maandag 5 augustus 2024

Prikkels

Zoals u inmiddels wel weet ben ik hoogsensitief, dat betekent dat ik zorgvuldig moet omgaan met mijn energielevel. Dat is op zich niet zo'n probleem, ik heb er mee leren omgaan, ik heb (meer) tijd nodig om te herstellen van allerlei indrukken die ik ervaar. Maar de laatste tijd lijkt het wel of mijn prikkeltolerantie minder wordt c/q ik sneller verzadigd ben van alle prikkels en daardoor sneller vermoeid ben.

Afgelopen zaterdag hebben we een hele leuke dag gehad met elkaar in het Delftse, maar omdat ik dan de hele dag áán sta en heel veel prikkels te verwerken krijg voelde ik me toen ik weer thuis kwam zo rond 21.00 uur volledig uitgeput. Ik heb m'n blogje geschreven en ben naar bed gegaan voor een diepe slaap. Om me de dag erna weer te kunnen opladen door het rustig aan te doen. Nu werkt het ook niet mee dat ik, ik hoop tijdelijk, aan één kant slecht kan horen vanwege die ontsteking. Het kost me daardoor extra moeite om alles tot me te nemen. 

Kortom, m'n energielevel managen door zaken goed te plannen en mijn rust/herstelmomenten in te passen is totaal geen probleem. Ik doe dat al jaren zo, maar dan moet het niet zo gaan zijn dat mijn prikkeltolerantie nog minder wordt dan het al is. Dat ik zo'n bejaarde word die het al een daginvulling vindt om boodschappen te doen om daar verder de rest van de dag van bij te komen. Voor nu schrijf ik het maar toe aan het minder kunnen horen, wat best vermoeiend is en het ouder worden is ook wel een dingetje natuurlijk, dan gaat je energielevel sowieso wat achteruit. Ik ben nog niet stok, maar zeker niet meer piep. Dat kan ik op zich wel billijken, niets is erger dan oude mensen die vinden dat ze nog in de vaart der volkeren mee moeten doen terwijl iedereen een wat meewarig 'ach gut kijk nou' vibe ervan krijgen. Maar iets minder snel volledig vermoeid zijn na een leuke dag met vrienden zou wel wenselijk zijn.





 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten