dinsdag 7 mei 2024

Eerste voorronde Eurovisie Songfestival 2024 deel 2

Gisteren de eerste negen landen uitgelicht die vanavond meedoen voor een plaats in de finale van het Eurovisie Songfestival aanstaande zaterdag, vandaag de volgende zes en de drie landen die al zijn geplaatst, maar vanavond al hun liedje mogen brengen.

Finland
No Rules - Windows95Man
Het Finse woord 'kalsarikännit' betekent 'in je eentje thuis in je onderbroek alcohol drinken en tv kijken', en Teemu Keisteri is daar de onsmakelijke verpersoonlijking van, hij schreeuwt af en toe wat door de microfoon en wordt vocaal ondersteund door Henri Piispanen en dat gebeurt niet helemaal in tune. Het is een affreuse bijdrage en zal het grote succes van Finland vorig jaar, nummer één bij het publiek en twee bij de jury, bij lange na niet benaderen.

Moldavië
In The Middle - Natalia Barbu
In 2007 deed Natalia ook al eens mee voor Moldavië en behaalde toen de tiende plaats. Tijdens de nationale finale van Moldavië zagen we een soort Moldavische Stepford Wives, vijf volstrekt voor elkaar inwisselbare Natalia's brachten dit lied in Oost Europees Engels met een bij Eurovisie altijd gewaardeerd vioolstukje tussendoor. Is best een oké lied voor met name Oost Europese oren. 

Azerbeidzjan
Özünlə apar - Fahree & İlkin Dövlətov
Een mooi gezongen liefdesliedje, 'neem me mee' zingt Fahree met prettige stem op een fijne melodie. Ergens halverwege komt İlkin erin om op mugham-wijze er wat folklore in te gooien, wat voor onze westerse oren wat hysterisch is, maar voor de buurlanden van Azerbeidzjan weer heel prettig zal klinken.

Australië
One Milkali - Electric Fields
Een geweldige inzending van Australië van het daar populaire electropopduo Electric Fields, de krachtige soulstem van Zaachariaha brengt een lied met een boodschap van saamhorigheid wat de Aboriginal cultuur eert en de tekst heeft dan ook enige zinnen in de Yankunytjatjara taal. Ze heeft het samen met Michael, de andere helft van het duo, geschreven. We gaan ze zaterdag vast nog es zien en horen. 

Portugal
Grito - Iolanda Costa
Wonderschoon weer, Portugal stelt nooit teleur, vrijwel altijd een inzending waarin ze trouw blijven aan de eigen cultuur. Iolanda heeft een geweldige mooie stem en zingt vol passie 'Grito' wat 'roepen' betekent, maar het woord komt niet één keer in de tekst voor.

Luxemburg
Fighter - Tali Golergant
Hier is lang naar uitgekeken, de terugkeer van Luxemburg op het Eurovisie Songfestival. Elk jaar werden ze uitgenodigd en elk jaar was het: nee. Maar nu na 31 jaar staat het land, met in het verleden vijf overwinningen op hun naam, er weer. Luxemburg pikt de draad gewoon weer op, letterlijk, met een lied wat zo uit 1993 had kunnen komen, het laatste jaar dat het land meedeed. Maar het ligt goed in het gehoor en ik hoop dat Tali haar stem onder controle kan houden. 

De drie volgende landen brengen vanavond hun inzending, maar doen niet mee aan de competitie, ze zijn sowieso al te zien in de finale. 

Duitsland
Always On The Run - Isaak Guderian
Dit klinkt goed, Isaak heeft een heerlijke stem, het lied is stuwend maar toch, en ik vind het niet mooi van mezelf dat ik het opmerk, maar hij mist, om maar eens een stoplap te gebruiken, de x-factor. Dat kan aan mij liggen natuurlijk, want stem en lied zijn gewoon goed. Ik wens hem dan ook een mooie klassering toe. 

Verenigd Koninkrijk
Dizzy - Olly Alexander
Het Verenigd Koninkrijk is zo nu en dan niet te verlegen om een gevestigde naam naar het festival te sturen, zo ook dit jaar. Olly is zanger en acteur en sinds 2010 frontman van de band Years & Years. Ik ken hem voornamelijk van zijn hoofdrol als Ritchie Tozer in de adembenemende serie 'It's A Sin' uit 2021. Grappig is dat de eerste twee seconden van zijn bijdrage doen denken aan de hit 'It's A Sin' van de Pet Shop Boys. Het nummer is verder een floorfiller voor in discotheken, het klinkt lekker is dansbaar en ik vermoed dat de flamboyante Olly er een feestje van gaat maken. 

Zweden
Unforgettable - Marcus & Martinus
Zoals elk jaar komt de winnaar van vorig jaar, Zweden, weer met een overgeproduceerde inzending, en ze komen ermee weg want steevast doet het land het goed. Deze keer mag de Noorse tweeling Marcus en Martinus Gunnarsen voor hun buurland uitkomen met een heel gelikt en goed in het gehoor liggend nummer wat qua muziek wel erg geleend is van 'Salva Mea' van Faithless. Vocaal staat er veel al op band en zingen ze mee. Ongetwijfeld zal het goed scoren, maar winnen? Nee, dat denk ik niet. 

Voor alle deelnemers veel succes en plezier!

Finland: Windows95Man.

Moldavië: Natalia Barbu.

Verenigd Koninkrijk: Olly Alexander.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten