donderdag 30 maart 2023

Toen was geluk.... #134

Toen ik onderstaande foto's zag, kwam het weer terug. De prikklok. Ik heb er maar heel kort mee te maken gehad bij mijn eerste baantje bij Waayer waar ik bijna twee maanden heb gewerkt voordat ik bij V&D ben gaan werken. Als je binnenkwam moest je de kaart in de automaat steken en dan stond je aankomsttijd er op. Of je 's avonds ook weer moest klokken weet ik niet meer, maar ik vermoed van wel.

Bij V&D was men al van de prikklok af toen ik er begon maar de wand met personeelskaarten was er nog wel, precies zoals op de tweede foto. Daar stonden zogenaamde 'draaikaarten' in, met een 'in-kant' en een 'uit-kant'. Als je binnenkwam zette je jouw kaart op in en bij het naar huis gaan draaide je 'm weer om op uit. Ik meen dat je vakantiedagen ook op die kaart vermeld stonden. In die tijd was er ook een personeelscontroleur die dat allemaal bijhield. Dat is een verloren gegaan beroep vooral voorbehouden aan mensen die als er onverhoopt een oorlog uit zou breken meteen opgepakt zouden moeten worden wegens verregaande kans op collaboratie. 

Zij zaten de hele dag bij de personeelsingang, ik vermoed administratieve dingen te doen, maar bovenal het personeel in de gaten te houden. Doorgaans waren het hele aardige collega's, hoor, maar meestal in februari vond de bedrijfsleiding dat punten weer eens op de i gezet moesten worden, en dan moest de personeelscontroleur in de gaten houden wie er te laat was en dat doorgeven. Als ze die rol hadden zeiden ze de periode dat het duurde ook geen goedemorgen meer, want nu voelden ze zich als verrader verwant met de boven ons gestelden, en bromde alleen: 'Je bent te laat.' 

Wanneer de overgang van in- en uit-kaarten naar aanmelden in de kassa was heb ik niet zo heel scherp voor de geest. Maar op een gegeven moment moest je je aan- en afmelden met je personeelsnummer in de kassa en later met je personeelspas, of juist andersom. dat weet ik niet zo precies meer. Gek hoe dingen die je ooit dagelijks vrijwel gedachteloos deed zijn weggezakt in de nevelen van de tijd. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten