zaterdag 25 augustus 2018

Hobo

Homofobische menschen zijn vaak zo triest en sneu dat het weer lachwekkend wordt. Ik heb het natuurlijk over de bewoners van Zaanstad die in 2016 in de muziekwijk aldaar een kavel kochten aan een straat genaamd Hobo, naar het in Frankrijk in de 17e eeuw ontwikkelde blaasinstrument, maar niet blij waren met de naam van de straat. In het Amerikaans is hobo ook een dakloze zwerver, zouden ze dat niet prettig vinden? Ik geef toe het is vergezocht, maar de reden was zo mogelijk nog absurder. Zij vonden 'hobo' teveel lijken op 'homo', en vonden dat 'onaangenaam klinken'. Ik herhaal: Zij vonden 'hobo' teveel lijken op 'homo', en vonden dat 'onaangenaam klinken'.

Die mensen zijn zo verstandelijk beperkt dat je ze toch wilt knuffelen, je gunt ze toch een Fanta*. Ik vraag me ook af hoe dat gegaan is. Hebben ze op verjaardagen en partijen hun aankoop trots meegedeeld en meteen hun probleem met de naam ter berde gebracht, en was er niemand aanwezig die hun wees op de stupiditeit ervan? Hebben ze contact gezocht met andere nieuwe bewoners van de straat om met elkaar het überhollandse 'ik vind en velen met mij' te kunnen bezigen? Hebben deze mensen kinderen of plannen die te krijgen en geven ze hun genen door? Hebben de dienstdoende ambtenaren die deze brief met het bezwaar ontvingen niet huilend van het lachen over hun bureau gelegen? Is deze brief per interne mail naar alle afdelingen verstuurd om de wat saaie werkdag eens flink op te vrolijken?

Hoe dan ook, het college van burgemeester en wethouders van Regenboogstad Zaanstad gaven gehoor aan de klagende bewoners, waren doof voor andere bewoners die vonden dat zij toegaven aan homofobie, en hernoemden de straat Piccolo. Nu na twee jaar vindt de gemeente dat ze niet juist hebben gehandeld, en er verkeerde argumenten, opportunisme en onjuiste procedures zijn gehanteerd. 'Wanneer aspirant-kopers aangeven een kavel niet te willen kopen vanwege een associatie de zij zelf maken, moeten wij niet zomaar tegemoetkomen aan deze wens.' aldus de gemeentesecretaris.

Hobostraten, -lanen, -pleinen, e.d. zijn er in vele Nederlandse steden, en er is voor zover bekend nooit bezwaar tegen gemaakt door bewoners. Ook in Delft waar men een straat heeft genaamd Pijperring, wonen mensen, ondanks de naam, met veel plezier. En vlakbij waar ik woon is een Scandinavische buurt waar de Bisletweg te vinden is, er is nooit een bezwaar over gehoord. Het meest hilarische zou ik vinden als er mensen in Zaanstad vanwege de naam Hobo, dan maar een kavel hebben gekocht aan het nabijgelegen Fagot.

*waarschijnlijk alleen te begrijpen voor mensen die bewust de reclame in de jaren 70 hebben meegemaakt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten