maandag 19 augustus 2024

In Memoriam: Alain Delon

Hij was één van de mooiste mannen ooit, en precies dat is de reden hoe hij bij de film is gekomen. Als 21 jarige hing ie rond bij het festival van Cannes, waar hij werd opgemerkt door regisseur Yves Allégret. Hoewel zijn acteerprestaties van meet af aan onderwerp van discussie waren en dat zijn hele carrière ook bleven, wordt hij, nu hij is overleden, een 'Frans monument' genoemd en schieten superlatieven te kort. 

Hij heeft dan ook in een enorme rij Franse en Italiaanse films gespeeld, vooral in de jaren zestig, zeventig en tachtig kende hij zijn grootste successen. Hij heeft ook verschillende films geregisseerd. Na een aantal flops kondigde Alain eind jaren negentig aan met acteren te stoppen om toch nog één keer terug te komen in de film 'Astérix Aux Jeux Olympiques' in 2008 waarin hij de rol speelde van Julius Caesar wat eigenlijk een persiflage van zichzelf was. Ook maakte Alain heel sporadisch platen, meestal gesproken teksten. In Nederland zijn de hits 'Paroles Paroles' (1973) met Dalida en 'Thought I'd Ring You' (1983) met Shirley Bassey bekend. 

Zijn privéleven werd ook breed uitgemeten vanwege zijn banden met de maffia, zijn betrokkenheid bij moorden en zijn extreem rechtse sympathieën. Ook de schier oneindige rij met vrouwen waarmee hij affaires had, waaronder Dalida, Romy Schneider en Ann-Margret kwamen volop in de spotlights. Uit een affaire met de Duitse zangeres Nico Päffgen is een zoon geboren, Ari, die hij weigerde te erkennen. Het kind werd grotendeels door Alains ouders opgevoed. In 1964 trouwde hij Nathalie Barthélemy en zij kregen een zoon Anthony. In 1969 scheidden ze. Vanaf 1987 tot en met 2001 had Alain een relatie met de Nederlandse Rosalie van Bremen, ze kregen twee kinderen, Anouchka en Alain-Fabien.  

In 2019 kreeg Alain een beroerte en later lymfeklierkanker. 18 Augustus j.l. is hij overleden op 88 jarige leeftijd.




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten