donderdag 30 mei 2024

Toen was geluk... #151

Van de week zag ik een fotootje voorbij komen en er ging weer een wereld voor me open: de Zaanse klok. Wij, en met ons half Nederland, hadden een Zaanse klok aan de muur hangen. De geschiedenis van de klok gaat terug tot maar liefst 1660. Bijzonder aan de Zaanse klok is dat de wijzerplaat vaak bekleed is met fluweel, bovenop Atlas staat die de wereld torst en de peervormige gewichten. 

U begrijpt dat de klok, vanwege de lange geschiedenis, veel verschillende verschijningsvormen kent. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd de Zaanse klok ongelooflijk populair, vandaar dat in mijn jeugd de klok alom aanwezig was, het was om aan de grote vraag te voldoen een coproductie van Nederland (de kasten) en Duitsland (uurwerken). Ik vermoed dat mijn ouders de klok ook in de jaren vijftig, of wellicht begin jaren zestig hebben aangeschaft. De prijs was destijds tussen de 100 en 200 gulden (45-90 euro).

De gewichten moesten eens in de zoveel tijd worden opgehaald, anders zou de klok stil staan. Dat was iets wat mijn vader deed. Niemand mocht verder aan de klok komen. Toen was het iets wat er nu eenmaal hing in het interieur, nu vind ik 'm achteraf best bijzonder. 



2 opmerkingen:

  1. Och ja, die klok hing ook bij ons thuis..... niet anders gekend. Ik zie gelijk weer beelden van vroeger uit de huiskamer....

    BeantwoordenVerwijderen