woensdag 9 maart 2022

III

Na de Tweede Wereldoorlog werd de oorlog daarvoor die van '14-'18 hernoemd. Deze stond te boek als Grote Oorlog, maar heette vanaf toen Eerste Wereldoorlog. En nu staan we dan aan de vooravond van een Derde Wereldoorlog, hoewel ik zelf denk dat het al begonnen is, maar er zal pas later een precieze datum worden gekozen wat het startsein is geweest. Het binnenvallen van Rusland in Oekraïne op 24 februari j.l. lijkt me een goede kanshebber. 

Het gebeurt allemaal onder onze ogen, en dat is voor mij niet te bevatten. Ik heb in de loop der jaren veel boeken gelezen, films en documentaires gezien over met name de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog daarna. Verhalen van mensen die het hebben meegemaakt, die erover vertellen of die hun ervaringen hebben opgeschreven. Wat er vaak uit naar voren komt is dat men op het exacte moment niet precies wist wát er nu gebeurde en hoe verschrikkelijk het was. De mensen die het direct aanging, de Joden en iedereen die nét even anders was in WO II en de Indonesiërs in hun strijd om onafhankelijkheid van Nederland daargelaten, maar verder was men bezig om zo goed en zo kwaad als het ging te overleven tussen '40 en '45 en bezig met de wederopbouw in de jaren erna. 

In die tijd was er nog geen tv, laat staan alle mogelijkheden die wij nu kennen om via het wereld wijde web informatie te vergaren. Dus heb ik altijd gedacht dat nu we qua informatie alles nagenoeg live kunnen volgen zoiets als het willen wegvagen van een heel volk nooit meer zou kunnen plaatsvinden. Hoe naïef kun je zijn. In China zitten Oeigoeren in 'opvoedkampen' en sinds een ruime week loopt Rusland Oekraïne onder de voet met een welhaast middeleeuws aandoende invasie waarbij steden worden gebombardeerd en er miljoenen mensen op de vlucht zijn. 

In Rusland zelf krijgt de bevolking enkel maar te zien en te horen wat dictator en oorlogsmisdadiger Vladimir Poetin en zijn entourage wil. Zij die protest aantekenen tegen de invasie door middel van petities ondertekenen of daadwerkelijk de straat op gaan om te demonstreren, kunnen rekenen op gevangenisstraffen, hoge boetes of, ik vermoed, erger. Kinderen die bloemen neerlegden bij de ambassade van Oekraïne en een oude dame die de Tweede Wereldoorlog nog heeft meegemaakt en met een protestbord liep zijn door de politie ingerekend. Als je zo bang bent voor je eigen bevolking dat je kinderen en oude van dagen laat oppakken, geeft het duidelijk aan dat je zelf ook wel weet dat de weg die je bewandelt niet de juiste is. 

Valt het u ook op dat er niemand is die naar Rusland vlucht voor veiligheid? Sterker nog, er zijn genoeg Russen die het absoluut niet eens zijn met de dictator en zijn acties waarvan sommigen Rusland verlaten en met de trein naar Finland vluchten. Door de sancties nog de enige mogelijkheid, maar voor hoelang nog? En waar ik voor vrees is dat China, die weigert stelling te nemen in het veroordelen van de Russische inval, de doorn uit hun oog gaan halen en Taiwan zal gaan aanvallen wat zij nog steeds zien als een 'afvallige provincie'. Ik heb zo het idee dat ze daar al verder mee zijn dan we allemaal denken. Kijk maar hoe Hong Kong, ondanks alle protesten, vrij snel onder Chinees gezag is komen te staan. 

Kortom, dankzij alle informatievoorzieningen van nu gebeurt er onder onze ogen waarvan we zeiden: 'dat nooit meer'. Gaan leugenachtige regimes voor wie een mensenleven niet telt ook in Europa gewoon hun gang. Dat het voor megalomane dictators in de regel nooit zo heel goed afloopt is een schrale troost, eerst worden er uit hun naam talloze mensen, zowel van de eigen bevolking als die ze tot vijand hebben verklaard, in dood en ellende gestort. 

Dan heb ik het nog maar niet over de laagschedeligen hier, extreem rechts gezinden, de voormalige wapjes, die in al hun tergende domheid in Vladimir wel een goede leider zien en zijn acties kunnen begrijpen, om in één adem te roepen dat we hier in een dictatuur leven vanwege de keuze om gevaccineerd te worden tegen een pandemie en de maatregelen die getroffen worden om verspreiding enigszins tegen te gaan. Fanboy Thierry tweet dat de militairen van zijn natte droom Vladimir in Oekraïne 'extreem mild handelen'.

Gelukkig zie ik in deze oorlogstijd, want dat is het, ook veel mooie initiatieven en dingen gebeuren. Blijf in het goede geloven, hoe zwaar en moeilijk dat nu ook lijkt. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten