woensdag 9 oktober 2024

In Memoriam: Hans van Hemert

Hans van Hemert was de zoon van de bekende televisieregisseur Willy van Hemert en al op 17 jarige leeftijd begon hij te werken bij platenmaatschappij Phonogram eerst op de verkoopafdeling en later als producer van de afdeling pop bij 'Artiesten en Repertoire'. In die hoedanigheid was Hans verantwoordelijk voor bekende jaren zestig groepen als o.m. Zen, Groep 1850 en The Motions. Bijzonder is dat hij soms de solozang van sommige groepen voor zijn rekening neemt zoals bijvoorbeeld bij de grote hit van Groep 1850 'Mother No Head'. Dat bij producties van Hans niet altijd degene op de platen zongen die we op de tv zagen is een rode draad die door zijn hele carrière loopt. 

Hans heeft vanaf eind jaren zestig tot in de jaren tachtig zoveel bemoeienis gehad met zoveel uiteenlopende acts, als producer, componist en ontdekker, dat mocht je die eruit filteren er niet zo heel veel meer overblijft van wat er aan Nederlandse producties is uitgebracht. Sandra & Andres, Mouth & MacNeal, Luv', Veronica Unlimited, Vulcano, om er maar een paar te noemen. Ook heeft hij goed scorende Nederlandse bijdragen geschreven voor het Eurovisie Songfestival, een 4e plaats in 1972 met 'Als Het Om De Liefde Gaat', in 1974 een derde plek met 'I See A Star' een een negende plaats voor 'The Party's Over' in 1976. 

Ik ben lid van een Facebookgroep over muziek waar ook zijn producties in de aandacht staan en daar was Hans zelf ook lid van en hij reageerde vaak op de posts en plaatste er zelf ook dingen erop. Hij beantwoordde vragen en reageerde met humor op de 'wie zong nou wel of niet' op zijn producties vragen. Zo was  van bijvoorbeeld die hele Veronica Unlimted niemand die daadwerkelijk op de plaatjes zong. Toen ik eens vermeldde dat Liesbeth List van zijn nummer 'Kinderen Een Kwartje' ook een Franse versie had opgenomen, was dat nieuws voor hem en vroeg ie of ik 'm die kon sturen, wat ik heb gedaan. Toen ik op die site het singletje van ene Nanda onder de aandacht bracht omdat Hans daar ongenoemd een groot deel van de vocalen voor zijn rekening nam ('Binnen vier minuten van Judas naar Jezus omschakelen, Hans van Hemert kan dat op dit singletje van de Haagse Nanda Zervaas.') reageerde hij zo:


Humor en zelfspot, dat vond ik zo leuk aan hem in die korte tijd dat ik 'm leerde kennen in die Facebookgroep.

Hans is altijd, en ik vermoed zomaar tot het laatst, bezig geweest met muziek. In 2007 werd bij hem prostaatkanker geconstateerd, vorig jaar hoorde hij dat er agressieve uitzaaiingen waren. Op 7 oktober j.l. is hij overleden op 79 jarige leeftijd.





Met Mouth & MacNeal en dirigent Harry van Hoof op het Eurovisie Songfestival van 1974.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten