vrijdag 10 mei 2024

1976

Op 3 april 1976 heb ik voor het eerst naar het Eurovisie Songfestival gekeken. Wij waren uitgenodigd bij tante Netty en oom Paul, want zij hadden kleurentelevisie. Het festival kwam dat jaar uit Nederland omdat wij het jaar ervoor hadden gewonnen met Teach In en hun 'Ding A Dong'. Ons land werd vertegenwoordigd door Sandra Reemer. In 1972 behaalde ze nog een mooie vierde plaats op het Eurovisie Songfestival samen met Andres en nu ging ze solo. Een jaar eerder had Andres het duo opgeheven en is direct samen met een andere zangeres, Rosy, verder gegaan. Sandra was niet op de hoogte gebracht en zag plots een single in de winkel liggen van Rosy & Andres. Saillant detail: aan de voorronde in Nederland deden Rosy & Andres ook mee, maar Sandra won dus. Oud winnares Corry Brokken (1957) deed de presentatie van het Eurovisie Songfestival voordat ze twintig jaar uit de schijnwerpers verdween en advocaat en rechter werd. 

Met terugwerkende kracht was het een jaar met best wat grote namen. Voor Italië deed het later in Nederland zeer succesvolle duo Al Bano & Romina Power mee. De bekende Duitse schlagerzanger Jürgen Marcus had in 1975 een gooi gedaan om voor zijn eigen land te worden uitgezonden, maar faalde en deed nu mee voor Luxemburg. Duitsland zelf kwam met een afgeslankte versie van de uiterst populaire Les Humphries Singers, er mogen namelijk maar zes personen op het podium staan. Zwitserland kwam voor de tweede keer met het trio Peter, Sue & Marc die dit keer een Engelstalig nummer zongen. In 1971 zongen ze in het Frans. Ze zouden in 1979 en 1981 nogmaals voor hun land aantreden en zongen toen respectievelijk in het Duits en Italiaans. 

Ook de uiteindelijke winnaars uit het Verenigd Koninkrijk, Brotherhood Of Man, hadden al enige hits gehad voordat ze aan dit festival deelnamen. Hun 'Save Your Kisses For Me' was met ruim 80% van de maximale score procentueel gezien lange tijd de hoogst scorende winnaar. De groep is nog steeds bij elkaar en treedt nog regelmatig op. 

Leuk weetje is dat Liechtenstein zich in 1976 ook voor deelname had aangemeld, er was zelfs al een kandidaat, Biggi Bachmann met het liedje 'Little Cowboy'. Maar Liechtenstein had toen geen nationale omroep en was dus ook geen lid van de EBU wat een vereiste is om mee te mogen doen. 

Voor mij was dit eerste festival een openbaring en sinds 1976 heb ik geen festival overgeslagen en door de wondere wereld van het heden heb ik de festivals tot aan 1976 ook terug kunnen zien. Behalve die van 1956 en 1964 omdat daar geen opnames meer van bestaan. 

Brotherhood Of Man met hun eerste prijs. 

Sandra Reemer.

Les Humphries Singers.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten