vrijdag 17 januari 2020

Thierry Mugler: Couturissime

Gisteren kwamen Anke en Edwin op de koffie om weer eens fijn bij te kletsen en om naar de Kunsthal te gaan waar de overzichtstentoonstelling van de Franse kunstenaar Thierry Mugler nog tot 8 maart te bezoeken is. Voornamelijk is er een selectie te zien van zijn prêt-à-porter en haute couture collecties. Het fijne van op een doordeweekse donderdag buiten de vakantietijd om een museum te bezoeken is dat het er veel rustiger is dan in het weekend en de vakanties, zodoende konden we alles goed en in alle rust bekijken.

Het is een adembenemende tentoonstelling van zo'n 150 outfits die Thierry tussen 1977 en 2014 heeft gemaakt. Naast haute couture en prêt-à-porter zijn er ook toneelkostuums te zien, clips van artiesten die zijn creaties dragen zoals o.m. David Bowie, Pet Shop Boys en Lady Gaga, video's van zijn modeshows waarin men veel van de tentoongestelde kleding op de catwalk gedragen ziet worden. De vormgeving, de belichting en de opstellingen in de zalen laten de creaties van Thierry prachtig tot hun recht komen. Wat een ongelooflijk talent om zulke mooie en uitzonderlijke outfits te bedenken. Hij gebruikt bijzondere materialen zoals metaal, imitatiebont, latex en vinyl en zijn ontwerpen zijn zeer vrouwelijk, soms heel futuristisch, maar altijd wordt het vrouwenlichaam benadrukt.

Wij hebben ruim de tijd genomen om deze tentoonstelling tot ons te nemen, daarna een late lunch in het restaurantgedeelte om vervolgens de andere tentoonstellingen in de Kunsthal te bezoeken, Ter ere van het vijftigjarig jubileum van illustrator, ontwerper en architect Joost Swarte is er een mooi overzicht te zien van zijn werk. Foto's van het naoorlogse havenleven gemaakt door fotograaf Daniël van de Ven geven een mooi tijdsbeeld weer. En omdat museum Boijmans van Beuningen aan het verbouwen is, hebben zij onder de noemer 'Boijmans bij de buren' een selectie van vier eeuwen teken- en schilderkunst met als titel 'Meesterlijk!' opgesteld met zo'n 150 werken van 27 kunstenaars waaronder Rubens, Rembrandt en van Gogh.

We hebben er intens van genoten en ik kan u dit museum en deze tentoonstelling(en) van harte aanbevelen!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten