Voor een ieder die de jaren zeventig bewust heeft meegemaakt, kwam het bericht aan alsof een verre oom die je nog kent van de verjaardagen van vroeger was heengegaan. Voormalig nieuwslezer van het NOS Journaal Fred Emmer is op kerstavond op 85 jarige leeftijd overleden. Het waren de jaren van slechts twee tv-netten en het acht uur Journaal was het ijkpunt van de avond. Fred las het nieuws bijna als een robot op, met een stoïcijns gezicht in keurig Algemeen Beschaafd Nederlands. Versprekingen waren hem vreemd.
In die tijd zaten de journaallezers nog stijfjes achter een desk, ik vraag me af of Fred het zou hebben geapprecieerd om, zoals nu, staande met hier en daar een paar stapjes links of rechts het journaal te presenteren. Waarschijnlijk niet, hij had een minderwaardigheidscomplex over zijn geringe lengte van 1.64, dus achter die desk zat ie op z'n plek. Wat mij toen, en nog steeds heeft geïntrigeerd was die telefoon die er altijd op stond. Wat was het doel? Bij mijn weten is die nooit tijdens een uitzending af gegaan of gebruikt. Was ie wel aangesloten, of fungeerde het net als de bloemen bij de tv omroepsters, louter als decor?
Maar dit geheel terzijde. Fred, de man die bijna dagelijks de huiskamer binnenkwam en meteen het woord voerde waar iedereen naar luisterde, is niet meer. Een vertrouwd gezicht met dito stem, een icoon, dat kunnen we gerust stellen. En ja, hij heeft erotische romans geschreven, heeft de stemmen voor de 'Fabeltjeskrant' gecast, is vanaf 1965 tot 1974 reclamemaker geweest, maar is toen weer terug gekomen bij het NOS Journaal om er tot 1988 te blijven. En dat is zoals we hem allemaal zullen blijven herinneren. Aan terugkijken deed Fred niet. Hij bedankte voor de eer om in 2006 met andere voormalige Journaal-presentatoren een jubileum uitzending te presenteren. "Terugblikken is achteruit leven", zo zei hij. Zelfspot had de man wel, in 1998 antwoordde hij op de vraag hoe hij herinnerd zou willen worden met: "Als ENO BAFE, Een Nieuwslezer Ooit Bekend Als Fred Emmer." Een knipoog naar Prince, die zich in die tijd TAFKAP liet noemen, The Artist Formally Known As Prince.
Fred is drie keer getrouwd geweest en heeft een zoon, de componist, muzikant en arrangeur Stephen Emmer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten