maandag 12 augustus 2024

Olympische gedachte

Het spreekt voor zich dat ik niet naar de Olympische Spelen heb gekeken, want sport, maar dat betekent niet dat ik er niets van heb meegekregen. Via het journaal en de onvermijdelijke social media kanalen is het één en ander toch tot me gekomen. Laat ik u eerst eens de Olympische gedachte ontvouwen: 

Het belangrijkste doel van de Olympische Beweging is: 'meebouwen aan een vreedzame en betere wereld. Ze wil jongeren opvoeden in de olympische geest via sport en zonder enige vorm van discriminatie, met wederzijds begrip in een sfeer van vriendschap, respect en solidariteit'. Daarnaast is het motto: citius, altius, fortius, Latijn voor sneller, hoger, sterker. 

Nou, voordat er nog maar een startsein was gegeven voor welke wedstrijd ook, ging het al bij de opening mis zo vernam ik middels berichten van zwaar religieuzen en andere extreem rechtse typjes die volledig overstuur waren geraakt. Men liet, heel kort, een voorstelling zien uit de Griekse Mythologie, u weet wel daar waar de spelen vandaan komen, een bacchanaal: Het feestmaal der Goden, maar de schuimbekkende obscurantisten wisten het zeker: hier werd het Laatste Avondmaal in het belachelijke getrokken! U begrijpt, net zoals boosmenschen ventileren op de socials in kapitalen dat ze nooit meer naar HEMA gaan vanwege het niet meer aangeven wat meisjes- of jongenskleding is, een regenboogtompouce of vegetarische rookworst, zo berichtten ze nu dat ze NIET naar de Spelen gingen kijken, o zo, dat zal het IOC leren!

Verder vernam ik van een veroordeelde pedoseksuele beach volleyballer, een hoogspringer wiens unmentionables de lat hebben geraakt en dan was er natuurlijk de Algerijnse bokser Imane Khelif. Wat een haat, laster en discriminatie heeft ze over zich heen gekregen. Leest u de Olympische gedachte hierboven nog maar eens opnieuw, die werden bij Imane met voeten getreden. Ik vermoed dezelfde boos-op-wereld-mensen die zwoeren niet te kijken gingen helemaal los op deze jonge vrouw van 25 jaar. Ze zou een transvrouw zijn. Denk even na, het kind komt uit Algerije, dat is nu niet het meest liberale land ter wereld, alsof zij zich vertegenwoordigd zouden willen zien door een transpersoon. Maar de geest was uit de fles, in hun ogen was ze een geboren man en zou het oneerlijk zijn allemaal. 

Imane heeft voor een vrouw een wat hogere testosteronspiegel, maar is de hele bedoeling van sportcompetitie niet dat je de beste en sterkste inzet? Een basketballer van 2.25 meter heeft meer voordeel in het spel dan zijn tegenstander van 1.87 meter. En laten we de doos van Pandora over doping in de sport maar dicht laten, daar zijn hele ploegen, wat zeg ik, landen voor gediskwalificeerd. Imane heeft op natuurlijke wijze dan wellicht voordeel. Reden voor haar tegenstanders om zich het snot voor de ogen te trainen en niet zoals de Italiaanse Angela Carini, die zich na nog geen minuut wenend op de grond liet vallen om niet meer verder te willen, jíj wilde bokser worden. Gelukkig heeft ze goud gewonnen, er is niemand die ik het meer gunde dan Imane. Haar opponent de Chinese Yang Liu omhelsde Imane na haar overwinning, Yang begrijpt de Olympische gedachte wel. 

Imane heeft op haar beurt alle ellende die ze over zich heen heeft gekregen omgezet in een nog sterkere wil om te winnen. "Vanuit de ring heb ik een boodschap gestuurd naar degenen die tegen mij waren. Ik ben slachtoffer geweest van aanvallen en een felle campagne. Dit is het beste antwoord dat ik kon geven. Het antwoord lag altijd in de ring."


Yang Liu omhelst Imane naar haar gouden overwinning. 

Imane heeft wel wat weg van prinses Diana.
Ik wens Imane net zoveel liefde en positiviteit toe als
Diana wereldwijd heeft mogen ontvangen voor haar werk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten