dinsdag 17 april 2018

Financiën

Gisteren kwam n.a.v. een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) naar voren dat 40 procent van de Nederlanders het lastig vindt overzicht te houden over hun financiën. Digitalisering wordt als één van de oorzaken aangeduid.

Waarschijnlijk komt het dat ik een zoon van een boekhouder ben, maar ik kan me niet zo goed voorstellen dat je niet weet wat er binnenkomt qua geld, wat er als vaste lasten betaald moet worden en wat je dan uiteindelijk overhoudt om uit te geven. Zaak is wel dat als er iets veranderd in je financiële situatie je zult moeten bekijken of je e.e.a. aan moet passen.

Om het bij mezelf te houden, toen het bedrijf waar ik werkte failliet ging en ik van werknemer uitkeringsgerechtigde werd, betekende dat een financiële aderlating van enkele honderden euro's per maand. Dat is fors, en dus diende ik eens even goed te bekijken waar ik kon bezuinigen en bovenal ook een ander bestedingspatroon te gaan volgen. Ik heb er tijd in geïnvesteerd om daar over na te denken wat voor mij de beste manier zou zijn. Daar kwam o.a. uit naar voren dat ik na betaling van alle vaste lasten een bepaald bedrag per week kan uitgeven aan boodschappen e.d.. Vanzelfsprekend was dat minder dan voorheen, en om het voor mezelf duidelijk te kaderen besloot ik om, heel ouderwetsch, het bedragje in baar geld per week op te nemen en niet meer zoals vroeger alles met pin te betalen. Zo is het voor mij veel overzichtelijker. Bijkomende verrassing is dat je heel creatief en vindingrijk wordt. En ja, daar heb je wel een bepaalde discipline voor nodig, en soms kunnen dingen dan niet of niet meteen. Maar heel nuchter gedacht, wat je niet hebt kun je ook niet uitgeven.

Nu ben ik geen veeleisend mens, ik hoef niet mee te doen in de vaart der volkeren en met alles het eerste te zijn en het nieuwste te hebben. Ik ben niet afgunstig op anderen die zich meer kunnen veroorloven, en gun iedereen alles. Ik vermoed dat veel mensen van die 40 procent een soort van drang voelen om mee te willen/moeten doen met vrienden, buren en familie, en dat het gevoel zo sterk is dat ze uitgaven gaan doen die boven hun budget liggen. Maar er zullen ook genoeg mensen zijn die gewoon niet goed met geld om kunnen gaan, daarvoor heeft het Nibud een gratis coachingsprogramma. Ook zijn er instanties waarbij je gratis hulp kunt krijgen van een vrijwilliger. Maar ik blijf zeggen dat het je eigen mindset is die je moet aanpassen aan jouw specifieke financiële situatie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten