zaterdag 26 maart 2022

Het jaar van Fortuyn

De afgelopen tijd zag ik promo's voorbij komen van een nieuwe vijfdelige televisieserie, 'Het Jaar Van Fortuyn'. Och ja, dacht ik, dat is ook alweer zo'n tien jaar geleden. Om er vervolgens met een schok achter te komen dat het gewoon al twintig jaar geleden is. Twintig jaar! Nu weet ik dat naarmate je ouder wordt de tijd sneller gaat, maar dit is belachelijk. Maar goed het is toch echt zo, dan is het ook ruim twintig jaar geleden dat mijn laatste verloofde het huis verliet, dat viel samen in de maand van de aanslagen in New York, maar dit geheel terzijde. 

Professor Pim Fortuyn kende ik al van zijn boeken die ik destijds verkocht, maar twintig jaar geleden was hij niet meer uit het nieuws en van de televisie weg te branden als lijsttrekker van de nieuwe partij Leefbaar Nederland. Hij bracht theater mee naar de politiek, was zo anders dan wat we gewend waren dat hij er veel mensen mee bereikte. De partij was minder blij met hoe hij zaken over het voetlicht bracht. Hij werd daarom afgezet als lijsttrekker van Leefbaar Nederland waarna hij vervolgens verder ging als Lijst Pim Fortuyn. We weten allemaal nog waar we waren toen bekend werd gemaakt dat hij was vermoord door Volkert van der Graaf. Ik zat in de auto op weg van werk naar huis. 

Nu is er dus een tv serie gemaakt over de roerige tijd van Pim Fortuyn, waarvan gisteren de eerste aflevering was. Nederland heeft maar een beperkt aantal echt goede acteurs, en die zie je dan ook regelmatig met elkaar werken. Zo zien we in deze serie een aantal mensen uit de geweldige serie 'Oogappels' terug. Je hoeft als acteur/actrice nooit meeslepend afscheid te nemen van elkaar als een productie voltooit is, want je komt malkander wel weer tegen bij een volgend project. Oogappels-collega's Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr schitteren in deze serie als Pim Fortuyn en Ad Melkert. Fantastisch hoe zij een metamorfose hebben ondergaan, maar ook hoe zij deze personen, die nog zo vers in ons geheugen zitten, neerzetten. Fedja van Huêt speelt op penis aqua rosa-achtige wijze Mat Herben die het verhaal een beetje aan elkaar praat. 

Er is gekozen voor een vlotte, lichte vertel- en verhaallijn, met zo nu en dan beelden van echte nieuwsfeiten uit die tijd. Het is natuurlijk fictie gebaseerd op de werkelijkheid, maar veel teksten zijn ook één op één overgenomen, zoals openbare toespraken en debatten. Ik heb genoten van de eerste aflevering en zit de komende vier weken voor de buis. 

Jeroen Spitzenberger als Pim Fortuyn. 

Ramsey Nasr als Ad Melkert.

Fedja van Huêt als Mat Herben. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten