zaterdag 6 december 2014

Veranderingen

Nou, Sint Nicolaas is weer voorbij, vorig jaar waren er al de eerste geluiden en zo half juni dit jaar begonnen de protesten goed van de grond te komen omdat er een vorm van discriminatie in het feest zou zitten, gelukkig werd ook meteen uitgelegd door de protesterenden wát er dan discriminerend aan was, want wij hadden geen idee. Het bleek de verzonnen sprookjesfiguur Zwarte Piet te zijn, die vonden de overwegend donkere tegenstanders een karikaturaal stereotiep evenbeeld van hen zelf of om precies te zijn van hun voorouders die als slaven een vreselijk bestaan hebben gehad. Ik had het er nooit in gezien, maar vooruit, als er mensen zijn die op kalme wijze met redenen omkleed protest aantekenen omdat ze zich gekrenkt voelen, dan moeten we er over in gesprek kunnen gaan met elkaar. Helaas ontaarde dit in een tweekamp van voor,- en tegenstanders die elkaar letterlijk naar het leven stonden. Het kinderfeest leidde zelfs tot geweld en doodsbedreigingen over en weer. Hier en daar werden er gekleurde en witte Pieten ingezet maar dat werkte meer als olie op het vuur. Wat de tegenstanders van Zwarte Piet nu hebben bereikt is dat discriminatie weer volop in de belangstelling staat, maar niet op de manier die zij voor ogen hadden denk ik.

Niets is meer vrijblijvend, overal moet wat achter worden gezocht, of op z'n minst naast de weer afgestofte discriminatiemeetlat worden gelegd. In dat licht gezien zal het overwegend blanke bestuur van Rotterdam zich moeten beraden of het Zomercarnaval wat ergens in juni of juli wordt gehouden wel doorgang kan vinden, want als er ergens een stereotiep beeld neergezet wordt van de donkere medemensch is het wel op het Zomercarnaval. Op opzwepende ritmes bewegen hele groepen donkere mensen gekleed in glimmende met pailletten en strass afgezette kleding, behangen met glitters, kralen, veren en spiegeltjes, kortom alles wat hun voorouders de slavernij heeft ingelokt, zich primitieve dansen uitvoerend onderwijl ongearticuleerde klanken uitstotend door de binnenstad van Rotterdam. De mensen doen het zelf, en lijken er heel veel plezier in te hebben, maar misschien moeten ze tegen zichzelf in bescherming worden genomen omdat er een beeld kan ontstaan waarin voorstanders van Zwarte Piet deze rudimentaire stereotiepe uitingen van plezier zullen aanzien als een dubbele moraal.

En nu er dan toch veranderingen in de lucht hangen zou ik de aandacht eens willen vestigen op het door de eeuwen heen al zoveel veranderde kerstfeest. Was de geboorte van het kindeke Jezus tot ver in de jaren 60, en misschien wel zelfs tot begin jaren 70 reden alleen daar bij stil te staan en twee dagen in introspectief door te brengen met het gezin en naaste familie, is het kerstfeest in de loop der jaren meer en meer tot een bacchanaal verworden. Het draait om cadeaus, eten, veel eten, waar men normaal een week mee doet moet nu in twee dagen er doorheen worden gejaagd. En men MOET op familie bezoek of krijgt familie bij zichzelf over de vloer, en daar zie ik dat er een verandering moet komen omdat families nu niet meer te vergelijken zijn met de families van toen.

In mijn omgeving van familie, vrienden en collega's ken ik niet één, ik herhaal, niet één familie waarbij iedereen leuk, gezellig en ongedwongen met elkaar omgaat. Scheidingen laat mensen elkaar naar het leven staan, broers en zussen zijn gebrouilleerd, de koude kant maakt problemen op iedere familie bijeenkomst, men voelt zich gedwongen om op bezoek te gaan dan wel bezoek te ontvangen en een 8 gangen diner in elkaar te draaien terwijl men daar helemaal geen zin in heeft, het geeft stress, valse verwachtingen en als die er al niet zouden zijn, spanningen. Niet voor niets zijn er winkels open met kerst, het is een maatschappelijke noodzaak, om familiedrama's te voorkomen. Mensen die zich geen raad weten en zich stierlijk vervelen op die verplichte opzitten en pootjes geven dagen, kunnen hun frustratie dan laten afkoelen door winkels te gaan bezoeken. Winkelen op de meest idiote tijden en dagen is vreemd genoeg volledig geaccepteerd in de huidige samenleving.

Wat mij betreft mag zowel Sint Nicolaas als kerst helemaal worden afgeschaft, maar daar heb ik waarschijnlijk weinig tot geen medestanders in. Laten we dan in het geval van kerst proberen terug te gaan naar de introspectieve kant, niks geen verplichtingen en drukdoenerij, maar rust en vrijwilligheid. Ik breng zelf zo al jaren de kerst door en het bevalt me uitstekend, ik ben na de kerstdagen volledig uitgerust, dit in tegenstelling tot mensen die met vlekken in hun gelaat van de stress en de verplichtingen zich dodelijk vermoeid richting oud en nieuw slepen onderwijl zuchtend: "Ik wou dat die feestdagen voorbij waren". FEESTdagen, hè. Als introspectie weer de norm wordt, kunnen de winkels ook weer dicht met kerst en genieten de winkelmedewerkers ook van die twee heerlijke zendagen. Ik wens iedereen een ontspannen aanloop naar de kerst toe.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten