maandag 14 oktober 2024

Herinnert U zich deze nog? #240


 MOUTH & MACNEAL
'HOW DO YOU DO'
1971
Aantal weken: 15
Hoogste positie: 1


Mocht de video niet te zien zijn, klik hier.

Vorige week overleed producer en tekstschrijver Hans van Hemert die een enorme schat aan muziek nalaat. Eén van zijn eerste grote internationale successen behaalde hij met het door hem en Harry van Hoof geschreven en gecomponeerde nummer 'How Do You Do' van Mouth & MacNeal. Het werd een grote hit in Europa en behaalde tevens de Amerikaanse (8), Canadese (2) en Nieuw-Zeelandse (1) hitlijsten. 

Hans was met zowel Sjoukje (Maggie MacNeal) als Willem (Big Mouth) bezig een solocarrière te creëren, maar dat lukte niet zo erg, totdat hij op het idee kwam hen samen te voegen en de verschillen tussen hen uit te vergroten in hun nummers. Dat sloeg aan, Willem groot, grof en luid wiens partijen werden ondersteund door een harmonieorkest en Sjoukje, slank en liefjes, zong begeleid door een strijkkwartet. 

Waar geen rekening mee werd gehouden was dat Willem en Sjoukje totaal niet met elkaar overweg konden, wat later breed is uitgemeten toen het duo in 1974 uit elkaar ging. Wel deden ze in dat jaar nog mee aan het Eurovisie Songfestival met 'I See A Star' met een derde plaats als resultaat achter ABBA en Gigliola Cinquetti en ook aan het San Remo Festival met 'Ah L'amore' waar ze een elfde plaats mee behaalden. 

Maar ten tijde van 'How Do You Do' zag iedereen enkel maar de kolderieke podiumact die ze brachten in televisieprogramma's door heel Europa. Buiten Europa zijn ze nooit geweest vanwege de vliegangst van Willem. In Amerika had het duo daardoor iets mysterieus, wie waren die mensen? Het zou Amerika niet zijn als ze in de tekst niet iets dubbelzinnigs zouden horen, men dacht dat het 'nana-nananana' een toespeling was op seks. Het stond een Amerikaanse gouden plaat niet in de weg. 

Op de b-kant van de single staat het liedje 'Land Of Milk And Honey', daarvan heeft de Amerikaanse rapper Eminem dit jaar een sample gebruikt in zijn nummer 'Lucifer'. Niemand was meer verbaasd dan Hans van Hemert die het zelf nou niet zo'n heel goed liedje vond, kort voor zijn overlijden werd hij er over geïnterviewd in het Journaal.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten