zondag 9 juni 2024

Het staartje

Dat het Eurovisie Songfestival al die jaren een naïeve politiekloze kumbaya achtige sfeer achter de schermen zou hebben gehad, dat gelooft natuurlijk niemand. 

In 1968 doet het grote idool Cliff Richard mee voor Groot Brittannië met zijn latere wereldhit 'Congratulations' maar wint net niet, dat doet met één punt verschil de Spaanse Massiel met het wat lullige 'La La La'. Voordat het festival plaatsvond was er in Spanje al gedoe. Het lied zou in eerste instantie gezongen worden door Joan Manuel Serrat, maar die wilde het lied in het Catalaans zingen, wat de Spaanse dictator generalísimo Franco verbood en dus Massiel liet invliegen om het over te nemen. Vervolgens heeft Franco verschillende nationale omroepen geld geboden om voor Spanje te stemmen, wat dus geresulteerd heeft in de, zeer nipte, Spaanse overwinning.

In 1969 haakte Oostenrijk af omdat het niet wilde aantreden in het destijds dictatoriale Spanje. In 1970 deden naast Oostenrijk, Portugal, Zweden, Noorwegen en Finland niet mee vanwege de gang van zaken op het festival in 1969 toen er vier winnaars uit de bus kwamen. De EBU had er geen rekening mee gehouden dat zoiets überhaupt zou kunnen gebeuren en dus ook geen draaiboek ervoor klaar. In 1976 toen het festival in Nederland werd gehouden en de Duitse Jürgen Marcus, die voor Luxemburg aantrad, door de stagemanager werd gesommeerd het podium te betreden, was dat met een "Hé nazi, jij moet nu". 

Dus u ziet, gedoe op het Eurovisie Songfestival is van alle tijden. In 2022 werd Rusland uitgesloten van deelname door de EBU, vanwege de inval in Oekraïne. Boos zegden de Russische omroepen hun EBU lidmaatschap op, een vereiste om überhaupt aan het festival te mogen deelnemen. Ieder weldenkend mens had dus verwacht dat Israël dit jaar hetzelfde lot zou ondergaan, een volledige bevolking van de wereld willen vagen, is een reden zo goed als elk andere om te zeggen: 'Slaan jullie maar even over'. 

Maar nee, zelfs nadat twee gekozen nummers die Israël wilde inzenden vanwege de té politieke tekst door de EBU werden afgekeurd, werd een derde poging alsnog goed bevonden. Zou deze dubbele moraal te maken kunnen hebben met sponsor Morrocan Oil, die, anders dan de naam doet vermoeden, Israëlisch is? U heeft het allemaal kunnen vernemen dat verschillende delegaties tijdens het afgelopen songfestival hebben geklaagd over de misdragingen van de Israëlische delegatie die zich onaantastbaar waande, want eeuwig slachtoffer. Gabe Milne die er als moderator bij was heeft er een video over opgenomen wat de moeite waard is om te bekijken (klik hier om het tot u te nemen).

Joost Klein werd gediskwalificeerd vanwege 'Het Incident', waarvan nog steeds niet duidelijk is wat het nou precies is. Maar toen op de persconferentie na de tweede halve finale aan de Israëlische zangeres werd gevraagd of ze er over na had gedacht dat haar aanwezigheid als vertegenwoordigster van Israël voor iedereen grote veiligheidsrisco's zou betekenen, en door haar delegatieleider werd gezegd dat ze daar niet op hoeft te antwoorden, reageerde Joost met: "Waarom niet?" Dat zou wellicht ook wel hebben meegewogen en in het verkeerde keelgat zijn geschoten van zowel de Israëlische delegatie als de sponsor. 

Kortom, iedereen wist natuurlijk, zeker als je de gang van zaken, uitgelegd door Gabe, tot je neemt dat dit nog wel een staartje zou gaan krijgen. En dat staartje is nu. EBU kan die klachten over het gevoel van onveiligheid achter de schermen in het algemeen en over de misdragingen van de Israëlische delegatie in het bijzonder niet naast zich neerleggen, hoewel ze dat in eerste instantie wel probeerden, door de schuld bij de klagende delegaties te leggen. Maar nu hebben ze opdracht gegeven voor een onafhankelijk onderzoek naar hun eigen (niet)functioneren. Ik ben benieuwd.

Nederland en Noorwegen hebben al aangeven niet mee te willen doen volgend jaar als er geen grote veranderingen worden doorgevoerd en ik vermoed zomaar dat andere landen, zeker die dit jaar al hebben gezegd zich niet senang te voelen, ook zullen bedanken als het zogezegd onafhankelijke onderzoek tot niets zal leiden. U weet ik ben al decennia een groot liefhebber van het Eurovisie Songfestival, maar op deze manier is het wel klaar. 

EBU voorzitter Martin Osterdahl geeft onder luid boegeroep de punten van Nederland door, omdat je als gediskwalificeerd land natuurlijk niet randdebiel bent. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten