donderdag 13 juni 2024

In Memoriam: Françoise Hardy

Als ik de grote hit van Françoise Hardy, 'Tout Les Garçons Et Les Filles De Mon Âge', uit 1962 hoor, ben ik binnen een paar seconden terug in een tijd die ik niet eens heb meegemaakt. Ze zingt het mede door haarzelf geschreven chanson op zo'n manier, melancholisch, met een vleugje tristesse, dat ze je meeneemt in haar gevoel en verhaal. 

Ze was pas 18 jaar toen ze die hit scoorde en ze is daarna nooit meer verdwenen. In 1963 vertegenwoordigde Françoise Monaco op het Eurovisie Songfestival met het eveneens door haarzelf geschreven 'L'amour S'en Va' en behaalde er een 5e plaats mee. Ze was in die tijd één van de iconen van de 'yé-yé', het Franse equivalent van de Britse beatmuziek. Haar kledingstijl en kapsel werd door menig tienermeisje geïmiteerd. 

Haar chansons zijn door vele andere artiesten gecoverd, zo werd haar hit 'Comment Te Dire Adieu' in 1989 een dancehit voor Jimmy Sommerville, en nam Willeke Alberti een hertaling van haar chanson 'Message Personnal' op als 'Als Je Komt Dan Zal Ik Thuis Zijn'. Als enige Franse artiest stond ze genoteerd op de ranglijst van beste zangers aller tijden van het Amerikaanse magazine Rolling Stone. In 2008 kwam haar autobiografie uit: 'Le Désespoir Des Singes Et Autres Bagatelles'.

Naast zangeres, tekstschrijver en componist was Françoise ook actrice en werkte ze samen met modeontwerpers als Paco Rabanne en Yves Saint Laurent. Ze was getrouwd met zanger Jacques Dutronc en ze hebben samen een zoon, Thomas. Françoise was al enige jaren ziek, ze had lymfeklier- en strottenhoofdkanker. Op 11 juni j.l is ze overleden op 80 jarige leeftijd. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten