vrijdag 4 maart 2022

De diepte

Als we er tegen die tijd nog zijn, dan zal op 10 mei aanstaande Stien den Hollander aantreden voor Nederland in de eerste voorronde van het 66e Eurovisie Songfestival. In oorlogstijd een festival organiseren? Het kan, ten tijde van de oorlog in voormalig Joegoslavië ging het jaarlijks festival gewoon door en toen Joegoslavië uiteindelijk werd opgedeeld in verschillende nieuwe landen, deden die vrijwel allemaal meteen mee. 

Rusland is vanzelfsprekend uitgesloten van deelname, Wit-Rusland (Belarus) is ook voor voorlopig niet meer welkom op het festival. Op 1 juli vorig jaar is daartoe besloten omdat het de persvrijheid van het door dictator Aleksandr Loekasjenko geleidde land niet kan vrijwaren. Het zal vanwege de huidige oorlog in Oekraïne een bijzonder festival worden. Vooralsnog doet dat land wel mee met de rapgroep Kalush. 

Wij zenden dus Stien die als artiestennaam S10 (spreek uit als estien) heeft. Ik kende haar niet, maar ze is sinds 2017 actief als zangeres en rapper en heeft zelfs een hitje gehad in samenwerking met twee andere rappers, Kevin en Frenna, 'Adem Je In'. Voor dit festival zingt ze het mede door haarzelf geschreven en gecomponeerde liedje 'De Diepte', hoewel de formule van het voor Nederland winnende 'Arcade' van 2019, met veel 'oeoeoe' en 'aaaa' er duidelijk doorheen klinkt. Ze zingt ook in het Nederlands, dat is voor de huidige generatie bijzonder, maar opa gaat nog terug naar de jaren waarin het verplicht was in de landstaal te zingen, dat is in 1999 afgeschaft na wat halfslachtige pogingen daartoe in de jaren zeventig. Ik vind het een zeiknummer zonder enige potentie, maar dat vond ik ook van de Duitse inzending van Lena Meyer-Landrut, 'Satellite' in 2010 en dat werd de winnaar dat jaar. 

U kunt in de festivalweek in mei van mij weer ter leering ende vermaeck een klein commentaar op alle inzendingen tegemoet zien, voor nu heb ik enkel nog de inzending van Noorwegen gehoord en gezien welke de welluidende titel draagt 'Give That Wolf A Banana'. Ik merkte daarbij waar ik al bang voor was nu het vanaf dit jaar officieel is toegestaan dat alle backings gewoon op de muziekband mogen staan en enkel de leadzang live moet zijn, dat het nog maar één stap verwijderd is van een playbackshow. Want hoe zing je met een wolvenmasker op? Een nee, bij de 'Masked Singer' zingt ook niemand live. 


S10. 

De Noorse inzending Subwoolfer. 




2 opmerkingen:

  1. Backings op tape was verleden jaar ook al toegestaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt. Het was een soort proef ingegeven vanwege de pandemie. Blijkbaar goed bevallen. Maar ik blijf het jammer vinden.

      Verwijderen