel naar de elf miljoen zou gaan, vond de overheid dat het wel erg vol ging worden op dat hele kleine stukje aarde en moedigen ze actief en met financiële ondersteuning aan om het geluk elders te zoeken. Canada, Australië, Verenigde Staten en Nieuw Zeeland werden van harte aangeprezen om heen te emigreren, daar ligt uw toekomst, niet in dit volle Nederland. Er worden voorlichtingsavonden georganiseerd met emigratieconsulenten. Met name werklozen, boeren en grote gezinnen worden aangespoord hun horizonten te verbreden, gaat u weg van hier! "Een deel van ons volk moet het aandurven zijn toekomst te zoeken in grotere gebieden dan het eigen land" vindt Premier Willem Drees. Koningin Juliana zegt in haar troonrede: "De snelle bevolkingsgroei en de beperkte oppervlakte aan beschikbare grond vereisen een krachtdadige bevordering van emigratie". De Nederlandse regering stelt zich in 1951 ten doel om per jaar zestig duizend Nederlanders te laten emigreren.

Nederlanders als, al dan niet aangespoorde, gelukszoekers. Maar ja, aan de andere kant, zoeken we als mens niet allemaal 'het geluk', wat dat ook mag zijn. Het is zeker voor iedereen verschillend, mijn geluk is niet het uwe en omgekeerd. Van de week kwam naar voren dat er nu achttien miljoen mensen wonen op dat hele kleine stukje aarde. Zo'n zeven miljoen meer dan toen men nerveus begon te raken over het aantal inwoners van ons land. Ook toen was er al woningnood, en ik weet niet beter dan dat er in Nederland altijd woningnood is geweest, dat was zo in de jaren dertig, vijftig, zestig en ook toen ik in de jaren tachtig mijn flatje kreeg was dat enkel en alleen omdat mijn ouders naar Doetinchem verhuisden en ik economisch verbonden was met Den Haag, dat was toen iets wat zwaar woog. 

De groei komt vooral door vluchtelingen vanwege oorlogen (Oekraïne en Syrië zijn qua aantallen de grootste) maar de meeste nieuwe inwoners komen uit andere Europese landen en Aziatische landen. Nederlanders voeren natuurlijk nog steeds de boventoon, zelfs al is er afname vanwege minder geboorten. In Nederland wonen per km² 518 mensen. In IJsland zijn dat 4 mensen per km², maar het kan altijd erger, Monaco is het dichtstbevolkte land van Europa met 19.500 mensen per km². 

De verwachting is dat de bevolking in Nederland de komende jaren zal blijven groeien, vooral door migratie maar ook doordat mensen langer leven dan vroeger. Het is moeilijk te voorspelen maar de prognose is dat in 2070 er weleens tussen de 18 tot 24 miljoen mensen zouden kunnen wonen op dat hele kleine stukje aarde. U en ik zullen dat niet meer meemaken. 


Voorlichtingsavond.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten