woensdag 15 januari 2020

Nikkie de Jager

U mag mij gerust ervan verdenken onder een steen te leven. Van de week moest ik nog googelen wie Jeangu Macrooy was, de zanger die ons land zal vertegenwoordigen op het aanstaande Eurovisie Songfestival, en nu had ik geen idee wie Nikkie de Jager was om wie de laatste dagen zoveel te doen is. Bij de laatste is mijn excuus dat zij een influencer is en ik in de levensfase zit waarin ik me meer druk maak om influenza. Nikkie houdt zich bezig met visagie en lifestyle en maakt daar zeer succesvolle video's over onder de noemer 'Nikkie Tutorials'. Ze heeft wereldwijd 12,5 miljoen volgers, en de video's zijn meer dan 1,1 miljard keer bekeken.

Nu had ik haar ook kunnen kennen van het programma 'Wie Is De Mol' waarin ze vorig jaar kandidaat was, dat programma is onder veel andere jong bejaarden ongekend populair, maar ik heb ooit eens, vanwege de enthousiaste verhalen erover, geprobeerd te kijken en kwam algauw tot de conclusie dat ik er de intelligentie voor mis, ik snap het gewoon niet. Dus ook die kans om kennis te maken met Nikkie is aan mij voorbij gegaan.

Maar nu weet ik toch wie Nikkie is. Ze heeft zich onlangs vanwege chantage gedwongen gevoeld om aan de wereld kenbaar te maken dat zij transgender is. Is het überhaupt al moeilijk om (als transgender) uit de kast te komen, in haar geval kijken die miljoenen volgers wereldwijd mee, en het is niet op een moment dat zij zelf heeft gekozen, maar geforceerd vanwege anderen die haar ermee wilden chanteren. Als je dat doet sta je evolutionair gezien net onder de pissebed.

Ik heb het gevoel dat we wat genderidentiteit betreft op een keerpunt staan. Er is nog meer dan een wereld te winnen, maar er is gelukkig mede dankzij nieuwe wetenschappelijke inzichten en mensen (veel jongeren gelukkig ook) die meer openminded zijn steeds meer begrip en acceptatie. Ook Nikkie heeft ongelooflijk veel liefde en steun mogen ontvangen van haar enorme achterban. Maar....natuurlijk is er ook heel veel narigheid veelal afkomstig van mensen, als ik het zo bekijk, met vlaggetjes achter hun dikwijls anonieme accounts die alles wat wetenschappelijk is bewezen, zoals bijvoorbeeld klimaatverandering, sowieso al met het grootste wantrouwen bekijken. We staan als mensheid op velerlei gebied, waaronder ook genderidentiteit, aan de vooravond van een kentering. Velen begrijpen het en voelen het ook, maar er blijven altijd hakken-in-het-zand mensen die uit onbegrip, angst, onwetendheid of louter starheid om zich heen gaan slaan.

Maar het overgrote deel steekt Nikkie een hart onder de riem, en terecht. De afschuwelijke situatie van gedwongen uit de kast komen als transgender buigt zij eigenhandig om naar iets positiefs. Ze weet dat ze voor haar miljoenen volgers een rolmodel is, en, zo zei ze in haar video, ze hoopt nu een voorbeeld te zijn voor al de kleine Nikkie's wereldwijd, ze belooft hen dat het beter wordt, zij is er zelf het lichtende voorbeeld van.

In mijn omgeving ken ik ook een jonge 'Nikkie', en ik hoop dat er voor haar mede door de liefde en steun van thuis, maar ook door vrouwen als Nikkie een geweldig mooie toekomst in het verschiet ligt.

Love is the message and the message is love.

Nikkie de Jager.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten