Griekenland
This Is Love - Demy
De beentjes kunnen van de vloer met dit dance nummer, waarbij het gebruik van de vocoder niet is geschuwd bij de audio opname. Vanaf 2011 timmert Demy flink aan de weg in haar thuisland, 7 nummer 1 hits en ook haar debuutalbum kwam op de 1e plaats terecht. Niet vreemd dat Demy intern werd aangewezen om Griekenland te vertegenwoordigen op het festival. Dit gaat wel door denk ik zo.
Polen
Flashlight - Kasia Moś
De vocoder is ook bij dit nummer gebruikt. maar bij de live opname die ik heb gehoord doet Kasia het zonder. En hoewel ze een goede stem heeft, kan ze het geluid van de plaat niet helemaal goed reproduceren en zat ze er zo nu en dan een beetje naast. Goed oefenen nog maar even. In 2002 begon de nu 30 jarige Kasia haar carrière om in 2006 al mee te doen aan de Poolse voorronde voor het Eurovisie Songfestival, ze werd echter 10e. Vorig jaar probeerde ze het weer, maar werd toen 6e. Driemaal is scheepsrecht nu ze de Poolse eer mag verdedigen. Het is een intrigerend lied, maar zoals gezegd het vraagt vocaal nogal wat en de staging kan ook wat spannender.
Moldavië
Hey Mamma - SunStroke Project
Dit vind ik nou enig, een vrolijk catchy liedje met een beetje onzin tekst wat op grappige wijze wordt gebracht door de drie mannen van SunStroke Project. In 2010 deden ze al eens mee voor Moldavië, samen met zangeres Olia Tira, ze werden toen 22e. Nu hebben ze versterking van drie bruiden die in hun bruidsboeketjes zingen. De saxofonist van de groep, Sergey Stepanov, is na hun eerste deelname vrij populair geworden. Ook in dit nummer neemt zijn saxofoon weer een belangrijke plaats in.
IJsland
Paper - Svala Björgvinsdóttir
Svala's vader vertegenwoordigde IJsland op het Eurovisie Songfestival van 1995. Ze is nu 40, maar had haar eerste nummer 1 hit in IJsland al te pakken toen ze 9 jaar oud was, een kerstduet met haar vader. Ze heeft in verschillende bands gezeten, maar mag nu solo haar land vertegenwoordigen, met een elektronisch popliedje waarbij ze een Loreeniaanse choreografie ten beste geeft. Er zijn genoeg mensen die het geweldig zullen vinden.
Tjechië
My Turn - Martina Bárta
De 28 jarige Martina begon haar muzikale carrière in 2014, ze werd toen lid van de jazzband 4 To The Bar waarin ze de hoorn speelt. Ook speelde ze een rol in de musical "Robin Hood". De Tsjechische omroep wees haar aan om het land dit jaar op het festival te vertegenwoordigen. Ik vind haar geen grote zangeres, en het is een wat saai nummer. Ik ben bang dat we haar zaterdag niet nog eens zullen zien.
Cyprus
Gravity - Hovig Demirjian
Cyprus en Griekenland in één halve finale, dan zijn beide landen in ieder geval verzekerd van één keer 12 punten. Hovig is 28 jaar geleden op Cyprus geboren, maar heeft Armeens bloed door d'aderen stromen. Hij heeft in 2009 in Griekenland meegedaan aan X Facotor, waar hij 7e werd. Al in 2010 en 2015 nam hij deel in de Cypriotische voorronde voor het festival, maar nu werd hij intern aangeduid door de omroep. Het is een lekker nummer, goeie beat, fijne stem, nee, die redt het wel.
Armenië
Fly With Me - Artsvik Harutiunian
In de 10 keer dat Armenië aan het Eurovisie Songfestival meedeed, is het slechts 1 keer voorgekomen dat ze de finale niet hebben gehaald. En deze keer gaat het ook lukken met dit lied van Artsvik. Fijn ritme, wat etnische invloeden en goed gebracht door de 32 jarige zangeres. In 2013 deed ze in Rusland mee aan een Russische variant op "The Voice", maar werd uitgeschakeld. maar de Armeense nationale finale voor dit festival won ze wel.
Slovenië
On My Way - Omar Naber
In 2005 was het Eurovisie Songfestival ook in Kiev, en ook toen deed Omar voor Slovenië mee met het lied "Stop", hij bleef toen in de voorronde steken. Nou stoppen deed ie niet, nu inmiddels 35 jaar reist hij weer af naar Kiev met het door hemzelf geschreven en gecomponeerde "On My Way". En deze keer zie ik hem wel doorstromen naar de finale, want hij heeft een geweldige krachtige en heldere stem, bovendien is het in verstaanbaar Engels, dat scheelt er nog wel eens aan op het festival.
Letland
Line - Triana Park
De groep Triana Park heeft al 5 keer eerder meegedaan aan de Letse voorronde, van 2009 t/m 2012, echter zonder succes. Dit jaar deden ze maar weer eens een poging en nu mochten ze. Ook al zingt zangeres Agnese Rakovska hier af en toe in lettergrepen, dan nog is het niet te verstaan wat ze zingt, alleen het repetitieve 'where we draw the line' komt door de vele herhalingen op een gegeven moment wel binnen. Als antwoord daarop zou ik zeggen: 'hier en nu'.
Omar Naber |
Demy |
Triana Park |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten