woensdag 26 december 2018

Fantastische beesten en waar ze te vinden: de misdrijven van Grindelwald

Het vervolg van de film "Fantastic Beasts And Where To Find Them" heeft na twee jaar het licht gezien. Omdat ik destijds ook naar het eerste deel ben gegaan, en daar erg van genoten heb, was dit deel natuurlijk een must. Dát er een vervolg aankwam wisten we omdat aan het eind plotseling Johnny Depp ten tonele verscheen in een heel korte maar veelzeggende cameo als het personage Gellert Grindelwald.

Kerstavond leek het ons een mooie gelegenheid om deze film te gaan bekijken na eerst gedineerd te hebben bij het altijd fijne restaurant Caffé Italia. Naast Johnny Depp, Eddie Redmayne en Ezra Miller doet er nog een acteur van naam en faam mee. Jude Law speelt de rol van de jonge Albus Dumbledore. Grote en kleine verwijzingen naar de Harry Potter-reeks zitten dan ook door de hele film verweven. Dit verhaal speelt zich af in 1927 en schrijfster Joanne Rowling heeft meegedeeld dat het verhaal van Fantastic Beasts de tijdspanne van 1926 tot 1945 zal omvatten. Er zit dus nog heel wat aan te komen.

Ik vond het weer een geweldig leuke film, alleen in vergelijking met deel één zit er wat minder vaart in, maar er zitten genoeg actie, humor en ook mooie momenten in. Eddie zet net als in deel één een innemende Newt Scamander neer. Ik heb hem al in diverse films gezien in totaal verschillende rollen en hij is een veelzijdig acteur. Ezra heeft niet veel tekst als Credence Barebone, maar in elk shot waarin hij voorkomt is hij heel nadrukkelijk voelbaar aanwezig. Johnny weet natuurlijk wel raad hoe een megalomaan op werelddominantie belust persoon neer te zetten, die in het bespelen van het publiek griezelig veel lijkt op een aantal huidige wereldleiders en anderen in het politieke spectrum. Jude is geweldig leuk als de jonge Albus. Heel subtiel en mooi is de relatie tussen hem en Gellert aangestipt. 'Jullie waren als broers'. 'O nee, we waren veel closer' antwoordt Albus. In een korte terugblik in de Mirror of Erised begrijpt de goed verstaander hoe close.

Het mooie aan de verhalen van Joanne zijn de vele lagen en verwijzingen die erin verweven zitten, dat maakt dat je in de films en de boeken, als je ze nog een keer gaat zien of lezen, steeds weer nieuwe dingen en verbanden ziet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten