dinsdag 8 oktober 2024

Toen was geluk... #157

Het wordt langzaamaan weer kouder en we zullen aanstonds, als we het ons kunnen permitteren, de verwarming weer aanzetten. Zelf heb ik enkel beneden de verwarming aan, boven eigenlijk nooit of het moet heul erg gaan vriezen, maar dat doet het al jaren niet meer en bovendien lopen de buizen van de verwarming van de bovenburen door mijn slaapkamer, daar is dus op koude dagen als zij stoken de kou uit. 

Vanzelfsprekend heb ik centrale verwarming, hoewel vanzelfsprekend, toen ik nog in de Orchideestraat woonde in Rotterdam van 1994 tot 2000 was dat ook een maisonnette maar er was enkel een gaskachel in de woonkamer. Boven was geen verwarming. Ik weet niet of dat onderhand is aangepast daar, ik kan me zo voorstellen van wel. In de tijd dat ik er woonde is het qua beglazing gerenoveerd met dubbelglas. 

In het ouderlijk huis hadden we ook een gaskachel, voorheen een kolenkachel maar dat heb ik niet (bewust) meegemaakt. Een overblijfsel daarvan was de kolenkast op het balkon die, ook al waren er geen kolen meer, altijd zo genoemd bleef worden. Ook daar enkel een kachel in de woonkamer, de rest van het huis was koud, we kenden nog winters dus ijsbloemen op de ramen heb ik meegemaakt. Later kwam er in de keuken een kachel en in mijn kamertje een elektrisch kacheltje als ik er wilde zitten. 

Onderstaande foto kwam ik op het web tegen en ik herkende het meteen, zo'n kachel hadden wij ook thuis vooral die witte stenen dingen erin kan ik me nog goed herinneren. Die werden oranjerood als de kachel flink aan was. Je kon ze los kopen, voor als er één stuk ging, dat gebeurde, alleen ik zou niet weten hoe, misschien met het schoonmaken van de kachel. Ook stond er bij ons altijd een keteltje op. Ik mocht graag op de grond vlak voor de kachel zitten, het had wel iets gezelligs, gezelliger dan de centrale verwarming van nu, maar het was natuurlijk vrij beperkt qua warmtebereik. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten