zaterdag 4 mei 2019

€363.000

Matthijs van Nieuwkerk werkt van september t/m maart als presentator van de talkshow "De Wereld Draait Door", welke van maandag t/m vrijdag wordt uitgezonden tussen 19.00 en 20.00 uur. Hij ontvangt daarin de door de redactie geregelde gasten die hij met eveneens door de redactie verzamelde informatie vanaf een autocue aankondigt. Daarnaast doet hij nog wat hobbyistische dingen op tv wat veelal met muziek te maken heeft. Matthijs ontvangt daar als salaris €363.000 per jaar voor. Toen hij nog voltijds werkte (een heel tv-seizoen) verdiende hij +/- €580.000.

Eens in de zoveel tijd is er terugkerend ophef over dat salaris, zo ook nu. Minister Arie Slob die over de media gaat heeft het maar weer eens gezegd dat hij het salaris van Matthijs exorbitant hoog vindt en ver boven de balkenendenorm, welke aangeeft dat er niet meer verdiend mag worden dan 130 procent van een ministerssalaris, wat voor Matthijs neer zou komen op zo'n €190.000 per jaar. En nu het contract van Matthijs in de zomer van 2020 eindigt, vindt Arie dat in het nieuwe contract die balkenendenorm geëerbiedigd moet worden.

Iedereen buitelt over elkaar heen. Aan de ene kant de ons kent ons kring van (semi) bekende Nederlanders om Matthijs heen die het de normaalste zaak van de wereld vinden dat hij dat salaris ontvangt, en aan de andere kant de minister, de Tweede Kamer en een groot gedeelte van sappelend Nederland die zich met name op de diverse internetfora vol walging en afschuw van zich doen spreken.

Wat ik ervan vind? Ik kan me er niet zo druk om maken als mijn mede sappelenden, ik vind het wel meer dan hilarisch dat Matthijs uitgerekend voor de VARA werkt, de Vereniging van Arbeiders Radio Amateurs, de voormalige socialistische/sociaaldemocratische zuil, spreekbuis van de FNV en de Partij van de Arbeid, kortom links Nederland. Het is een gotspe te noemen en ik vermoed dat de vuurrode oprichters en medewerkers van weleer liggen te tollen in hun graf. Waar ik nog vrolijker van word is dat media directeur Gert Jan Hox bang is dat Matthijs, als hij niet naar zijn zin wordt ingeschaald qua salaris, wel eens naar de commerciële omroep zou kunnen gaan. U weet wel, waar Twan Huys ook zo'n succesvolle doorstart heeft gemaakt. Ik zie het voor me, Matthijs die, om het publiek wat naar de commerciële zenders kijkt te bedienen, aan tafel zit met reality-'sterren', soapacteurs en anderen die hun programmaatjes van die zenders moeten komen promoten, kortom de horror die Twan fataal is geworden.

Maar Matthijs kan heus wel wat, anders hou je het zolang niet vol. Wat hij zeker goed kan is onderhandelen, dat blijkt wel. Als je de directeur kan laten geloven dat de NPO ophoudt te bestaan als jij opstapt en hem kan laten zeggen dat je juist recht hebt op extra geld, heb je heel goede overredingskracht. Of dat werkelijk zo is betwijfel ik, het zijn waarschijnlijk meer de reclame inkomsten rondom het programma waar het om gaat, waarvan je je af kunt vragen of die ineens zoveel minder zouden zijn als een ander de autocue voorleest en de gasten interviewt.

Meneer van Nieuwkerk zelf horen we niet, hij is volgens een woordvoerder aan het wandelen in de bergen, En gelijk heeft ie, even alle zorgen van zich afzetten. €190.000, c'est affreux!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten