Anneke Grönloh begon haar carrière min of meer gelijk met Rob de Nijs, Willeke Alberti, Ria Valk en Johnny Lion, maar zij moesten in haar hun meerdere erkennen qua populariteit. Anneke was het eerste tieneridool van Nederland. Taferelen die we later konden zien bij The Beatles met drommen idolate fans en politie escortes waren in haar hoogtijdagen begin jaren 60 heel gewoon.
Ze werd geboren in Nederlands-Indië en bracht de eerste jaren van haar leven door in een Jappenkamp. Na de oorlog komt de familie Grönloh naar Nederland. In Nederland en België treedt ze op met diverse orkesten waarmee ze jazz, rock & roll en Amerikaanse hits zingt. Als ze Peter Koelewijn leert kennen op het lyceum zingt ze ook samen met hem en z'n Rockets. In 1959 wint Anneke de destijds populaire talentenjacht 'Cabaret Der Onbekenden', en als prijs kreeg ze een platencontract.
In 1960 neemt ze een single op in het Maleis 'Asmara', welke in Maleisië, Singapore en Indonesië een nummer 1-hit wordt en haar een gouden plaat oplevert. In het verre oosten zou Anneke haar hele carrière onverminderd populair blijven met nummer 1-hits als 'Nina Bobo' en 'Boeroeng Kaka', met naast gouden platen immens succesvolle tournee's met uitverkochte concertzalen en stadions in o.a Singapore, Malakka en Penang.
Op het Songfestival van Knokke in 1962 zingt Anneke voor het eerst haar nieuwe single "Brandend Zand', het lied komt van niets op 1 binnen in de hitparade en blijft er 29 weken in staan waarvan 8 weken op de eerste plaats. Haar volgende single 'Paradiso' verstoot haar eigen 'Brandend Zand' van de toppositie af om er maar liefst 16 weken te blijven staan. De Anneke Grönloh-gekte in Nederland breekt los. Ook 'Soerabaja' en 'Cimeroni' behalen de top van de hitparade. Haar tweede carrière in het verre oosten gaat ook gestaag door. Ze neemt ook nummers op in het Duits en behaalt de eerste plaats in de Joegoslavische hitlijsten met de in Servisch gezongen versies van 'Cimeroni' en 'Wladimir'.
In 1964 was Anneke op het hoogtepunt van haar roem, ze wordt gevraagd om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Tegen het advies van de platenmaatschappij in doet Anneke toch mee met het liedje 'Jij Bent Mijn Leven'. 1964 is één van de twee festivals waar helaas geen bewegend beeld van bewaard is gebleven. Anneke eindigt samen met België op een gedeelde 10e plaats in een veld van 16 deelnemers. Dat haar hits in Nederland daarna afnamen werd vaak aan dit tegenvallende resultaat gewijd. Ze maakt vervolgens tv-shows, doet mee als leading lady in de Sleeswijk Revue, werkt samen met o.a Ramses Shaffy, Rob de Nijs en De Mounties.
In haar latere carrière blijven hits uit, maar ze bleef altijd een graag geziene gaste in diverse programma's van 'Sterrenplaybackshow' tot 'Ali B Op Volle Toeren'. Ik heb eens een optreden van haar bijgewoond en daar was goed te zien en te horen hoe allround Anneke was. Van haar eigen hits schakelde ze moeiteloos over naar Tina Turner's 'Proud Mary' en Shirley Bassey's 'Goldfinger'. Ook heb ik genoten van haar ontroerende rol in de verfilming van Marion Bloem's boek 'Ver Van Familie'.
Anneke Grönloh was een icoon, bij leven al een legende, met een uitgebreid repertoire in negen verschillende talen in diverse genre's, ze staat in het Guiness Book Of Records vermeld met vijf records. Wereldwijd verkocht ze meer dan 30 miljoen platen, voor een artiest uit ons land een unieke prestatie. Maar zoals ik wel vaker heb gezegd, wij zijn niet zo zuinig op ons muzikale culturele erfgoed en hun vertolkers. Humbug, doe maar gewoon, is de Nederlandse tendens.
Anneke was getrouwd met Wim-Jaap van der Laan tot aan zijn overlijden in 2004. Ze hebben twee zoons. Vrijdag 14 september is Anneke overleden aan een ziekte waar ze al geruime tijd aan leed. Ze is 76 jaar geworden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten