vrijdag 22 april 2011

22 April 1978

Schets je een beeld, Den Haag 1978, een jochie voor het eerste jaar naar de MAVO waar hij het niet erg naar zijn zin heeft, de overgang van de bekende basisschool naar de wereld van het voortgezet onderwijs was te groot voor hem. Gelukkig heeft hij z'n muziek, sinds een paar jaar koopt hij van z'n zakgeld singletjes en heeft afgelopen kerst van z'n ouders een radio-cassetterecorder gekregen waarmee de mogelijkheden om muziek in z'n bezit te krijgen welhaast eindeloos lijken.
Twee jaar geleden heeft hij kennis gemaakt met het Eurovisie Songfestival. Het waren de jaren vóór het internet. Pas twee weken van te voren mochten de deelnemende liedjes op de radio gedraaid worden.
De meeste liedjes hoorde je pas op de avond zelf. Voor Luxemburg deed dat jaar een duo mee dat in 1977 al furore had gemaakt met twee grote Europese hits.
Het jochie had die singletjes en posters van het duo sierden de muren van z'n kamertje. Vanaf het moment dat duidelijk werd dat het door hem zo aanbeden duo zou meedoen was er geen twijfel mogelijk; Zij zouden gaan winnen!
Zeker toen het liedje vanaf de toegestane periode op de radio te horen was maakte euforie zich van hem meester. Hij leefde naar die datum, zaterdag 22 april 1978, toe. Als 17e deelnemer bestegen zij het Eurovisie podium, destijds nog met live orkest, en het kon voor hem niet anders, DIT was het winnende lied.
Helaas besliste de jury's anders, ondanks een aantal keren de maximale score van 'douze points' eindigde het duo op de zevende plaats.
Dit duo was het in die tijd vermaarde Baccara en dat jochie dat was ik.

5 opmerkingen:

  1. Ik wilde eerst het nummer een beetje belachelijk maken met al het gehijg en gekreun van de dames, totdat ik me herinnerde dat in 1982 Nederland mijn favoriet was en ik geen recht van spreken heb..

    Soms wens ik wel eens dat het weer eens 1978 kon zijn en ondanks dat alles toen veel langzaam en traag ging is die tijd toch verrekte snel voorbijgegaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In de tijd dat je als familie voor de buis ging zitten, veel zenders waren er toen nog niet.
    Er deden nog niet zoveel landen mee, vond het toen leuk en spannend...

    Ben benieuwd hoe mijn ervaring met jullie in Londen gaat zijn ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @dutchdray Heel goed om jezelf (op tijd) te corrigeren.
    @ Miss Sushi Die wordt vast leuk, want wij zijn er bij ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het optreden van Baccara associeer ik altijd met de jurken die in elkaar gaan op 2.10 :-) Wel eens opgevallen? Mijn favoriet uit 1978 was destijds Griekenland (Charlie Chaplin), maar achteraf moet ik bekennen dat Belgie het beste nummer hadden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, dat van die jurken was op de avond zelf even een klein spanningsmomentje. :-) Ook waren de microfoons verwisseld, er was een zwarte en en witte microfoon, maar die lagen verkeerd om.

      Verwijderen