donderdag 10 mei 2018

Eurovisie Songfestival 2018 tweede halve finale deel 2

Het tweede gedeelte van de 18 liedjes waarvan er 10 doorgaan naar de finale aanstaande zaterdag.

Georgië
Sheni Gulistvis - Ethno-Jazz Band Iriao
David Malazonia richtte in 2013 de Ethno-Jazz Band Iriao op die een mix brengen van jazzmuziek en Georgische folk. En zij brengen werkelijk cultuur op het festival, want ze zingen in het tsjakroelo, een polyfone zangvorm die door UNESCO is opgenomen op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Heel bloemrijk en poëtisch wordt er gezongen dat het zoveel leuker is als we allemaal een beetje liever voor elkaar zouden zijn. Benieuwd of het opgepikt wordt.

Polen
Light Me Up - Gromee & Lukas Meijer
Gromee is een Poolse Diskjocky en Lukas is een Zweedse zanger, ze werken al enkele jaren samen en hadden vorig jaar een hit in Polen met "Without You". Ze besloten om dit jaar deel te nemen aan de Poolse preselectie voor het songfestival, en ze wonnen. Het is een wat fragmentarisch nummer en Lukas is niet heel stemvast.

Malta
Taboo - Christabelle Borg
Als tiener was de nu 26 jarige Christabelle al op de Maltese tv te zien als presentatrice van tv programma's voor leeftijdgenoten. Ze heeft 12 singles uitgebracht en in 2014 t/m 2016 deed ze ook mee aan de preselectie op Malta, maar nu mag ze dan. Het is een aardig liedje en zingen kan ze. Ze ziet er alleen wat depressief uit, ze doet me denken aan Wednesday dat bozige dochtertje uit "The Addams Family".

Hongarije
Viszlát Nyár - AWS
Nou mensen, hou je vast voor deze bijdrage, en denk nog even aan de beginjaren van het festival waar zangeressen gekleed in terlenka avondjaponnen en opera gloves met veel pathos hun bijdrage vertolkten. Wie had toen kunnen denken dat een metal en post hardcore band als AWS (Ants With Slippers) ooit het Eurovisie podium zou bestijgen. Ze bestaan al sinds 2006 en genieten in eigen scene aardige bekendheid door heel Europa. Zanger Örs Syklósi schreef het nummer naar aanleiding van het overlijden van zijn vader. En dan kun je in de lijn gaan zitten van Stef Bos' "Papa", of je verwoordt het zoals Örs en zijn mannen.

Letland
Funny Girl - Laura Rizzotto
Laura is geboren in Rio de Janeiro en woont vanaf haar 11e in de Verenigde Staten. Ze heeft twee albums opgenomen en een aantal singles. Haar songfestivalbijdrage word ik niet zo warm van. Vleesch noch visch.

Zweden
Dance You Off - Benjamin Ingrosso
De 20 jarige Benjamin komt uit een artistieke familie, zijn vader was een danser, zijn moeder is zangeres en verder nog grootouders en neven die acteren. Hij heeft in verschillende musicals gestaan, regelmatig samen met zijn moeder. Ook heeft hij al een aantal hits gehad in eigen land. Vorig jaar werd ie 5e bij de preselectie voor het Eurovisie Songfestival in Zweden, maar dit jaar mag hij meedoen. Hij komt met een leuk liedje met een wat oubollig jaren 90 dansje. Ik hoor heel veel stemmen al dan niet door de vocoder gehaald en zie alleen maar Benjamin. Dat moet zeker door een aantal backings worden opgevangen. Want vocalen op de muziekband, dat wordt bij de Zweedse voorronde steevast gedaan, maar is op het festival niet toegestaan.

Montenegro
Inje - Vanja Radovanović
Ook in eigen land werd Vanja pas dit jaar bekend toen hij meedeed aan de voorronde voor dit songfestival. Hij is 35 jaar en geboren in Belgrado. Hij komt met een gedragen lied waarin hij over de rijp zingt die op ons is gevallen en het bloed in zijn aderen deed bevriezen. Hij leeft zonder doel, verliest zelfs als ie wint, maar als niemand het ziet laat ie haar (of hem) zijn hart bezoeken. Nee, het is geen jolijt uit Montenegro.

Slovenië
Hvala Ne - Lea Sirk
Lea heeft gestudeerd aan het Conservatoire de Musique de Genève en heeft in verschillende orkesten gespeeld. Vanaf 2005 is ze ook zangeres en heeft aan talloze internationale festivals meegedaan. Ook al twee keer aan de Sloveense voorronde voor het songfestival in 2009 en 2010. Als backingvocaliste stond ze wel al twee keer op het Eurovisie podium, in 2014 en 2016, maar nu mag ze dan zelf haar eigen geschreven en gecomponeerde lied "Hvala Ne" zingen. Ze zingt strijdbaar niet in alles te geloven wat je wordt aangeboden. Een wijze les.

Oekraïne
Under The Ladder - Mélovin
Na drie keer te zijn afgewezen voor de Oekraïense "X-Factor", lukte het Mélovin uiteindelijk om in 2015 mee te mogen doen, en hij won het seizoen. Vorig jaar deed hij al een poging om aan het Eurovisie Songfestival deel te nemen, maar eindigde als 3e.  Dit jaar is het 'm gelukt. Hij komt met een lied, waarin na twee minuten, als ie er net lekker inzit, een onlogische en daardoor ook storende soort interlude komt, waarna er, als het net weer op gang is een abrupt einde komt. Er is wel veel te zien met vuur en gedoe. Zijn niet altijd vaste stem heeft wel iets weg van Holly Johnson.

Ik wens alle deelnemers heel veel succes en plezier vanavond. Zaterdag nog de inzendingen van Duitsland. Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Oekraïne: Mélovin

Hongarije: AWS

Slovenië: Lea Sirk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten