In 1993 is modebedrijf McGregor opgericht door Jeroen Schothorst en Ben Kolff, beiden uit het Gooi, wat die vreselijk oubollige onmodieuze kleding rechtvaardigt die ze er verkopen. Voor de rode broeken dragende man, zeg maar. Ze gingen naar de beurs, namen van die opbrengst zeilmerk Gaastra over en in 2015 leden ze 26 miljoen verlies. Lang verhaal kort: ze gingen failliet.
Maar er is een doorstart, met dezelfde eigenaren onder een andere naam: Doniger Fashion Group. Twee weken geleden meldden de eigenaren dat 'de werkgelegenheid van 500 werknemers gewaarborgd was'. maar nu blijkt dat maar 300 werknemers een baan in het bedrijf houden. Werknemers die langer dan 7 jaar in dienst waren krijgen geen nieuw contract aangeboden. Ze willen delen van het bedrijf verkopen en dat gaat moeilijker met werknemers met een lang dienstverband, constateerden zij na de doorstart. Moeilijker, niet onmogelijk dus.
Na het faillissement lieten de aandeelhouders, de oprichters en Marcel Boekhoorn en zakenbank NIBC weten geen rol meer te zullen spelen bij een doorstart, toch waren zij degenen die het bedrijf twee weken later kochten. Jeroen zei dat ze dat deden omdat het bedrijf anders 'in stukken gescheurd zou worden'. De werknemers waren voor hen de belangrijkste reden om McGregor door te starten op die manier hielden in Nederland 500 werknemers hun baan. Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van deze wijze van handelen net als ik een beetje in je mond hebt gevomeerd, maar er is meer.
De curator van McGregor vindt het zeer teleurstellend dat de eigenaren zich niet aan de afspraak houden die ze met hem gemaakt hebben. Hij keurde de doorstart goed met het idee dat 500 mensen hun baan zouden houden. Maar het antwoord is dat zij zich wél aan de afspraken houden. "We hebben afgesproken dat we 500 bánen zouden behouden, dat doen we". Dat die niet door McGregor-werknemers worden ingevuld doet daar niets aan af, vinden ze. Die 200 ervaren krachten worden vervangen door uitzendpersoneel.
Dit was dus gewoon een walgelijk, misselijkmakend spelletje om van oudgedienden af te komen. De bonden hebben nog met McGregor gesproken over een sociaal plan, maar daar was het volgens de directie te laat voor. Wel krijgen de afgedankte medewerkers een waardebon van €500,- om bij het bedrijf wat ze heeft ontslagen in te wisselen. Laat die laatste zin nog maar even op je inwerken.
Ik wens McGregor/Doniger van harte alsnog een faillissement toe, als je op deze wijze met mensen omgaat verdien je niet beter. Aan de kleding ligt het niet, die is al verschrikkelijk genoeg, tel daar het gemis van veel gekwalificeerde medewerkers bij op en het is binnen een jaar wel weer bekeken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten