woensdag 8 mei 2024

Tweede voorronde Eurovisie Songfestival 2024 deel 1

Gisteren hebben Cyprus, Finland, Ierland, Kroatië, Litouwen, Luxemburg, Oekraïne, Portugal, Servië en Slovenië zich geplaatst voor de finale aanstaande zaterdag. Vandaag de eerste negen landen die morgen bij de tweede voorronde te zien zullen zijn.

Malta
Loop - Sarah Bonnici
Een lied wat is opgedeeld in kleine stukjes zodat je steeds denkt dat het klaar is. Het komt daardoor ook niet van de grond. Naast de zang komt er ook een intensieve choreografie bij kijken. Het klinkt wel aardig en ziet er leuk uit, maar het is het allemaal net niet. 

Albanië
Titan - Besa Kokëdhima
Een eigentijds nummer wat zo in de hitparade zou kunnen staan. Besa heeft een fijne stem en is in eigen land al 21 jaar een beroemde zangeres. In de voorronde zong ze het in het Albanees als 'Zemrën N'dorë', maar voor het festival is het vertaald naar het Engels. Ik kan me goed voorstellen dat we Besa zaterdag weer terugzien. 

Griekenland
Zari - Marina Satti
Traditionele mediterrane geluiden op moderne beats met een vocoder en veel ta-ta-ta, dat is de inzending van Griekenland, dat er vooral veel punten mee zal verzamelen in de regio. Ze zingt over liefde en de risico's die we daarin soms moeten nemen, alsof je met een dobbelsteen gooit. 

Zwitserland
The Code - Nemo Mettler
Wat kun je in drie minuten laten zien en horen, nou heel veel, zo laat Zwitserland dit jaar zien. Een musical in drie minuten voor één persoon: Nemo. Hen begint als wat we ons nog kunnen herinneren van de Sparks uit de jaren zeventig gelardeerd met een beetje Mika, vervolgens komt er rap, opera en Freddie Mercury achtige alure in de refreinen. Kortom, het is veel maar ook enorm intrigerend. Dit gaat goed scoren.

Tsjechië
Pedestal - Aiko
Vals, vals, vals, van begin tot eind op de nationale finale in Tsjechië, maar toch won Aiko. Die zien we nooit meer terug. 

Oostenrijk
We Will Rave - Kaleen
'Als het donker wordt en we niet meer gered kunnen worden zullen we ram-di-dam-dam-dam raven' zingt Kaleen met een wat dunne stem mee met de muziekband waar al wat gevocodeerde stemmen opstaan. Het is een opzwepend nummer wat ongetwijfeld met de nodige choreografie over het voetlicht gebracht zal gaan worden. 

Denemarken
Sand - Saba
'We bouwden een kasteel van zand', zo bezingt Saba de relatie die als zand door haar vingers is wegglipt in een krachtig nummer met veel power gezongen. Veel backings op de band, maar haar stem is fijn om naar te luisteren en ook muzikaal is het prima in orde. 

Armenië
Jako - Ladaniva
Een vrolijk etnisch lied van Jaklin en Louis, ze vormen samen het duo Ladaniva waar Jaklin de vocalen voor haar rekening neemt en Louis de verschillende muziekinstrumenten. Ze zingt erover dat haar vaak wat wordt gezegd over haar kleding, dat ze zich moet gedragen en niet te veel moet praten, maar ze wil juist een vrij meisje zijn dat graag danst. En dat met heel veel la la lay la la lay's. 

Letland
Hollow - Dons
Wat een heerlijke stem heeft Dons en wat brengt hij een krachtig lied. Het gaat over onzekerheden en anderen die dicteren hoe iemand zou moeten leven. Hoop is het enige wat die druk kan wegnemen. "Zonder hoop zijn we nergens" aldus Dons over zijn nummer waaraan hij zelf ook heeft meegeschreven. 

Zwitserland: Nemo Mettler.


Armenië: Ladaniva.


Oostenrijk: Kaleen.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten